7 augustus 2020 | Michael Kerkhof

Hoe overleef je de Nederlandse hitte?

Hoe overleef ik…? Het lijkt over een boekenserie van Francine Oomen te gaan, maar niets is minder waar: het gaat om het fietsen in de Nederlandse hitte. Waar het in andere landen lekker is om in 30 graden een fietstocht te maken, daar is het in Nederland meestal zwaar afzien en voelt het erg benauwd aan. Hoe overleef je de Nederlandse hitte? Volg onze tips!

1. Drink veel!

De meest logische tip, maar veel mensen vergeten dat het enorm belangrijk is om de vochtbalans op peil te houden en voldoende te drinken. Bij een temperatuur boven de 30 graden kun je bijna 2 liter vocht per uur verliezen. Probeer zoveel mogelijk vooraf of onderweg te drinken, om het nadien opnieuw bij te vullen. Beginnen met twee volle bidons is zeer aan te raden! En die moet je onderweg vast nog wel een keer bijvullen als je langer dan 2 uur gaat fietsen. Een snufje zout in je zelfgemaakte sportdrank is ook een goed idee. Je verliest veel zouten door het zweten.  Vergeet ook niet te eten tijdens een lange duurrit, ook al heeft dat niet je hoogste prioriteit.

2. Doe luchtige kleding aan

Draag bij voorkeur goed ademende kleding in een lichte kleur. Een zweetshirtje is bij een temperatuur boven de 25 graden niet meer fijn, dus doe alleen een korte broek en een ademend shirt aan. Hoe lichter je kleding, hoe meer het zonlicht wordt geweerkaatst. Rijden in een zwarte outfit lijkt misschien cool, maar is het niet bij deze temperaturen.

3. Smeren, smeren en nog eens smeren

Veel renners vergeten zich in te smeren voor een trainingsritje, maar dat is toch wel erg belangrijk. Met de juiste zonnebrandcrème (minimaal factor 15 wordt aangeraden) zorg je ervoor dat je niet zo rood als een kreeft thuiskomt én gewoon kunt voortbewegen zonder een mummie na te doen. Kijk wel goed welke crème fijn is en niet doorloopt als je zweet, want niets is vervelender dan crème in je ogen. Er zijn zelfs speciale zonnebrandcrèmes voor tijdens het sporten die dit voorkomen!

4. Ga vroeg op pad

De zonkracht is tussen 11:00 en 15:00 uur op zijn sterkst. Het is dus aan te raden om daarvoor je kilometers te maken. Ideaal op een vrije dag, want dan ‘heb je nog wat aan je dag’ en kun je de rest van de dag herstellen in de tuin of op het strand. Met uiteraard een lekker hersteldrankje…

5. Houd je hoofd koel

Fietsen zonder helm, maar met een pet of een bandana? Dat is natuurlijk niet de bedoeling en ronduit dom! Koop daarom een helm met veel ventilatiegaten. Tegenwoordig beschikt elk helmmerk wel over voldoende ventilatiegaten en is fietsen zonder helm echt niet meer nodig. Een helm met een netje er in is niets warmer, maar houdt wel insecten op een afstand.

6. Even geen Kommen-jacht

Die Strava KOM-metjes kun je beter even laten voor wat ze zijn. Ga voor een relaxte rit, enorme inspanningen met dit weer zijn echt niet goed voor je lijf. En aangezien je waarschijnlijk geen prof bent, mag je zelf kiezen wanneer je hard fietst en wanneer je rustig aan doet. Het koelt heus wel weer een keer af en dan mag je weer helemaal los gaan.

7. Pas je route aan

Door je route slim te kiezen kun je het een stuk koeler houden. Zoek het water op of ga lekker het bos is. Een windje vanaf het water werkt verkoelend en in het bos is er schaduw. Zo bepaal je zelf voor een deel hoe warm je het onderweg gaat krijgen. Je route niet te lang maken is ook een simpele manier om je inspanning onder controle te houden. Zo voorkom je dat je toch op het heetst van de dag nog op de fiets zit.

8. Houd je temperatuur in de gaten

Krijg je hoofdpijn, word je misselijk, duizelig of krijg je zomaar kippevel? Allemaal tekenen dat je oververhit raakt. Direct stoppen, koelen en veel drinken is het devies. Een zonnesteek of hitteberoerte is echt geen pretje en wil je ten alle tijde voorkomen.

9. Neem pauze

Misschien houd je normaal niet zo van tussendoor stoppen. Maar met 30-plus op de thermometer is het toch een goed idee om af en toe even een pauze in te lassen. Neem wat koels te drinken en zoek de schaduw op. Daarna ga je als herboren verder!

 

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen