12 oktober 2020 | Rob Meeuwessen

Nieuwe versie BYB telemetrie beschikbaar

Het is al eventjes geleden dat we nog wat hoorde van BYB en de bijbehorende telemetrie systemen om je demper instellingen te optimaliseren. Blijkbaar hebben ze niet stil gezeten in Italië want inmiddels is er een volledig vernieuwde versie. Betere hardware. Nieuwe sensoren en ver verbeterde software. Dat beloofd!

De eerste versie van BYB Telemetry kwam tot leven door een succesvolle kickstarter campagne. Een jaar na de aftrap werden de eerste kits uitgeleverd. Tijdens de productie werden diverse verbeter punten opgemerkt. Sommige werden direct opgemerkt. Andere kwamen op de ‘to do’ list voor een volgende versie. Die versie 2.0 is nu daar. Een volledig nieuwe kit die niet enkel beweging sensoren voor de achterdemper en voorvork bevat. Nee, ook een ‘brake sensor’ is beschikbaar. De remdetector meet de balans in de fiets en waarna dit in de afstelling van de dempers kan worden verbeterd.

Ook nieuw is een wielsensor. Deze is gekoppeld aan de bijgeleverde GPS-antenne. Samen vormen ze het controlecentrum en slaan precies op, waar op de tracks welke bewegingen worden gedetecteerd. Een nieuwe, maar zeer nuttige feature voor wedstrijdrijders. Na een aantal testrondes en aanpassingen is het mogelijk te vergelijken met welke instelling je waar op de track het snelste bent. Geanalyseerd in eenvoudige gekleurde grafiek hoef je geen raketgeleerde te zijn om hier mee uit de voeten te kunnen.

Sowieso is de bedienbaarheid één van de grootste verbetering vergeleken met versie 1.0. Er is een smartphone app beschikbaar voor Android en iOS. Maar ook een softwareprogramma voor windows en mac worden meegeleverd.

Wil je als beginner met BYB Telemetry aan de slag dan is er de ‘automatic-tuning’ functie. Hiermee krijg je direct feedback en suggesties hoe je de desbetreffende dempers het beste van een basis tuning kan voorzien. Om ervoor te zorgen dat het systeem zo goed mogelijk met de input kan omgaan zijn van zeer veel fietsen de veerkarakteristieken en leverage curve ratio’s ingelezen. De software kan zo specifiek voor jou type frame finetunen.

Het BYB systeem komt met stevige universele bevestigingsmaterialen en is compatibel met de meeste merken suspension. Het systeem is voor de zondagsrijder natuurlijk zwaar over de top. Heb je enige kennis van vering en wil je wat aanklooien met je systeem dan adviseren we de ‘Shockwiz’ van Sram. Een veel simpelere tool die makkelijk in gebruik is en een vrij duidelijke aanwijzing geeft als het gaat om het finetunen van je dempers. Diverse fietsenwinkels in het land verhuren de Shockwiz.

Rijd je downhill of enduro. Of ben je gewoon een ongelooflijke tech en mountainbike-nerd zoals ik zelf. Dan is BYB telemetry helemaal je ding. Telemetrie word normaliter enkel gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe fietsen of in de World Cup downhill scene. Een minimale markt waarbij menig merk zijn eigen systeem heeft ontwikkeld. BYB is klein, relatief eenvoudig om te begrijpen en heeft alle functies die je nodig hebt om echt specifiek te tunen.

Na iedere run is het mogelijk draadloos je gegevens uit te lezen. Het systeem is (natuurlijk) waterdicht en houd in een logboek je volledige instelgeschiedenis bij. Binnenkort gaan we op pad met het systeem en proberen we onze fietsen tot in detail af te stellen.

Meer informatie: bybtelemetry.com

Prijzen? Vanaf €1399,-

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen