20 juli 2020 | Michael Kerkhof

Liveblog gesloten | Bennett wint voorlaatste rit in Burgos, Ronde van Wallonië zonder publiek

Het is aftellen tot de herstart van het wielerseizoen. Voorlopig staan alle lichten op groen om op 1 augustus het WorldTour-seizoen te hervatten. Omdat er veel nieuws is, houden we tot de start van de Strade Bianche elke dag in ons liveblog het laatste wielernieuws bij. Lekker overzichtelijk!

Dat was het. Morgen begint de Strade Bianche. Veel kijkplezier!

Bennett zorgt voor nog meer succes bij Deceuninck-Quick Step
Vrijdag 31 juli, 16.45 uur
Sam Bennett heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De Ier profiteerde in de slotfase van een val in het peloton en kwam een dag na de onemanshow van Remco Evenepoel als eerste over de streep.

Bennett wist een valpartij onder de vod van de laatste kilometer te ontwijken en kwam vervolgens moederziel alleen te zetten. Hij viel niet meer stil en wist Deceuninck-Quick Step de tweede zege op rij te schenken. Arnaud Démare werd op vijf seconden achterstand tweede.

Evenepoel blijft leider en verdedigt zaterdag in de afsluitende klimrit zijn leiderstrui.

Remco Evenepoel en Sam Bennett


Ronde van Wallonië zonder publiek
Vrijdag 31 juli, 13.00 uur
De Ronde van Wallonië zal het moeten doen zonder toeschouwers. De wielerkoers, die wordt verreden van 16 tot en met 19 augustus, moest eerder al het parcours verleggen omdat een aantal gemeenten het vanwege het coronavirus niet veilig genoeg vond. Vrijdag bevestigde het kabinet van de Waalse minister-president Elio di Rupo dat alleen langs het parcours wonende wielerfans de renners mogen aanmoedigen.

De vierdaagse etappekoers, aanvankelijke gepland voor 18 tot en met 22 juli, begint op 16 augustus in Soignies en eindigt drie dagen later in Érezée. Alleen de organisatie, renners en hun begeleiders zullen worden toegelaten bij de start- en aankomstplaatsen, heeft het kabinet bepaald. Langs het parcours is publiek evenmin welkom. Er mag alleen naar de koers worden gekeken voor de eigen woning. Wie dat doet en ouder is dan 12 jaar moet daarbij een mondkapje dragen.


Nog meer klimwerk in de Giro
Vrijdag 31 juli, 06.30 uur
De Giro d’Italia, die vanwege het coronavirus is verplaatst naar oktober, krijgt een extra aankomst bergop. Organisator RCS presenteerde donderdag het volledige routeschema. In de negende etappe ligt nu de aankomst na een beklimming in Roccaraso. De Girobegint op 3 oktober.

Eerder was al bekendgemaakt dat de start van de Ronde van Italië vanwege het coronavirus niet in Hongarije plaatsvindt, maar op Sicilië. Daar blijft de Girokaravaan vier dagen. De eerste helft van het parcours is licht gewijzigd. In de zesde etappe krijgen de sprinters een extra kans in Matera. Iets later, in de negende etappe, volgt dan de extra bergaankomst in de Abruzzen. Die rit telt meer dan 4000 hoogtemeters. De start van de tiende rit verhuist naar Lanciano, verder verandert er niets aan het parcours dat eerder al werd gepresenteerd.Evenepoel toont zijn klasse

Donderdag 30 juli, 16.45 uur
Remco Evenepoel heeft de derde etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. Het was een bergrit met aankomst op de Picón Blanco. Het betekende al de zesde overwinning voor de jonge renner van Deceuninck – Quick-Step in het vanwege het coronavirus onderbroken seizoen.

Ruim een kilometer onder de top demarreerde Evenepoel uit een selecte groep met onder anderen de Nieuw-Zeelander George Bennett (Jumbo-Visma), Girowinnaar Richard Carapaz uit Ecuador en de Colombiaan Esteban Chaves. Bennett finishte als tweede, de Spanjaard Mikel Landa kwam als derde boven.

Evenepoel nam de leiderstrui over van de Oostenrijker Felix Grossschartner.

Remco Evenepoel 2020


David Dekker tekent profcontract
Donderdag 30 juli, 08.40 uur
David Dekker stapt in de voetsporen van zijn vader Erik. De Nederlands kampioen bij de beloften heeft namelijk voor twee jaar getekend bij Jumbo-Visma en maakt volgend jaar zijn debuut als profwielrenner. Hij komt over van SEG Racing Academy en won dit jaar – voor de coronacris uitbrak – de Dorpenomloop Rucphen en de Ster van Zwolle.

David Dekker

‘Jumbo-Visma strikt Vos’
Donderdag 30 juli, 08.00 uur
Marianne Vos vervolgt haar carrière bij de nieuw op te richten vrouwenploeg van Jumbo-Visma, zo meldt het AD. Vos komt op dit moment nog uit voor CCC-Liv, maar zal de komende twee seizoenen in de geel-zwarte kleuren van Jumbo-Visma koersen. Waarschijnlijk weten we het op 1 augustus definitief: vanaf dan mogen transfers bekend worden gemaakt.

Marianne vos 2020Gaviria wint razendsnelle sprintrit in Burgos

Woensdag 29 juli, 16.43 uur
Fernando Gaviria heeft de tweede etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De Colombiaan was in een massasprint veruit de sterkste, mede doordat er in de laatste bocht achter hem gevallen werd. De sprint was erg nerveus.

De etappe ging van start zonder Sebastián Molano, Cristian Muñoz en Andrés Camilo Ardila. Zij waren zaterdag in contact geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus. Zonder hen stond Gaviria voor de zware opdracht om de eerste sprintrit te winnen. Gaviria, die in maart positief testte op het virus en lange tijd vastzat in de Emiraten, moest het helemaal alleen doen, maar maakte het wel mooi waar.

De mannen van Groupama-FDJ (Arnaud Démare) en Deceuninck-Quick Step (Sam Bennett) stormden in dalende lijn op de finish af, maar bij het insturen van de laatste bocht ging het fout. Er werd gevallen en Gaviria wist daarvan te profiteren. Hij was ‘los’ en bleef Démare en Bennett uiteindelijk ruim voor. Morgen is het de beurt aan de klimmers, vrijdag komen de sprinters weer in actie. Felix Großschartner blijft leider.

 


Drie renners verlaten Burgos
Woensdag 29 juli, 15.00 uur
De Ronde van Burgos gaat woensdag verder zonder Sebastián Molano, Cristian Muñoz en Andrés Camilo Ardila. De drie Colombiaanse wielrenners van Team Emirates hebben zaterdag contact gehad met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

Molano, Muñoz en Ardila ondergingen de voorbije dagen twee testen. Die waren allemaal negatief. Team Emirates stuurt het drietal uit voorzorg toch naar huis omdat het contact met de besmette persoon pas zaterdag was. “Volgens het protocol van de UCI en onze eigen ploeg worden de drie renners geïsoleerd, naar huis gestuurd en zullen ze verdere testen ondergaan.”


Twee extra ploegen in Milaan-San Remo
Woensdag 29 juli, 8.40 uur
De organisatoren van wielerklassieker Milaan-Sanremo hebben dinsdag van de Internationale Wielerunie UCI toestemming gekregen om het maximum aantal renners per ploeg te verminderen. Daardoor kunnen twee extra procontinentale ploegen worden uitgenodigd, zonder het aantal renners in het peloton te vermeerderen.

De beslissing ligt in lijn met de bepalingen die de UCI in juni aannam om de ploegen uit de tweede divisie meer kansen te geven.

Eerder op de dag kondigde Milaan-Sanremo aan dat een deel van het parcours gewijzigd wordt, nadat dertien burgemeesters protest hadden aangetekend tegen de passage van de koers in de provincie Savona.


Großschartner wint openingsrit in Burgos
Dinsdag 28 juli, 16.45 uur
Felix Großschartner heeft de openingsetappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe sprong op de Alto de Altotero weg uit het peloton en werd niet meer teruggepakt, mede omdat er in de achtervolgende groep werd getwijfeld.

Remco Evenepoel liet zich in de slotfase goed van voren zien. In een fase waarin er meerdere waaiers ontstonden en het erg nerveus was, reed hij lange tijd aan de leiding. Het zag er goed uit, maar uiteindelijk liet hij zich toch terugzakken. Door de nervositeit ontstond er ook een grote valpartij waarbij Sergio Henao (Ineos) en Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) betrokken waren. Beide renners moesten de koers verlaten.

Met een uitgedund peloton werd er vervolgens voor de tweede keer koers gezet naar de slotklim. In de laatste kilometer sprong Großschartner weg en werd hij niet meer teruggezien. Joao Almeida eindigde op acht seconden achterstand als tweede voor Alejandro Valverde. Evenepoel finishte nog als tiende.

Felix Großschartner 2020


Slecht nieuws voor Teunissen: geen Italiaanse klassiekers
Dinsdag 28 juli, 15.45 uur
Mike Teunissen doet zaterdag niet mee aan Strade Bianche. Ook Milaan-Turijn en Milaan-Sanremo komen te vroeg voor de Nederlandse wielrenner van Jumbo-Visma. Een woordvoerder van de ploeg bevestigt een bericht van de NOS hierover. Teunissen moet een tijdje rust houden wegens een knieblessure die hij opliep tijdens een trainingsrit.

Koen Bouwman neemt de plek over van Teunissen tijdens Strade Bianche. De Belg Wout van Aert is kopman in de eerste wedstrijd uit de UCI WorldTour na een onderbreking van bijna vijf maanden als gevolg van de coronacrisis. De afgelopen twee jaar finishte Van Aert als derde.

Antwan Tolhoek, Bert-Jan Lindeman, Maarten Wynants, Paul Martens en Amund Grøndahl Jansen zijn de andere deelnemers voor Jumbo-Visma.

Mike Teunissen 2019Ronde van Burgos live op Ziggo Sport
Dinsdag 28 juli, 08.30 uur
Het is een prachtige dag vandaag: er wordt weer op het hoogste niveau gekoerst en het komt ook nog is live op televisie. Onder anderen Simon Yates, Alejandro Valverde en Remco Evenepoel gaan vandaag in de Ronde van Burgos van start. Ziggo Sport is er dagelijks live bij, zoals vandaag om 15.00 uur op het open kanaal.

De Ronde van Burgos bestaat uit vijf etappes en is normaal gesproken de voorbereidingskoers voor de Ronde van Spanje, maar die wedstrijd is op de kalender naar achteren geschoven. Hierdoor vormt de Ronde van Burgos nu de opmaat voor het vernieuwde wielerseizoen. Vooral de renners die goed willen zijn in de Giro en Vuelta gaan vandaag van start.

Alejandro Valverde 2020Jumbo-Visma met Bennett en Kuss naar Burgos

Maandag 27 juli, 13.00 uur
Terwijl alle ogen gericht zijn op de Strade Bianche van aanstaande zaterdag, begint toch echt dinsdag voor veel profs het wielerseizoen weer. Jumbo-Visma gaat dan van start in de Ronde van Burgos en mikt met George Bennett en Sepp Kuss op goede resultaten. Zij bereiden zich in Spanje voor op de Tour de France.

“Na goede trainingskampen en een lange tussenstop in dit vreemde seizoen kijken we uit naar de herstart van het seizoen. Deze Spaanse rittenkoers heeft een mooie mix van lastige sprints en aankomsten bergop. Met Sepp en George hebben we twee sterke klimmers mee die voor een goed klassement gaan. Het algemeen klassement wordt normaal gezien beslist in de bergetappes, maar de wind kan in de andere etappes voor verrassingen zorgen”, zegt ploegleider Arthur van Dongen.

Opvallende naam in de selectie van Jumbo-Visma is die van Gijs Leemreize. De nog maar 20-jarige renner maakte onlangs de overstap van de opleidingsploeg naar de proftak en mag zich in de Ronde van Burgos weer bewijzen. Pascal Eenkhoorn, Finn-Fisher Black, Timo Roosen en Lennard Hofstede maken de selectie compleet.

Sepp Kuss 2019


Kelderman vertrekt naar BORA
Maandag 27 juli, 08.45 uur
Wilco Kelderman wordt volgend seizoen ploegmaat van drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, klassementsrenner Emanuel Buchmann en topsprinter Pascal Ackermann. Oftewel, hij zet zijn wielercarrière voort bij het Duitse BORA-hansgrohe. Dat schrijft De Telegraaf.

Daarmee begint de 29-jarige renner van Team Sunweb voor het eerst aan een buitenlands avontuur, na negen jaar in dienst van ploegen waar vooral Nederlands de voertaal was. Hij begon in 2012 als WorldTour-coureur bij Rabobank, dat naderhand Blanco en Belkin werd. In 2015 en ’16 maakte hij deel uit van LottoNL-Jumbo. Kelderman zelf houdt zijn lippen stijf op elkaar, wanneer zijn aanstaande transfer ter sprake komt. Twee weken geleden informeerde hij de ploegleiding dat hij zal vertrekken.

“Ik begrijp de interesse en nieuwsgierigheid, maar ik mag tot 1 augustus (officieel de datum waarop een wisseling van team mag worden bekendgemaakt, red.) niets zeggen. En daar houd ik me aan”, zo zei hij kortgeleden tijdens de hoogtestage in de Oostenrijkse Alpen.


Jumbo-Visma mikt op Wout
Zaterdag 25 juli, 15.00 uur
Jumbo-Visma staat volgende week zaterdag met Wout van Aert als kopman aan de start van Strade Bianche. De eendagskoers over deels onverharde wegen in de regio Florence, met start en finish in Siena, is de eerste wedstrijd uit de UCI WorldTour na een onderbreking van bijna vijf maanden als gevolg van de coronacrisis.

“Sinds begin juni werk ik toe naar de herstart van het seizoen”, zegt Van Aert. “Ik ben er klaar voor. Strade Bianche is een heel mooie koers om mee te beginnen. Na twee podiumplaatsen ga ik weer voor een topklassering.” De 25-jarige Belg eindigde de afgelopen twee jaar als derde in Strade Bianche.

Van Aert krijgt drie Nederlandse teamgenoten met zich mee: Antwan Tolhoek, Mike Teunissen en Bert-Jan Lindeman. De ploeg van Jumbo-Visma bestaat verder uit de de Belg Maarten Wynants, Paul Martens uit Duitsland en de Noor Amund Grøndahl Jansen. Sprinter Dylan Groenewegen hervat zijn seizoen op dezelfde dag in België, in de Heistse Pijl.


Van Vleuten wint voor derde keer
Vrijdag 24 juli, 20.45 uur
Annemiek van Vleuten blijft 100% scoren. De wereldkampioene hervatte donderdag het wielerseizoen met winst en voegde daar vrijdag opnieuw een zege aan toe. Ze schreef na een solo de Clásica Femenina Navarra op haar naam, goed voor haar derde zege van het jaar in evenveel wedstrijden.Elisa Longo Borghini werd tweede voor Maria Giulia Confalonieri.

Annemiek van Vleuten 2020


Giro d’Italia start op Sicilië
Vrijdag 24 juli, 13.45 uur
De Ronde van Italië begint op 3 oktober met een individuele tijdrit van 16 kilometer op Sicilië. In de derde rit ligt de finish op de top van de vulkaan Etna. In totaal worden vier etappes afgewerkt op het Zuid-Italiaanse eiland, meldt de organisatie. Het is de negende keer dat het zogeheten Grande Partenza plaatsvindt op Sicilië. De laatste keer was in 2008. De Giro duurt dit jaar van 3 tot en met 25 oktober en is vanwege de coronapandemie verzet naar het najaar. De 103e editie zou aanvankelijk op 9 mei beginnen met een individuele tijdrit door de Hongaarse stad Boedapest, maar door de uitbraak kon dat niet doorgaan.

De Giro opent met een rit tegen de klok tussen Monreale en Palermo. De tweede etappe gaat over 150 kilometer van Alacamo naar Agrigento. De derde begint in Enna en voert het peloton na 150 kilometer via een nieuwe beklimming aan de noordzijde naar de Etna op 1775 meter hoogte. De vierde etappe telt 138 kilometer met start in Catania en aankomst in Villafanca Tirrena en is geschikt voor de sprinters. De vijfde etappe is op het vasteland van Italië, maar het routeschema is nog niet bekend. Vorige maand meldde de organisatie nog dat publiek welkom zou zijn bij de herstart op Sicilië, maar in het perscommuniqué van vrijdag wordt daar niet over gerept. De organisatie meldt vooral dat de Giro het toerisme en het fietsen moet stimuleren op het eiland.

De startlijst van de Giro is nog verre van compleet. Wel is bekend dat de Ecuadoriaanse winnaar van vorig jaar, Richard Carapaz (Ineos), opnieuw voor de eindzege gaat. Wilco Kelderman en Sam Oomen rijden namens Sunweb. Jumbo-Visma speelt sprinter Dylan Groenewegen uit.Jumbo-Visma komt met vrouwenploeg
Vrijdag 24 juli, 11.10 uur
Jumbo-Visma heeft al een schaatsploeg en is bij de mannen en beloften actief in het wielrennen, maar aan een vrouwenploeg ontbrak het nog. Tot volgend jaar, want volgens Cycling Opinions wordt de grootste sportploeg van Nederland volgend jaar uitgebreid met een vrouwenteam. Op nadrukkelijke vraag van Jumbo, Visma en de waarschijnlijk nieuwe fietsensponsor Cervélo is Richard Plugge aan de slag gegaan met het opbouwen van een vrouwenteam. Esra Tromp zal de ploeg gaan leiden.

Anna van der Breggen en Chantal Blaak werden in verband gebracht om aan de slag te gaan bij de ploeg, maar zij tekenden eerder dit jaar als ploegleidsters bij SD Worx, de opvolger van Boels-Dolmans. Volgens Raymond Kerckhoffs van Cycling Opinions richt Jumbo-Visma zich nu op boegbeelden Marianne Vos en Annemiek van Vleuten als rensters, die samen een verleden hebben bij Rabo-Liv.Van Vleuten bij herstart direct succesvol

Vrijdag 24 juli, 8.15 uur
Wereldkampioene Annemiek van Vleuten heeft de eerste wielerkoers van het hervatte seizoen op haar naam geschreven. De 37-jarige wielrenster van Mitchelton-Scott won de Spaanse wielerkoers Emakumeen Nafarroako Klasikoa, over 118 kilometer tussen Pamplona en Lekunberri, na een korte solo.

Van Vleuten achterhaalde samen met Anna van der Breggen in de laatste omloop de Spaanse Mavi Garcia, die alleen op kop lag. In de slotkilometers liet de wereldkampioene met een aanval haar concurrentes achter. De rensters moesten vier beklimmingen over. Op de slotklim haalden de Nederlandse toppers de Spaanse bij. In de laatste 10 kilometer naar de finish konden Van der Breggen en Garcia het tempo van de wereldkampioene niet bijhouden. Garcia kwam op 18 seconden binnen als tweede, Van der Breggen finishte 9 seconden later als derde.

Voor Van Vleuten betekende het haar tweede zege van het seizoen. De wereldkampioene startte eind februari haar jaar in de Omloop Het Nieuwsblad en schreef de Belgische koers meteen op haar naam. Daarna werden in België nog twee wedstrijden verreden waar ze niet aan deelnam en vervolgens verdwenen de wedstrijden in het voorjaar een voor een van het programma vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Van Vlieten is blij dat ze ook haar tweede race van het jaar heeft gewonnen. “Ik was een beetje nerveus, omdat ik net van hoogtestage kwam. Ik ben ook tevreden omdat ik slim heb gereden”, zei de wereldkampioene met een mondkapje op.

Annemiek van Vleuten 2020


GP Québec en Montréal gaan niet door
Donderdag 23 juli, 17.30 uur
De WorldTourwedstrijden Grand Prix de Québec en Grand Prix de Montreal gaan dit jaar niet door. De beide eendaagse wielerwedstrijden stonden op de kalender van de UCI gepland voor 11 en 13 september.

De organisatie zegt dat het onmogelijk is om aan alle gezondheidseisen en operationele voorwaarden te voldoen om een veilige omgeving voor iedereen te creëren terwijl de coronapandemie voortduurt. “Alle inspanningen die we hebben gedaan om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen waren uiteindelijk niet genoeg”, zei Serge Arsenault namens de organisatie. “Natuurlijk zijn we zeer bedroefd dat we op de pauzeknop moeten drukken, maar onze primaire plicht gaat uit naar de coureurs, de teams, de fans en onze partners.”

Voorzitter David Lappartient van wielerunie UCI liet weten de redenen voor het lastige besluit te begrijpen. “We kijken vooruit naar de terugkeer van de wedstrijden in 2021”, zei de Fransman. De wielerkoersen staan voor volgend jaar gepland op 10 en 12 september.

Michael Matthews 2019


CCC-Liv trekt zich terug
Donderdag 23 juli, 9.20 uur
De vrouwenploeg van CCC-Liv, met boegbeeld Marianne Vos, heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit de Spaanse wielerkoers Emakumeen Nafarroako Klasikoa, die donderdag wordt verreden. “De gezondheidsrisico’s in de regio Navarra zijn te groot”, laat teammanager Eric van den Boom weten in een persverklaring.

Niet alleen is het aantal besmettingen met het coronavirus in de Noord-Spaanse regio de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen, CCC-Liv heeft ook bedenkingen bij de coronaprotocollen van andere ploegen. “Wij weten uit de dagelijkse gezondheidschecks en coronatesten dat niemand van onze ploeg is besmet. Mochten we meedoen, dan komen we in contact met rensters die, naar het zich laat aanzien, mogelijk niet de verplichte coronatest hebben ondergaan”, aldus Van den Boom.

De Emakumeen Nafarroako Klasikoa is een koers over 118 kilometer van Pamplona naar Lekunberri. Voor veel rensters is de koers de herstart van het wielerseizoen na een maandenlange corona-onderbreking. Ook Annemiek van Vleuten zal aan de start verschijnen in haar regenboogtrui, alsmede olympisch kampioene Anna van der Breggen.

Marianne Vos 2020


Ineos wordt Ineos Grenadiers
Woensdag 22 juli, 16.15 uur
Ineos zal vanaf de start van de Tour de France verder gaan als Ineos Grenadiers. Het Britse team, voorheen Sky, maakte dat woensdag bekend. De naam Grenadiers is een verwijzing naar de nieuwe terreinwagen (4×4) die in de loop van volgend jaar op de markt wordt gebracht door Ineos Automotive.

Ineos is de ploeg van Tourwinnaars Egan Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome, de drie kopmannen in de komende uitgestelde Tour die op 29 augustus in Nice begint. Voor viervoudig Tourwinnaar Froome wordt het zijn laatste optreden in de Franse rittenkoers in Britse dienst. Hij stapt na dit jaar over naar Israel Start-Up Nation.


Van der Breggen aan vooravond van herstart seizoen
Woensdag 22 juli, 12.00 uur
Met drie Spaanse wedstrijden met onuitsprekelijke namen begint voor Anna van der Breggen het vervolg van het door het coronavirus al vroeg onderbroken wielerseizoen. Donderdagmiddag stapt de olympisch kampioene van Rio 2016 in Pamplona eindelijk weer op de fiets voor een koers door het heuvelland van Navarra. Zoals voorgeschreven werd ze de afgelopen dagen twee keer getest op corona. “Je kunt alleen maar hopen dat iedereen zich aan de protocollen houdt.”

De Emakumeen Nafarroako Klasikoa, de eerste van een drietal koersen, geldt als voorbereiding op de Strade Bianche waarmee op 1 augustus de WorldTour verdergaat. “Je wilt hier gewoon goed zijn, al is de uitslag misschien minder belangrijk. Het zal even wennen zijn, dat is zeker”, zegt ze tegen het ANP. Van der Breggen beschouwde de wielerloze periode niet als verloren tijd. “Even op adem komen. Je hebt als wielrenner alleen je winterstop en verder gaat het maar door. Natuurlijk waren er zorgen over ieders gezondheid, maar het was ook wel fijn om eens voor een langere tijd thuis te zijn. Zeker ook omdat mijn man (Sierk Jan de Haan) als ploegleider bij Jumbo-Visma normaal ook veel weg is.”

Ze weet dat er in Spanje en elders in Europa plaatsen zijn waar corona weer rondwaart. “Maar ik neem aan dat het hier veilig is. Anders zou je niet mogen koersen.” In overeenstemming met het UCI-protocol liet ze zich maandag nog een tweede keer testen op corona. “Dat is in Nederland goed geregeld, maar je vraagt je wel af of dat overal zo makkelijk gaat. Tussen ons verblijf hier en de verplaatsing naar Italië zullen we in ieder geval nog een keer getest moeten worden.”

Anna van der Breggen 2020


Alleen toeschouwers uit Drenthe bij NK
Dinsdag 21 juli, 16.37 uur
De Nederlandse kampioenschappen wielrennen op de VAM-berg nabij het Drentse Wijster zijn volgende maand alleen toegankelijk voor toeschouwers die uit die regio komen. Dagelijks worden er maximaal 250 wielerfans toegelaten tot het afgesloten terrein, in overeenstemming met de geldende coronamaatregelen. Volgens organisator Thijs Rondhuis wordt de nationale titelstrijd “de veiligste koers van Europa”.

“We zijn in een zeer langdurig proces met alle vergunningverleners waarbij we op dit beleid zijn uitgekomen. Zij willen dit graag en het past in het beleid van de regering om bij een eventuele nieuwe uitbraak regionale beperkingen in te stellen. Dan helpt zo’n maatregel”, vertelt Rondhuis, die nog niet weet op welke manier de toegangskaarten verspreid zullen worden. In ieder geval zullen alle persoonsgegevens van de toeschouwers bij de organisatie bekend moeten zijn.

Behalve voor de regionale traceerbaarheid wil de organisatie met de maatregel ook minder verkeersstromen op gang brengen.

VAM berg


UCI presenteert aangepast protocol
Dinsdag 21 juli, 13.51 uur
Kort voordat het wielerseizoen op het hoogste niveau weer van start gaat, heeft de internationale wielrenunie UCI een update gepubliceerd van het protocol waarmee de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk moet zijn. De regels hebben betrekking op de renners, de begeleiding, organisatoren en publiek. De UCI heeft zich daarbij gebaseerd op adviezen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarmee een door atletiekbond World Athletics opgerichte werkgroep aan de slag is gegaan. De UCI bepaalt aan de hand van een aantal criteria in welke risicogroep een koers wordt ingedeeld, onder meer gebaseerd op de actuele situatie in een land. Wedstrijden met een te hoog risico zullen normaal gesproken worden afgelast. De UCI stelt dat de nationale gezondheidsmaatregelen in een land altijd leidend zullen zijn.

Eerder werd al bekend dat koersorganisatoren een Covid-19-coördinator dienen aan te stellen die de teams op tijd op de hoogte brengt van de situatie. Er zijn eisen wat betreft zaken als hotelaccommodatie, hygiëne en omgang met materiaal. Ook worden alle renners en begeleiders enkele dagen voor een koers getest op het coronavirus, terwijl van teamartsen wordt verwacht dat ze middels vragenlijsten dagelijks een gezondheidscheck toepassen en actie ondernemen bij verdachte symptomen. Tijdens een lange rittenkoers worden op beide rustdagen coronatests uitgevoerd.

Wanneer er tijdens een koers sprake is van een positief coronageval, zal ter plekke een groep worden samengesteld met vertegenwoordigers van de ploegen, de renners, de organisatie, de UCI, de teamartsen en de Covid-19-arts in de wedstrijd. Zij informeren de UCI, die zal besluiten wat er moet gebeuren. Andere maatregelen zijn beperkingen rond het aantal tegelijk te huldigen renners en het verplichten daarbij van het dragen van mondkapjes, een beperking van het aantal toeschouwers bij start en finish, terwijl ook de dopingcontroles met strikte hygiëneprocedures zullen worden uitgevoerd. De Strade Bianche is op 1 augustus de eerste wedstrijd uit de WorldTour.

Scheldeprijs UCI WorldTour 2018


De Gendt langer bij Lotto-Soudal
Dinsdag 21 juli, 10.00 uur
Thomas De Gendt rijdt nog zeker twee jaar in de kleuren van Lotto-Soudal. De 33-jarige Belg, bekend om zijn lange ontsnappingen en ritwinnaar in de drie grote rondes, heeft zijn contract bij het Belgische team verlengd tot eind 2022. “Het was geen moeilijke keuze”, liet De Gendt vanuit een trainingskamp in de Vogezen weten. “Lotto-Soudal kent me en geeft me de vrijheid die ik nodig heb, de vrijheid die andere teams me wellicht niet kunnen geven.”

De Gendt won vorig jaar na een lange ontsnapping de Tourrit naar Saint-Étienne. Drie jaar eerder was hij in de Tour al de beste geweest op de Mont Ventoux. In de Ronde van Italië maakte hij in 2012 naam met etappewinst op de Stelvio en de derde plaats in het eindklassement. De Gendt reed toen voor het Nederlandse Vacansoleil-DCM. In de Vuelta won hij een rit in 2017 en een jaar later de bergtrui. Hij rijdt sinds 2015 voor Lotto-Soudal.

“Mijn persoonlijke droom blijft wel een rit gewonnen te hebben in de tien grootste rittenkoersen. Ik won al in Catalonië, Zwitserland, Romandië, Parijs-Nice en de Dauphiné. Ik mis alleen nog de Tirreno en Baskenland. Dat zit er niet in voor 2020, maar ik heb nog enkele jaren te gaan.”

Thomas De Gendt 2019


Froome en Bernal starten in Route d’Occitanie
Maandag 20 juli, 18.05 uur
Chris Froome en Egan Bernal hervatten hun seizoen in de Route d’Occitanie, een Franse etappekoers die van 1 tot en met 4 augustus wordt verreden. Dat heeft de organisatie van de rittenkoers in de Franse Pyreneeën maandag bekendgemaakt.

In de Route d’Occitanie starten naast Team Ineos nog zeven WorldTourploegen, waaronder Astana, Bahrain-McLaren en Trek-Segafredo. Het sterke blok van Ineos met de Colombiaanse Tourwinnaar van 2019 (Bernal) en de viervoudig Tourwinnaar uit Groot-Brittannië (Froome) neemt het in ieder geval op tegen de Franse klimmers Thibaut Pinot, Romain Bardet en Warren Barguil.

Team Ineos had eerder al bekendgemaakt dat alle drie de beoogde kopmannen voor de Tour de France, titelverdediger Egan Bernal, Geraint Thomas en Froome, zullen starten in het Critérium du Dauphiné. Deze Franse voorbereidingskoers op de Tour vindt plaats van 12 tot en met 16 augustus.

Egan Bernal 2020


Tourfavorieten na speciale ‘Colombiavlucht’ op Europese bodem
Maandag 20 juli, 11.00 uur
Goed nieuws voor de wielerwereld: zo’n vijftig Colombiaanse wielrenners zijn in Europa aangekomen en kunnen dus als het wielerseizoen op 1 augustus van start gaat ‘gewoon’ meedoen. Dankzij een speciale ‘Colombiavlucht’ konden 190 profsporters de oversteek van Colombia naar Spanje maken.

In het vliegtuig zaten zo’n vijftig wielrenners, waaronder de Tourfavorieten Egan Bernal en Nairo Quintana. Laatstgenoemde werd gespot met maar liefst twee mondkapjes en een spatscherm om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De sporters landden om 09.00 uur op het vliegveld van Madrid. Voor hen wacht twee weken in quarantaine, al lijkt er voor de wielrenners een uitzondering te zijn gemaakt. Gelukkig maar, want anders zouden zij onder andere de Strade Bianche (1 augustus) moeten missen. Een negatieve coronatest zou voor hen al volstaan om vrij door Europa te mogen bewegen.

In Colombia gelden strengere regels dan hier in Europa. Terwijl wij in Nederland nog buiten mochten trainen, mocht in Colombia slechts een handjevol (prof)renners de straat op. Bernal moest zelfs toestemming krijgen van zijn eigen burgemeester om te mogen trainen. De topsporters kregen onlangs toestemming van de overheid om de oversteek naar Europa te maken. Hierdoor kunnen naast Bernal en Quintana ook andere toprenners als Fernando Gaviria, Sergio Higuita, Miguel Angel Lopez en Rigoberto Uran binnenkort het UCI-seizoen hervatten.

Quintana pakt op 28 juli na een sterk voorseizoen de draad weer op in de Ronde van Burgos. Via de Mont Ventoux Challenge, Tour de l’Ain en Dauphiné bereidt hij zich voor op de Tour, die op 29 augustus begint. Bernal, Uran, López en Higuita werken een soortgelijk schema af met allemaal de Tour als hoofddoel. Gaviria, die tijdens de UAE Tour besmet raakte met het virus, mikt op de Giro d’Italia (3 oktober).

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen