31 augustus 2020 | Menno Grootjans

Tourfietsen getest: Giant Propel Advanced Pro 1 Disc

De eerste versie van de Propel werd al in 2013 geïntroduceerd. De Propel kwam er toen met name omdat de renners van Team Blanco om een aero racer vroegen. Een TCR is prima voor het alledaagse werk, maar wil je je sprinter goed afleveren, dan telt elke watt. En dus schaafde Giant aan de TCR en zie daar: een platte aero bak. Het eerste optreden was in de Tour Down Under 2013, die werd gewonnen door Tom-Jelte Slagter.

De Propel werd in 2019 omgetoverd in de Advanced Disc, Advanced Pro Disc en Advanced SL Disc. Schijfremmen dus. Dit is de Pro 1 Disc; deze wijkt af van de SL door het feit dat de Pro een losse zadelpen heeft en de SL een doorgetrokken zadelpen. Giant heeft de AeroSystem Shaping Technology toegepast: de fiets als een compleet systeem in plaats van alleen maar losse componenten. Dus niet alleen een aero frame, maar heel veel aandacht voor de integratie van zaken als wielen, kabels en stuur. Eén geheel dus.

Af en toe een boink als je op slecht asfalt rijdt en de constante neiging om een half wieltje vóór je maatje te rijden.

De Pro 1 Disc is afgemonteerd met Ultegra Di2, hoge SLR-wielen, flat mount 140 millimeter schijven, steekassen en een 36/52 crankstel met ingebouwde vermogensmeter. Deze Pro Disc is beter dan de oude Propel. Hij is moderner, oogt spectaculair, hij remt natuurlijk beter en het rijplezier is wat je verwacht van een aero racer. Lekker veel geluid door de hoge wielen, af en toe een boink als je op slecht asfalt rijdt en de constante neiging om een half wieltje vóór je maatje te rijden… lekker hoor.

Blikvanger van de nieuwe Propel is het Contact SLR/SL Aero stuur, waarin onder andere de junction van de Di2 zit en waar de remleidingen door het oversized platte stuur worden geleid. De speciale spacers bepalen op de testfiets vooral de looks. Denk ze maar weg als je je eigen fiets bestelt; heb je een ‘toren’ aan spacers nodig, dan heb je wellicht de verkeerde Giant…

Giant Propel Advanced Pro 1 Disc

Giant Propel Advanced Pro 1 Disc
Diepblauw. Mooi!

Giant Propel Advanced Pro 1 Disc
Die vier kleine schroefjes… 

Giant Propel Advanced Pro 1 Disc
Hoe hoog wil je je achtervelg hebben?

Giant Propel Advanced Pro 1 Disc
Giant Propel Advanced Pro 1 Disc
Sprinten in Nice! Net als de profs… 

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen