Primoz Roglic heeft de eerste bergetappe in de Tour de France gewonnen. In Orcières-Merlette draaide het op een sprint uit van een groep van dertig man en daarin was Roglic duidelijk de sterkste. Zijn landgenoot Tadej Pogacar eindigde op lengtes achterstand als tweede. Julian Alaphilippe mengde zich ook, maar zakte er doorheen. Hij blijft leider.

In 1989 was Orcières-Merlette de laatste keer aankomstplaats in de Tour en toen won Steven Rooks. Met slechts zeven Nederlanders aan de start was de kans op een landgenoot als opvolger klein, helemaal nadat Wout Poels met ribklachten al vroeg het peloton moest laten rijden. Tom Dumoulin en Bauke Mollema waren de enige Nederlanders die aanspraak maakten op de winst.

Het peloton deed het de hele dag relatief gezien rustig aan. Een kopgroep reed vooruit, maar daarin zaten geen gevaarlijke renners voor het klassement. De klim begon al zo’n elf kilometer van het einde, maar officieel is de Merlette 7,1 kilometer lang aan 6,7 procent gemiddeld. Zeven kilometer van het einde waren alle koplopers ingerekend en was het spel op de wagen. Jumbo-Visma controleerde, zoals verwacht, het peloton.

Sprint om de winst

Pierre Rolland waagde op 4,5 kilometer van de meet als eerste een poging. Mede door toedoen van Wout van Aert werd Rolland amper een kilometer later alweer gegrepen. De Belg maakte ontzettend veel indruk door drie kilometer lang het peloton bergop te begeleiden, waarna zijn ploegmaat Sepp Kuss het werk overnam. Het draaide op een sprint uit met zo’n dertig renners. Guillaume Martin ging van zo’n vijfhonderd meter aan, waarop Roglic reageerde.

De Sloveen ging vervolgens zelf aan en won met overmacht de sprint. Pogacar moest meerdere lengtes toegeven en legde beslag op de tweede plaats. Martin werd derde voor onder andere Alaphilippe die leider blijft. Roglic pakte behalve de winst ook tien bonificatieseconden. Tom Dumoulin had het lastig, maar verloor net als Bauke Mollema geen tijd.

Uitslag 4e etappe Tour de France:
1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 4:07:47 uur
2. Tadej Pogacar (UAE Emirates) ,,
3. Guillaume Martin (Cofidis) ,,
4. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) ,,
5. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) ,,
6. Miguel Angel Lopez (Astana) ,,
7. Egan Bernal (Ineos) ,,
8. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) ,,
9. Mikel Landa (Bahrain-Merida) ,,
10. Adam Yates (Mitchelton-Scott) ,,