De afgelopen week ging het natuurlijk maar om één iemand: Fabio Jakobsen. Hoe hard het ook is: de koers gaat verder, want al een dag later werd er in Polen ‘gewoon’ weer gereden en werd er ook ‘gewoon’ weer gesprint voor de winst. Wij verzetten onze gedachten ook even door aan Milaan-San Remo te denken, want het belooft aanstaande zaterdag een geweldige wedstrijd te worden…

Hoewel er nog amper gekoerst is en we op basis van Strade Bianche nauwelijks iets kunnen concluderen, weten we wel iets. Wout van Aert is in topvorm en bevestigde dat in Siena door op grootse wijze de winst te pakken. Was de rest echt veel minder? Nee, dat denk ik niet. Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe waren ook goed, alleen konden zij zich eerder in de wedstrijd niet inhouden. Bij een temperatuur van zo’n 35 tot 39 graden is dat niet het allerslimste.

Van Aert deed het juiste: wachten tot het moment dat het moest, en dan keihard toeslaan. Heel even dachten we dat Jakob Fuglsang de winst ging pakken, toen hij op vijftig kilometer van het einde op zijn Fuglsang’s wegglipte. Onder normale omstandigheden had hij misschien wel doorgetrokken, maar met nog vijftig snoeihete kilometers voor de boeg liet hij zich terugzakken. In de volle finale was de tank van de Deen leeg. Davide Formolo en Maximilian Schachmann konden het Van Aert nog enigszins moeilijk maken, maar op de steile laatste kilometer deed Van Aert wat hem de jaren ervoor niet lukte: doortrekken tot boven en niet meer stilvallen. Een terechte winnaar.

Andere koers, ander parcours

Milaan-San Remo is natuurlijk niet te vergelijken met Strade Bianche. Waar er in de regio Toscane zo’n eenderde deel van het parcours bestaat uit grindwegen, is het tussen Milaan en San Remo gewoon volledig geasfalteerd. Toch is het even wennen dat de voorjaarsklassieker in hartje zomer wordt georganiseerd. Maar goed: er is koers, en dat hadden we afgelopen maanden – vooral in Italië – niet verwacht. Toch is het parcours door de gevolgen van het coronavirus aardig op de schop gegaan. Veel burgemeesters zien een passage door hun dorp niet zitten uit angst voor een opleving van het virus. Daarom heeft de organisatie beklimmingen als de Turchino en de drie Capo’s (Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta) uit het parcours gehaald. Is dat erg? Nee, want de schifting werd daar niet gemaakt, al waren de heuvels wel onlosmakelijk verbonden met de klassieker.

Parcours Milaan-San Remo 2020
Het vernieuwde parcours van Milaan-San Remo 2020.

Gelukkig is de finale nog wel intact gebleven. Dat betekent dat er na de Cipressa de Poggio volgt, en dáár gebeurt het meestal. Het recept is bekend: iemand rijdt onderaan de voet weg, valt net voor de top stil en uiteindelijk blijft er een groepje van zo’n twintig man over. Je zal zien: dit jaar blijkt mijn glazen bol niet te werken en komt er iemand solo aan. Wat we wel weten: de beste renners blijven na een warme koers en vooral de ongekend lange afstand (299 kilometer!) over. Wie zijn dan de favorieten?

Milano-Sanremo 2019

De lijst met kanshebbers is enorm. Op basis van Strade Bianche mogen we achter de naam van Van Aert de meeste sterren zetten. Eén nadeel: Jumbo-Visma gokt op slechts één paard en dat weten zijn concurrenten ook. Deceuninck-Quick Step heeft met Sam Bennett, Alaphilippe en Zdenek Stybar meerdere paarden om op te wedden. Lukt het met Alaphilippe niet om op de Poggio weg te geraken, dan is er altijd Bennett nog om de klus te klaren. De Ier liet onlangs in de Ronde van Burgos al zien dat hij prima over heuvels kan fietsen en zou normaal gesproken bij de beste renners moeten zitten na de beklimming van de laatste pukkel.

Maar zoals gezegd: de lijst met kanshebbers is reusachtig. In totaal doen er 162 renners mee verdeeld over 27 (!) ploegen. Teams starten slechts met 6 renners, zodat er ruimte was om twee extra ploegen toe te laten tot de wedstrijd. Een gevolg kan zijn dat er minder controle is, want een ploeg als Lotto-Soudal heeft een mannetje minder om de kopgroep te controleren voor Caleb Ewan. Wellicht vinden ze in Groupama-FDJ een bondgenoot, want de Fransen zullen ongetwijfeld mikken op de sprintkunsten van Arnaud Démare; de winnaar van Milaan-Turijn en oud-winnaar van Milaan-San Remo. Ook Fernando Gaviria, Alexander Kristoff en Giacomo Nizzolo willen het wel op een sprint aan laten komen. En Peter Sagan? Daar hangt een héél groot vraagteken boven.

Van der Poel: hoe goed is hij nu?
Maar dan zijn we er nog niet, want hoe gaat Mathieu van der Poel het doen? Hij maakt zijn debuut en hoopt op de Via Roma zijn eerste zege van het seizoen te boeken. Volgens de bookmakers behoort hij tot de topfavorieten, maar tot dusver heeft hij dit seizoen nog weinig laten zien. Natuurlijk was er corona, maar daarvoor was hij ook niet in zijn allerbeste conditie. Op basis van Strade Bianche (slechte dag) en Milaan-Turijn (niet voluit meegedaan) kunnen we nog weinig concluderen. Heeft hij het beste bewaard voor zaterdag?

Tot slot moeten we ook Philippe Gilbert in de gaten houden. De Belg zal er alles aan doen om te winnen, want dan schrijft hij geschiedenis door alle monumenten op zijn palmares te hebben. Het is de 38-jarige renner gegund, maar het zal o-zo lastig worden. Een gokje op hem levert 17 keer je inzet op…

TV
De koers is live op Eurosport te volgen, zaterdag 8 augustus, vanaf 15.50 uur. Ook VTM zendt La Primavera uit.

Philippe Gilbert en Caleb Ewan 2020
Philippe Gilbert en Caleb Ewan.