11 augustus 2020 | Menno Grootjans

Review: Bianchi Oltre XR 3 Disc

Je kunt er gewoon niet omheen: het celeste. Sinds jaar en dag dé huiskleur van Bianchi. En ook bij deze Oltre XR3 Disc is die redelijk overvloedig aanwezig. Meteen maar een spoiler: er is ook een diepzwarte XR3 Disc met iets meer decentere celeste details.

Hallo Jumbo?

Goed. De XR3 Disc. Van een afstandje ziet de fiets eruit als de fiets waarmee de mannen van Jumbo mee rijden: de XR 4. Plat van de zijkant, met nogal wat optisch aangedikte bochten. Waar zitten de verschillen? Die zijn heel subtiel en alleen een insider zal ze zien. De streek rond de interne zadelpenklem is anders vormgegeven en is ‘wishbone’ van de staande achtervork bij een XR4 dicht, bij de XR 3 vertoont die wat gaten. De afwerking van de fiets is voortreffelijk. Alle kabels lopen uiteraard door het frame, al heeft de ‘3’ dan weer niet een Vision cockpit zoals op de ‘4’. En de testfiets had een Di2 junction onder de stuurpen; die kan zo in een uiteinde van het stuur. Het verschil op de weg tussen een ‘4’ en ‘3’ is een stuk minder dan je zou vermoeden. De XR 3 gaat voorspelbaar door de bocht, de wegligging is uitstekend en het frame is meer dan stijf genoeg. Lekker doorrijden is een feest. Fijn: het compact stuur.

+ 70 gram

Het frame zelf is iets zwaarder; nu is een XR 4 niet de lichtste van het peloton, een ‘3’ brengt nog eens 70 gram extra in de weegschaal. Wat is nu 70 gram? Eigenlijk niks. Maar het zorgt er mede voor dat onze testfiets ruim 8 kilo weegt. De grote ‘boosdoener’ zijn eerlijk gezegd de Fulcrum wielen met daaromheen de 28 mm Rubino Pro banden. Ga je die vervangen dan win je zo tussen de 300 en 500 gram. Spoiler 2: we kennen dealers die graag zo’n Oltre XR Disc met als upgrade Scope of FFW wielen leveren… Nou, dan kom je heel dicht in de buurt van een ‘4’. Ter info: een ‘4’ met dezelfde afmontage -wel inclusief Vision cockpit- kost € 6999,-, deze ‘3’ € 5399,-. Dan hou je nog wat euro’s over voor een stel wielen. Wij zouden het wel weten…

Meer info: bianchi.nl

Deze review sluit aan op de test in FIETS 8; daar worden de Ciöcc Morpho, Carrera Phibra Next, Basso Diamante Disc en Wilier Cento 10 NDR

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen