15 september 2020 | fietsredactie

Kämna wint lastige Alpenrit na mooie solo

Lennard Kämna heeft de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste van drie Alpenritten. De finish lag na een korte slotklim in Villard-de-Lans. Kämna, die rijdt voor Bora-hansgrohe, maakte deel uit van een kopgroep van 23 renners. De net 24 geworden renner reed, nadat hij ook de Colombiaan Richard Carapaz kwijt was, solo naar de finish.

Kämna, die afgelopen winter overstapte van Sunweb naar Bora, was eerder tweede achter de Colombiaan Daniel Martínez in de dertiende etappe. Vorige maand won hij al een rit in het Critérium du Dauphiné. Carapaz finishte op een kleine anderhalve minuut als tweede, de Zwitser Sébastien Reichenbach werd derde. Het waren geen renners die een gevaar vormden voor de gele trui van Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma finishte in een grote groep op bijna 17 minuten van de ritwinnaar. Zijn landgenoot Tadej Pogacar is ook na de zestiende rit de nummer 2 in het klassement.

De vele aanvallen in de openingsfase van de rit leidden tot een omvangrijke kopgroep. Ineos, dat Egan Bernal als favoriet voor de eindzege zag wegvallen, had de Zuid-Amerikanen Andrey Amador en Carapaz mee in de groep die vijftien renners telde. Onder hen ook de Fransman Julian Alaphilippe en de Ier Nicolas Roche van Team Sunweb. Jumbo-Visma zag geen gevaar in de ontsnapping en controleerde op afstand.

Nog voor de Col de Porte, de eerste klim van de tweede categorie, sloten de Sunweb-renners Tiesj Benoot en Casper Pedersen aan. Dat deed ook de Fransman Pierre Rolland, die als eerste bovenkwam. In de beklimming van de Côte de Revel sloten nog eens vijf renners aan onder wie de Rus Pavel Siviakov en de Spanjaard Mikel Nieve. Opnieuw kwam Rolland, op jacht naar punten voor het bergklassement, als eerste boven.

Op de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte was Quentin Pacher de eerste aanvaller. Hij werd ingelopen door Carapaz, Reichenbach, Kämna en Alaphilippe die de Fransman al snel achter lieten. Carapaz, bevrijd van zijn knechtenrol, versnelde tot twee keer toe. Het kostte Alaphilippe zijn plaats voorin. Kämna, die als eerste boven kwam, nam in de afdaling snel afstand en bereikte solo de finish.

Woensdag is wellicht de zwaarste dag in de Tour met de aankomst in Méribel op de Col de la Loze. De top is op 2304 meter het hoogste punt in deze Tour.

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen