10 augustus 2020 | Menno Grootjans

Review: Battaglin Power+

Zoals meer Italiaanse coureurs begon Giovanni Battaglin na een mooie carrière in 1981 met het maken van racefietsen. De grootste successen dateren alweer van 1987: toen won de Ier Stephen Roche op een Battaglin en in de trui van Carrera de Giro, de Tour en ook nog het WK.

Officina Battaglin

Het merk voert anno 2017 reguliere carbon modellen. Maar er is ook een aparte afdeling Officina Battaglin opgezet waar weer handgemaakte stalen worden geproduceerd. Het is vooral de zoon van Giovanni, Alessandro, die deze afdeling leidt. Giovanni is trouwens net 69 geworden wat gevierd is met een speciaal boek. Officina Battaglin  produceert vooral speciale modellen. Sommige nog met lugs en de ‘aloude’ Columbus SL-buizen. Mooi, maar eerder iets voor verzamelaars en Eroica-rijders. En er is de Power+, die er zowel in de klassieke uitvoering met velgremmen is als met schijven. Dit is de klassieke. Columbus Spirit-buizenset, oversized en geovaliseerd, ‘fillet brazed’, tapered balhoofdbuis en een volledig carbon voorvork. Derailleurkabels lopen gewoon buitenom, BSA-schroefdraad in het bracket en geïntegreerde balhoofdlagers. Allround geometrie en zeker niet nerveus. Geen verrassingen bij het rijden. Dat wil zeggen: het is geen ‘oude, zware’ stalen fiets.

8,10

Compleet met Campagnolo Chorus 11-speed, 52/36, DT Swiss P1800-wielen, Vittoria-banden en Deda-onderdelen weegt de Power+ 8,10 kilogram. Dus… het is slechts kort wennen, een paar keer aanzetten en bochtjes pikken en je denkt: dat ik niet eerder heb bedacht dat een stalen fiets ook heel lekker rijdt. Tel daarbij de subtiele belijning, de aanmoedigende tekst op de bovenbuis ‘Made in Italy with kindness’ en je gaat subiet overstag. Battaglin vertelde ons dat het frame binnen dertig (!) dagen klaar is. Bestellen maar zouden we zeggen.

Meer info: officinabattaglin.com

Deze review sluit aan op de test in FIETS 8; daar worden de Ciöcc Morpho, Carrera Phibra Next, Basso Diamante Disc en Wilier Cento 10 NDR getest

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen