22 juni 2020 | Yvanka

Rondje fietsen? Pas op voor de processierups

Ze zitten helaas (bijna) overal. Langs populaire wielrenroutes en bekende fietspaden zie je de laatste tijd tientallen bomen met rood-witte lintjes staan. Allemaal besmet door de processierups. En als je daar dus langs fietst, krijg je razendsnel spijt. De flinterdunne brandhaartjes van de rups vliegen namelijk overal heen én gaan dwars door je wielrenkleding heen.

Het gevolg? Ontiegelijk veel rode bultjes die twee weken lang zo erg jeuken dat je er echt gek van wordt. Een muggenbult stelt niks voor in vergelijking met deze plekjes, ik praat helaas uit ervaring. Maar wat kan je er tegen doen? Jammer genoeg niet veel, maar je fietsroute aanpassen (waar mogelijk) is een goed begin. Vermijd bijvoorbeeld bosrijke omgevingen en plekken waar veel eikenbomen staan. Maar er zijn natuurlijk ook locaties waar je de bomen simpelweg niet kunt ontwijken. Wat doe je dan? Helaas zijn de haartjes van de rups zo hardnekkig, dat ze dwars door je kleding heen ‘prikken’. Moet je écht langs een aantal besmette bomen fietsen, dan is de kans heel groot dat je niet ontkomt aan de rode bultjes. Je herkent de bomen aan de rood-witte waarschuwingslinten, maar lang niet alle bomen waar de rupsen in zitten zijn gemerkt.

Tips tegen de jeuk

Voorkomen is beter dan genezen, maar met de processierups is dat dus een lastig verhaal. Het enige wat je wél kunt doen is de jeuk verlichten. Heeft de processierups jou te pakken gekregen, dan zijn dit een aantal tips om de ‘pijn’ te verzachten:

 1. Verwijder de haartjes
  Klinkt misschien gek, maar de haartjes zijn zo hardnekkig dat ze zelfs na een douche op je huid kunnen blijven plakken. Gebruik daarom plakband of bijvoorbeeld kleefpleisters om ze te verwijderen. Plak een stukje op de bultjes en trek het er vervolgens weer vanaf, zo trek je de haartjes mee en is de huid ‘schoon’. Lezers geven de tip om een kledingroller te gebruiken, ook een slimme manier.
 2. Gebruik ‘after bite’ gel
  Gel voor beten van insecten en kwallen bevatten o.a. eucalyptus, limoengras en echinacea en het werkt daardoor verkoelend en rustgevend.
 3. Gebruik after sun
  Geen gel in huis? Gebruik dan aftersun, Aloë Vera geeft namelijk ook verlichting tegen de jeuk. Andere cremes met menthol, calendula of Aloë Vera kunnen ook helpen.
 4. Was je kleding direct
  Ben je tijdens je fietstocht eikenbomen tegen gekomen? Of heb je direct last van rode bultjes? Dan zitten de brandharen ook op je kleding. Trek deze bij thuiskomst meteen uit (liefst uit de buurt van andere kleding) en was ze direct om de brandharen te verwijderen. Het advies is om kleding op 60 graden te wassen, maar dit is helaas bij wielrenkleding niet mogelijk. Als extra maatregel kan je daarom je kleding nog ‘afrollen’ met een kledingroller of plakband om op die manier overgebleven haartjes weg te krijgen.
 5. Fiets niet na de regen
  Het ziet er niet naar uit dat het binnenkort gaat regenen, maar als dat het wél het geval is moet je al helemaal de eikenbomen ontwijken. De haartjes op de weg spatten dan namelijk op en blijven nog beter aan je lichaam en kleding plakken. Als je toch wilt fietsen na een bui, gebruik dan een ass-saver om te voorkomen dat de haartjes op je achterwerk belanden.
 6. Bezoek de huisarts
  Is de jeuk echt ondragelijk? Of krijg je last van allergische klachten, zoals dikke lippen, een opgezwollen tong of problemen met de luchtwegen? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Je kan je huisarts vragen om een ontstekingsremmende zalf, zoals een corticosteroïd zalf en bij ernstige klachten kunnen hooikoortstabletten helpen.
 7. Insmeren
  Onze lezers geven aan dat ze veel minder last hebben als ze zich insmeren met een vettige zonnebrandcrème. Sowieso goed om je in te smeren, maar bijkomend voordeel zou zijn dat de brandhaartjes blijven plakken en niet in de huid gaan zitten.

De processierupsen zijn trouwens uitsluitend gedurende de lente- en zomermaanden te vinden met als piekmaanden de maanden mei, juni en juli. Het is dus nog even aftellen tot we geen last meer van ze hebben. Wil je trouwens weten waar ze precies voorkomen? Bekijk dan deze site met een kaartje met een overzicht van waar ze gespot zijn.

Gerelateerd

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

15 reacties op “Rondje fietsen? Pas op voor de processierups

 • Hier ook helaas onder de rode bulten, jeuk niet te harden en alles open gekrabd 🙁 Jeuk neemt na een dag of 2-3 wel af gelukkig. Wat wel bijzonder is, is dat mijn 2 andere fietsmaatjes hier echt bijna geen last van hebben, kennelijk is de een dus meer allergisch er voor dan de ander, of wellicht omdat ik veel transpireer haartjes beter blijven plakken?
  De Kruidvat een heeft een huismerk eigen spuitbus en van een een ander merk (exact zelfde product), deze soort schuimachtige substantie komt op koude temperatuur uit de fles en verkoeld / prikt (bij open wond), zodat het even afkoelt, of hij het geval van prikken, even een ander gevoel hebt dan jeuk 😉
  Met heel koud water een paar minuten afspoelen onder de douche helpt inderdaad ook voor een paar uur.

 • Kon van de jeuk niet slapen maar na het verwarmen van de bultjes met een föhn is de jeuk flink afgenomen. Bultjes zitten er nog maar jeuk zo goed als weg.

 • Tip 2, na het fietsen gebruik ik de scrubzijde van m’n badspons en schuur ongeveer al m’n haar en huid eraf, maar heb het idee dat die haartjes ook wat beter weggaan dan met ducktape.

 • Na een dag gravelbiken in Noord-Brabant zaten wij op onze benen onder de bulten. Alle bovenstaande tips hebben we gedaan: kledingroller, plakband, douchen, cremes, hooikoortstabletten en niet krabben. Wat bij ons ook heel goed tegen de jeuk werkte was de benen onder koude kraan; werkte 1 a 2 uur.

 • Helaas zit ik ook onder de bulten na een clubfietstocht door o.a. noordoost Utrecht. Ben er afgelopen maandag idd voor bij huisarts geweest. Echter, juist op de plekken waar ik mij met zonnebrand had ingesmeerd, heb ik erg veel cq het meeste last. Had ik me niet ingesmeerd had ik waarschijnlijk last gehad van verbranding met mijn licht getinte en zongevoelige huid. Kiezen uit 2 kwaden dus. Na bijna een week is de jeuk en rode bulten aanzienlijk verminderd.

 • Ik ben er kennelijk niet zo bevattelijk voor Heel Drenthe is er van vergeven maar ik heb nauwelijks ergens last van, behalve dat ik direct jeuk krijg als ik zo’n lint om een boom zie.

 • Ik zit net als veel renners onder de bultjes. Fietszin vergaat op deze wijze. Heb echter een vraag hoe men om moet gaan met het wassen van de kleding. Ik lees namelijk overal dat kleding gewassen moet worden op een temperatuur hoger dan 60 graden. Nu mag alle fietskleding maar op 30 graden geassen worden. Hoe gaan jullie hier mee om?

  • Wat vervelend Rick, ze hebben mij helaas ook flink te pakken. Zoals Edwin al aangaf, het helpt om je kleding nog extra af te rollen met een kledingroller (of plakband), zo haal je alle ‘overgebleven’ haartjes alsnog weg, zonder het heet wassen. Sterkte!

 • Nog een tip, überhaupt niet fietsen in de regen, of op zijn minst met ass-saver.
  Ik werd woensdag verrast door een onweersbui, foto’s zal ik besparen maar m’n hele bilnaad zit vol met bultjes, door de opspattende haartjes.

Geef een reactie

Inloggen