19 september 2020 | Michael Kerkhof

Pogacar maakt het onmogelijke waar en wint officieus de Tour

Tadej Pogacar heeft voor een gigantische stunt gezorgd door in de voorlaatste dag van de Tour de France toe te slaan. De Sloveen won de tijdrit en pakte het geel af van Primoz Roglic, waardoor hij zondag als winnaar als wordt gekroond op de Champs-Élysées.

Pogacar moest 57 seconden goed maken op zijn landgenoot en begon voortvarend aan de 36,2 kilometer lange race tegen de klok. Bij het eerste tussenpunt na iets meer dan een kwartier had hij al 17 seconden gepakt op Roglic en leek hij te hard van start zijn gegaan, maar in het vervolg bouwde hij zijn voorsprong alleen maar verder uit. Op La Planche des Belles Filles had hij binnen een mum van de tijd de toptijd van Tom Dumoulin al vermorzeld en maakte hij ook gehakt van de geknakte Roglic, die de neerwaartse spiraal niet meer kon keren.

“Ik ken de klim goed en ben gewoon volle bak gegaan. Mijn droom was om überhaupt deel te nemen aan de Tour. Dat ik hem nu ga winnen is echt ongelooflijk”, zei Pogacar na afloop. Hij won met bijna twee minuten verschil ten opzichte van Roglic de tijdrit en maakte het onmogelijke waar: zondag – als hij heelhuids de finish in Parijs bereikt – wint hij de 107de editie van La Grande Boucle. Daarin wordt normaal gesproken niet meer gestreden om het geel, maar gaat het slechts om de dagzege.

In de daguitslag eindigde Dumoulin als tweede op 1.21 minuut, dezelfde tijd als Richie Porte die de derde plaats overnam van Miguel Angel Lopez. Wout van Aert werd vierde voor Roglic.

Pogacar wint niet alleen de gele trui, maar pakt ook het jongeren- en bergklassement mee.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen