7 september 2020 | Michael Kerkhof

Rustdag in de Tour, tijd om de balans op te maken

Op voorhand was het de vraag of we in tijden van corona de eerste rustdag wel zouden halen, maar dat is dus gelukt. Na negen ritten staat Primoz Roglic in het geel en lijkt Tom Dumoulin een podiumplaats te kunnen vergeten. Wat zijn we wijzer geworden na negen toch wel spectaculaire ritten?

Kans groot op Sloveense eindwinnaar
Dat Primoz Roglic na negen etappes in het geel staat is geen verrassing, maar in de twee Pyreneeënritten maakte zijn landgenoot Tadej Pogacar misschien wel de meeste indruk. In de waaieretappe naar Lavaur verloor de kopman van UAE Emirates meer dan een minuut en moest hij eerder dan gepland in de tegenaanval. Met succes, want zaterdag reed hij als een bezetene de Peyresourde op – goed voor veertig seconden tijdwinst – en zondag pakte hij de ritoverwinning met bijbehorende bonificatieseconden. Na negen ritten staat Pogacar op de zevende plaats op nog maar 44 tellen van leider Roglic. O ja, hij is nog maar 21 jaar oud.

Tour de France 2020

Mysterie rondom Bernal
Met rugklachten verliet hij de Dauphiné, maar samen met Roglic deelde hij bij het begin van de Tour als titelverdediger wel de status van topfavoriet. Is Bernal al door het ijs gezakt? Nee, maar om te zeggen dat hij beter is dan Roglic gaat ook weer te ver. Er is nog veel onduidelijk rondom de Colombiaan. Neem bijvoorbeeld de rit naar Mont Aigoual: Bernal zette zijn ploeg op kop om het tempo te bepalen, maar waarom? Bauke Mollema zei na afloop dat Bernal zijn mannen aanspoorde om het rustiger aan te doen. Een teken dat hij niet goed is, of zit er iets anders achter? Zondag was Bernal wel attent en sprong hij mee met Roglic, Pogacar en Mikel Landa. In slechts twee van de negen etappes eindigde Bernal niet bij de beste achttien renners. Kortom: zo slecht is Bernal helemaal niet, toch?

Egan Bernal 2020

Podiumstrijd ligt open
Emanuel Buchmann, Thibaut Pinot en Tom Dumoulin: allemaal waren ze outsider voor de overwinning. Na negen etappes weten we wel beter. Buchmann staat inmiddels op bijna zes minuten van Roglic, Dumoulin zal de rest van de Tour in dienst rijden en volgt al op meer dan drie minuten van de leider en Pinot zakte er zaterdag volledig doorheen met rugklachten; hij heeft al 28 minuten achterstand. Op dit moment staat Guillaume Martin derde achter de twee topfavorieten Roglic en Bernal. Staat er voor het eerst sinds 2017 weer een Fransman op het podium in Parijs? De kopman van AG2R (volgend jaar Sunweb) staat zelf vierde, maar zoals bekend: Parijs is nog ver.

Tom Dumoulin 2020

Nederlandse ritwinst? De kans is aanwezig…
Oké, ‘we’ gingen slechts met zeven man van start, maar niet met de minste namen. Dumoulin heeft zich in dienst gesteld van Roglic en lijkt niet voor eigen kansen te gaan, al heeft hij inmiddels al een aardige achterstand in het klassement en zou hij – als hij een vrijgeleide krijgt – heus wel voor ritwinst kunnen gaan. Wout Poels mikte op voorhand al op ritwinst, maar een ribblessure gooide roet in het eten. Poels lijkt met de dag beter te worden, dus dat biedt hoop. Bauke Mollema staat dertiende in het klassement en houdt zicht op de top tien, maar heeft al eerder aangegeven dat hij liever een ritoverwinning boekt dan bij de beste tien eindigt. En dan hebben we ook nog Cees Bol, al zijn er nog maar weinig sprintkansen. Kortom: er liggen echt wel kansen, maar worden ze ook benut?

Cees Bol 2020

Sagan is niet de oude
Hij was jarenlang een zekerheidje in de vlucht van de dag tijdens bergritten, maar Peter Sagan is niet meer de Sagan van vroeger. Ja, hij rijdt op dit moment in het groen en lijkt voor de achtste keer het puntenklassement te gaan winnen, maar cadeau krijgt hij het niet. Zijn voorsprong op Sam Bennett (138 om 131) is slechts zeven punten. Maar zorgwekkender: in sprintetappes kwam hij niet verder dan plekken 5, 5 en 4. In de door Wout van Aert gewonnen sprint in Lavaur schoot Sagan uit zijn klikpedaal en greep hij niet alleen naast de ritwinst, maar verzuimde hij ook om Bennett de genadeklap uit te delen in de strijd om het groen. Sagan moet aan de bak!

Peter Sagan 2020

Sunweb geeft kleur aan de Tour
Met Cees Bol als kopman begon Sunweb aan de Tour. Zonder klassementsambities: dat is nieuw voor Sunweb na jaren voor onder andere Tom Dumoulin te hebben gereden. Maar hoewel bij de buitenwacht de verwachtingen laag waren, maakt Sunweb zeker indruk. Cees Bol mengde zich al een paar keer in de strijd om dagwinst en ook Marc Hirschi was er twee keer dichtbij. Zondag werd hij in volle finale gegrepen door de vier klassementsmannen Bernal, Roglic, Landa en Pogacar, waarna hij in een sprint nog bijna de sterkste was. Een etappeoverwinning is Sunweb meer dan gegund. Met een beetje extra geluk is dat zeker niet ondenkbaar.

Marc Hirschi 2020

Zekerheden bestaan niet, behalve… 

… dat Movistar hoge ogen gooit in het ploegenklassement. Met een ploeg om vraagtekens bij te zetten begon Movistar aan de Tour de France. Veel indrukte maakte de Spaanse ploeg inderdaad nog niet, maar na negen ritten voert Movistar wel zoals gewoonlijk het ploegenklassement aan. EF Pro Cycling en Trek-Segafredo volgen op vier minuten achterstand. Jumbo-Visma en INEOS (kanshebbers op voorhand) staan al op gepaste afstand.

Alejandro Valverde 2020

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen