23 augustus 2020 | Michael Kerkhof

Van der Poel soleert op de VAM-berg naar tweede Nederlandse wegtitel

Hij verscheen als topfavoriet aan de start en maakte alle verwachtingen waar. Mathieu van der Poel heeft zich op de VAM-berg voor de tweede keer tot Nederlands wegkampioen bij de profs gekroond. Na een solo van meer dan 40 kilometer kwam hij als eerste aan.

Van der Poel liet zich al vroeg in de twee ronden ingekorte wedstrijd zien. Gesteund door Oscar Riesebeek en broer David maakte hij deel uit van een kopgroep, maar zonder succes. Een latere aanval was wel succesvol. Een elitegroepje met Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Pascal Eenkhoorn, Jos van Emden, Corné van Kessel en Nils Eekhoff werd er zodoende gevormd. Later wist een achtervolgende groep met onder anderen Timo Roosen en Bert-Jan Lindeman nog aan te sluiten.

Van der Poel deed meerdere pogingen om de Jumbo-renners eraf te rijden, maar vooral Eenkhoorn kon een paar keer goed reageren op de versnellingen van Van der Poel. Het verdedigende koersgedrag van Jumbo-Visma irriteerde Van der Poel dusdanig, dat hij er op 40 kilometer van het einde opnieuw een klap op gaf. Ditmaal met succes: binnen no-time pakte Van der Poel een mooie marge op Eenkhoorn en Van Kessel, die duidelijk de slag hadden gemist.

De renner van Alpecin-Fenix bouwde zijn voorsprong uit tot meer dan een minuut. Eenkhoorn en Van Kessel werden weer gegrepen, waarna Eenkhoorn het met Eekhoff probeerde. Daarachter werd het stiller en stiller: renners die op zes minuten achterstand reden, werden uit koers gehaald op het 7,3 kilometer lange (of korte) parcours.

Eenkhoorn moest in de laatste 20 kilometer zijn vluchtgenoot Eekhoff laten gaan en werd even later ingerekend door ploeggenoot Van Emden. Ook Roosen maakte de aansluiting. Het speelde allemaal op grote achterstand van Van der Poel af, die na een zware koers net als in 2018 het rood-wit-blauw in ontvangst mocht nemen. Eekhoff werd tweede, Roosen mocht van Eenkhoorn en Van Emden derde worden.

“De mannen van Jumbo-Visma waren vrij irritant, als ik dat zo mag zeggen”, zei Van der Poel na afloop. “Ik snapte weinig van hun tactiek.”  Over een eventueel WK op de VAM-berg is Van der Poel ook niet enthousiast. “Nee, dat zie ik niet gebeuren. Te smal. Met 88 man kon het vandaag nog wel, maar met een groot peloton is dat niet te doen. Wellicht wel met een lange aanloop.”

Mathieu van der Poel 2020

Mathieu van der Poel 2020 Mathieu van der Poel 2020

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen