1 september 2020 | Edwin Haan

Nieuwe Shimano RC902 schoenen. Nu te zien in de Tour, binnenkort in de winkel

Als je naar de Tour de France kijkt vallen de hagelwitte schoenen die de renners van Jumbo-Visma dragen goed op. Het zijn de nieuwste topmodellen van Shimano, de RC902. Gemaakt om de krachtsoverbrenging te optimaliseren, zonder aan comfort in te boeten.

De schoenen vallen onder de S-PHYRE collectie, de toplijn van Shimano. Er is dan ook gebruik gemaakt van de beste materialen. Zo valt de carbonzool onder categorie 12. Stijver maken ze het niet. De bovenkant is gemaakt van ‘reinforced micro-fibre leather’, ik verzin het niet zelf. Voorzien van een heleboel kleine gaatjes voor de ventilatie. Dankzij een ‘Silvadur’ bewerking moeten de schoenen langer fris blijven ruiken. Ook de term 360° Surround Wrapping Upper komt uit de koker van de marketeers. Daarmee wordt bedoeld dat het bovenmateriaal van de schoen helemaal doorloopt tot onderaan, waardoor je voet in een soort van comfortabele cocon zit.

De schoen is onderverdeeld in zones, waarbij deze flexibel is waar het moet en stijf waar het kan. De anti-twist hielkap is zo’n voorbeeld van een stijf onderdeel dat bijdraagt aan het omzetten van jouw kracht in snelheid. De hielstukjes zijn te vervangen als ze versleten zijn en om een optimale pasvorm te garanderen komen de schoenen zowel in halve maten als in breedtematen. Die lopen van 36 tot en met 48. De dames uitvoering (RC902-W) loopt van 36 t/m 44 en is een beetje smaller dan de herenuitvoering.

Het sluitsysteem bestaat uit twee BOA’s Fit System Li2 draaiknoppen, met 2-weg verstelling. Je kunt ze dus een tikkie strakker zetten, maar ook een beetje losser. De schoenen komen in 4 kleuren beschikbaar. Blauw, zwart, wit en rood. Die laatste is alleen bij de Premium S-Phyre dealers te vinden. Een paar schoenen weegt 235 gram (maat 42). Ze gaan 349 euro kosten en liggen medio oktober in de winkel.

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen