17 september 2020 | Michael Kerkhof

Kwiatkowski en Carapaz juichend over de streep na demonstratie

De achttiende rit in de Tour de France is gewonnen door Michal Kwiatkowski. Samen met ploegmaat Richard Carapaz kwam hij gelijktijdig over de meet na een lange vlucht. Wout van Aert won de sprint van de Tourfavorieten.

Een grote kopgroep reed al vroeg in de etappe weg. Sam Bennett, Peter Sagan en Matteo Trentin zaten er onder anderen bij. Bennett won de tussensprint en verzekerde zich zo goed als zeker van de winst in het puntenklassement. Daarna werd er vooral gevochten om de bolletjestrui. Carapaz en Marc Hirschi maakten er een felle strijd van, waarbij Hirschi de eerste twee bergsprints won.

In de afdaling van de Col de Saisies werd Hirschi onder druk gezet door Carapaz en kwam de Zwitser ten val. Carapaz, Kwiatkowski en Pello Bilbao bleven vooraan over. De Spanjaard moest op de laatste gecategoriseerde klim van buitencategorie de rol lossen en zag Carapaz en Kwiatkowski alsmaar kleiner worden. Carapaz pakte op de Glières de 20 punten mee en pakte de bollen over van Tadej Pogacar. De voorsprong van het Ineos-duo bedroeg meer dan twee minuten op de rest. Het peloton volgde op zes minuten. Mikel Landa probeerde nog tijd te pakken, maar werd net voor de top gegrepen.

Op de top van de Glières probeerde Pogacar het nog meerdere malen. De kopman van UAE waagde onder andere een poging op een gravelstrook, maar daarna nam Roglic het heft in handen. De renner van Jumbo-Visma zette de rest onder druk en zag Ritchie Porte met een lekker band wegvallen. Verder bleef de schade op Rigoberto Uran en Adam Yates beperkt. Porte wist tien kilometer van het einde weer aan te sluiten bij de groep der favorieten. Alleen Carapaz en Kwiatkowski reden nog van voren.

Kwiatkowski en Carapaz hadden alle tijd van de wereld om een winnaar aan te wijzen. Kwiatkowski was uiteindelijk de gelukkige. Wout van Aert won daarachter de sprint van de groep met klassementsmannen voor Roglic en Pogacar.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen