25 juni 2020 | Michael Kerkhof

Gravelgirls Annemieke en Tanja bloggen over bikepacken en gravelen

Twee fietsgekkies, zo noemen Annemieke en Tanja zichzelf. De fietsvriendinnen delen dezelfde passie en proberen dat met zoveel mogelijk mensen te delen. Hoe? Door het schrijven van blogs en maken van podcasts.

De eerste ontmoeting tussen Annemieke en Tanja gaat al zo’n twintig jaar terug. “We hebben elkaar ontmoet in de down hill-scene”, legt Tanja uit. “De meiden die toen down hill reden, waren op één hand te tellen. Daarom zochten we elkaar op om samen op pad te gaan en werden we maatjes. Op een gegeven moment zijn we overgestapt op all mountain, freeride en nog wat andere disciplines”, legt ze uit. Eén ding is duidelijk: lef hebben ze wel en gevaar gaan ze niet uit de weg.

In 2015 kreeg Tanja met haar partner kinderen. Hele dagen op pad zijn zat er niet meer in. “Vooral niet als je in het buitenland wil trainen. Ik begon het erg te missen”, vervolgt ze het verhaal. “Wat dat betreft is wielrennen makkelijker: je stapt op de fiets en je bent vertrokken. Annemiek stelde toen voor om een gravelbike te kopen. Een heel goede beslissing, want op een geven moment worden ‘normale’ paden toch ietwat saai.”

Gravelen

Zo begon de liefde voor het gravelen. Nog voordat het een hype was, waren Annemieke en Tanja al regelmatig off-road aan het rijden. “We waren direct enthousiast, maar met onze partners konden we niet echt over onze gezamenlijke hobby praten. Daarom zijn we in 2008 een blog gestart: Freeride4girls. Op die manier konden we ook andere vrouwen enthousiasmeren en hebben we kleine evenementen georganiseerd. Zo stonden we een keer met zijn tienen aan de start van een Enduro in Zwitserland.”

Annemieke en Tanja“Toen we gingen gravelen, dachten we: onze nieuwe site moet Gravel4girls heten, maar mannen voelden zich een beetje buitengesloten, dus hebben we het maar Gravelgirls genoemd”, zegt Tanja met een knipoog. Op de site doen Tanja en Annemieke verslag van hun avonturen, al bleef het de laatste maanden door de coronacrisis iets stiller. “We hadden mooie plannen gemaakt, maar die gingen niet door.”

Bikepacken staat namelijk hoog op de to-do-lijst. “We hadden vorig jaar besloten om in 2020 veel te oefenen. Op de planning staat een trip naar Schotland, maar in verband met het drukke gezinsleven hebben we voorgenomen om dat te verschuiven naar 2021. Eigenlijk wilden we dit jaar veel gaan oefenen in Nederland, maar daar zijn we nog niet aan toegekomen. Binnenkort gaan de campings open en kunnen we weer op pad en gaan we wat gear uittestten.”

Veel oefenen dus én kijken of ze het wel leuk vinden om zo minimalistisch mogelijk te leven. “Op ons bucketlist staan ook reizen naar IJsland en het noorden van Scandinavië. Het lijkt mij gaaf om dan vanuit Scandinavië naar Nederland te fietsen. Ook van Noord- naar Zuid-Amerika fietsen lijkt mij mooi, al moeten we daar nog iets meer voor oefenen. Ik heb ooit gedacht dat ik de Transcontinental wilde rijden”, doelt Tanja op de monsterwedstrijd over 4000 kilometer, “maar toen ik daar als vrijwilliger in 2015 aanwezig was, kwam ik er wel achter dat mij dat iets te ver gaat. Dat is echt een uitputtingsslag. Mensen waren na het behalen geen schim meer van zichzelf.”

Gravelgirls

Genoeg mooie avonturen staan er dus op de rol. Wat willen ze met Gravelgirls bereiken? “Nou, we doen het niet voor de cijfers. We willen mensen enthousiast maken en het is voor ons gewoon een soort uitlaatklep”, aldus Tanja. Onlangs zijn ze ook gestart met een eigen podcast. “Omdat we elkaar in coronatijd iets minder vaak zien, kunnen we het alsnog over onze grootste hobby hebben. Alle kletspraat over fietsen die we normaal in de auto of onderweg doen, bespreken we in de podcast. We krijgen veel leuke reacties daarop en het wordt best goed beluisterd.”

Ben je benieuwd naar wat Tanja en Annemieke te bespreken hebben? Check dan deze site of luister hier de podcasts.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen