Als ik mijn lokale fietsenwinkel binnenstap, hoor ik verkoper Sjoerd aan een klant uitleggen wat zo’n System Six nu eigenlijk voor een fiets is. Intussen zet hij het zadel op hoogte. “Kijk, het is een aero fiets. Maar eigenlijk merk je pas wat je onder hebt als je even een stukje hier in de straat rijdt. Dan gebeurt er echt wat met je.”

De klant gaat op de fiets zitten, legt zijn handen op het stuur, kijkt nog wat neutraal (‘ik laat me toch niet door zo’n snotneus wijsmaken…’), pakt de fiets en komt tien minuten later terug met een enorme smile en glinsterende oogjes. Hij had nog net niet zijn pinpas in zijn handen. Verkocht.

“Zo’n mooi aero geluidje. Echt lekkere herrie.”

Ik moest terugdenken aan de paar dagen in augustus 2018 dat de fiets geïntroduceerd werd door Cannondale in Girona – toen we daar nog voor een paar tientjes heen konden vliegen… Hetzelfde gevoel toen we van het hotel wegreden. Meteen op de openbare weg was het: zitten, trappen en luisteren naar de wielen, die echt voor geluid zorgden. Zo’n mooi aero geluidje. Echt lekkere herrie.

Cannondale SystemSix Ultegra
Waar is de zadelpenklem? (aan de onderzijde)

Cannondale SystemSix Ultegra

Een stabiele fiets dat zeker, al is zijwind en hoge velgen geen geslaagde combi. Deze Cannondale is echt plat: dat zie je zo. Het meest opmerkelijk is de balhoofdbuis, die heeft een soort driehoekige ‘veranda’ waar de voorvork in valt: de bovenzijde van de vorkpoot draait in de overkapping. Dit houdt ook in dat de draaicirkel van de voorvork beperkt is; je kunt niet zoals bij een standaard vork je stuur 180 graden draaien. Het stuur is licht verstelbaar.

Voor nog geen 4700 euro heb je een aero ‘bom’ met Ultegra, Vision 55-wielen en Vittoria-banden. Dat zijn 23 millimeter banden, zeer aero, maar we zouden ze toch snel vervangen door 25 millimeter modellen, die voor meer comfort zorgen. Cannondale levert de fiets in meerdere uitvoeringen, allemaal met hoge velgen en cockpit. En ja, allemaal met de gratis sensatie die je ondervindt als je wegrijdt.

Cannondale System Six Ultegra

Cannondale SystemSix Ultegra
A(ero)fdekkapje van de stuurpen.

Cannondale SystemSix Ultegra
Holle HollowGram.

Cannondale SystemSix Ultegra