13 augustus 2020 | Michael Kerkhof

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije, wie verslaat Evenepoel?

Normaal vindt de Ronde van Lombardije in de herfst plaats, maar dit jaar is alles anders en wordt de klassieker in hartje zomer verreden. Wout van Aert won de eerste twee grote eendaagse koersen van het wielerseizoen, pakt Remco Evenepoel de derde (semi-)klassieker?

De Ronde van Lombardije is natuurlijk geen semi-klassieker, maar behoort tot de vijf monumenten. De Koers van de Vallende Bladeren is dit jaar 243 kilometer lang en kent zo’n 4.000 hoogtemeters. De start is in Bergamo en de finish ligt noordwestelijker in Como. Inderdaad: in het noorden van Italië dat o-zo hard is getroffen door het coronavirus. Een paar maanden geleden hield niemand voor mogelijk dat er in augustus weer gekoerst zou worden in de omgeving van Bergamo, maar niets is minder waar.

Na een rondje om Bergamo wordt er in westelijke richting koers gezet richting Como, bekend van het prachtige meer en de fraaie natuurbeelden. Bekende hindernissen als de Madonna del Ghisallo, Muro di Sormano en Civiglio zitten ‘gewoon’ in het parcours en zullen net als voorgaande jaren het wedstrijdbeeld bepalen. De klimmetjes zijn behoorlijk lang en vooral steil. Het steilste stuk van de Sormano stijgt bijvoorbeeld met meer dan 15% en dat bijna twee kilometer lang… Ook de Civiglio (4,2 km à 9,7%) is enorm pittig.

De laatste hindernis ligt in San Fermo della Battaglia (2,7 km à 7,2%). Daarna gaat het in dalende lijn richting Como, waar na een slopende – en waarschijnlijk warme – koers de finish ligt. De wedstrijd begint om 12.00 uur en eindigt tussen 18.07 en 18.53 uur.

Favorieten
Van een uitgeklede versie mogen we niet spreken, maar feit is wel dat veel toprenners de Ronde van Lombardije overslaan. Niet gek in het overvolle (na)seizoen, maar wel jammer. De renners die zich voorbereiden op de Tour de France zien we bijvoorbeeld al niet terug op de deelnemerslijst en kiezen ervoor om de Dauphiné te rijden. Wie doen er dan wel mee?

Om te beginnen Remco ‘Eddy’ Evenepoel. Het twintigjarige supertalent deed dit jaar mee aan vier etappekoersen en won ze ook alle vier. In januari en februari schreef hij al de Ronde van San Juan en Ronde van Algarve op zijn naam, in het na-coronatijdperk voegde hij er de Ronde van Burgos en Ronde van Polen aan toe. Vooral in Polen maakte de Belg indruk. Door een solo van vijftig kilometer uit zijn benen te schudden sloeg hij een dubbelslag en stond hij de gele leiderstrui in de vlakke slotrit niet meer af. Grote renners als Simon Yates, Jakob Fuglsang en Richard Carapaz konden niets anders dan zich gewonnen geven.

Remco Evenepoel 2020
Remco Evenepoel is de topfavoriet.

Maar kan hij het ook in een klassieker? Het antwoord is een overduidelijke ‘ja’. Vorig jaar maakte Evenepoel in de Clásica San Sebastián zijn debuut in de WorldTour en dacht iedereen dat de eerstejaars prof naar het Baskenland kwam om te leren. Het gevolg? Een prachtige overwinning met een straatlengte voorsprong op Greg Van Avermaet, die op 38 seconden achterstand de sprint van de achtervolgende groep won. Amper een week later deed Evenepoel mee aan het EK tijdrijden in Alkmaar. Een podiumkandiaat? Dat zeker, maar de titel zat er volgens het merendeel van de volgers niet in. Stefan Küng, Filippo Ganna en Jos van Emden waren immers erkende hardrijders en de grote favorieten voor goud.

Evenepoel won met overmacht en reed bijna een kilometer per uur harder dan de nummer twee.

De wielerwereld verbazen doet Evenepoel allang niet meer. Toen hij op 25 september naar het zilver reed op de WK tijdrit en alleen Rohan Dennis voor zich moest laten, was dat nog ongekend knap en onverwachts. Maar het kan snel keren, want overal waar Evenepoel aan het vertrek staat is hij tegenwoordig een kanshebber. Een tijdrit in San Juan of Algarve? Geen probleem: Evenepoel wint ‘m wel. Een bergetappe in Burgos of Polen, is dat niet iets te hoog gegrepen? Nee hoor, Evenepoel klopt even onder andere de Giro-winnaar van 2019.

Voor Evenepoel staan er in aanloop naar de Giro d’Italia (die hij natuurlijk ook gaat winnen) de Tirreno-Adriatico en dus de Ronde van Lombardije op het programma. In december wordt hij gekroond tot Belgisch Wielrenner van het Jaar, in oktober wint hij de Nobelprijs en in november schrijft hij de bingo van zijn supportersclub in Heusden op zijn naam.

Mollema voor zijn tweede?
Maar wie doen er nog meer mee? Zoals gezegd is het een beetje een gedevalueerde versie van Il Lombardia, maar desalniettemin staan er wel veel grote namen en oud-winnaars aan het vertrek. Wat bijvoorbeeld te denken van Fuglsang? Oké: in de Ronde van Polen werd hij nog geklopt door Evenepoel, maar de Deen van Astana is ijzersterk in klassiekers en semi-klassiekers. In Strade Bianche behoorde hij tot de besten, maar kon hij in de zware finale het tempo van Wout van Aert gewoonweg niet volgen. De ex-mountainbiker vond in Toscane een parcours op zijn maat, maar zal ook in Lombardije goed voor de dag willen komen. De winnaar van de laatste Luik-Bastenaken-Luik eindigde vorig jaar nog als vierde op 16 seconden achterstand van winnaar… Bauke Mollema!

Bauke Mollema 2019De Nederlander schreef vorig jaar geschiedenis door op grootse wijze de 113de editie te winnen. Na een knappe solo kwam hij in Como als eerste aan en volgde hij met zijn zege Hennie Kuiper (1981) als laatste Nederlandse winnaar op. Dit jaar vormt hij een gevaarlijk koppel met Vincenzo Nibali, die in 2015 en 2017 mocht zegevieren. Ongetwijfeld ken je de beelden nog van die knotsgekke Civiglio-afdaling van Nibali. De Haai van Messina schreef zo de 2015-versie op zijn naam. Nibali liet zich woensdag in Gran Piemonte nog zien, maar had geen antwoord op de versnelling van de latere winnaar George Bennett. Trek-Segafredo beschikt overigens ook nog over Giulio Ciccone.

Andere kanshebbers zijn Simon Yates, Rafal Majka, Maximilian Schachmann, Richard Carapaz, Fabio Aru, Ivan Sosa en Aleksandr Vlasov… Vooral laatstgenoemde renner maakt een grote kans, want de Rus oogde onlangs op de Mont Ventoux ijzersterk en reed de ook goed rijdend Richie Porte volledig uit het wiel.

Mathieu
En dan hebben we nog Mathieu van der Poel, die zijn debuut maakt in de Ronde van Lombardije. Hoe goed is hij op dit moment? In Strade Bianche liet hij zich onderweg wel zien, maar was hij onzichtbaar in de finale. Tijdens Milaan-San Remo maakte Van der Poel al een betere indruk en reed hij attent van voren op de Poggio, maar kon/wilde hij Wout van Aert niet volgen toen die versnelde. Van der Poel begon de laatste kilometer op kop van de achtervolgende groep en raakte bij het aanzetten van zijn sprint ingesloten. Een plek in de top tien zat er daardoor niet in.

Op papier is de Ronde van Lombardije voor de kopman van Alpecin-Fenix iets te zwaar, gezien het vele klimwerk. “Lombardije is een koers die gecontroleerd wordt tot de Sormano. Dat is een inspanning van negen minuten, dus dan kun je niet veel harder rijden dan de eerste renners doen. Veel hangt af van het koersverloop hoe Mathieu het gaat doen”, zei zijn vader Adrie van der Poel eerder al in Bureau Sport. Kortom: het is afwachten hoe de Nederlander het ervan af brengt. De bookmakers zien hem echter niet eens als schaduwfavoriet, hoewel hij woensdag nog sterk naar boven reed in Piemonte en gelijke tred hield met Bennett.

TV
De Ronde van Lombardije is live te zien op Eurosport en VTM. Vanaf 15.50 uur doet VTM verslag, Eurosport volgt een uur later, maar via de Eurosport Player is de koers wel vanaf 15.50 uur te volgen.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen