17 juni 2020 | Rob Meeuwessen

Terug van weggeweest: Manitou R7

De wielerwereld draait voor een groot deel op romantiek en stoere verhalen. Het is dan ook niet voor niets dat merken zo nu en dan oude namen opduikelen om een nieuw product kracht bij te zetten. Al weten we allemaal: eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De Manitou R7 is terug. Toch wel een beetje gaaf.

De meeste herkennen de R7 uit de tijd dat Merida Multivan één van de grootste mountainbike-teams op de poster was. Hermida, onze eigen Rudi van Houts, Gunn Rita Dahle. Allemaal toppers. De vork was licht, net 1400 gram en slapper dan een bord doorgekookte pasta.

Kennen jullie deze nog, nog, nog.. *insert galm.

Inmiddels hebben we grote wielen, andere eisen en doorontwikkelde techniek. Toch ziet de vork er bijna hetzelfde uit. Slanke poten, de verbinding aan de achterzijde in plaats van de voorkant. Maar hé, nostalgie! Technisch gezien lijkt niets meer op de vork van weleer. De R7 komt beschikbaar in twee prijsniveaus: Pro en Expert. De vorken hebben een variabele veerweg van 80 tot 120 millimeter veerweg. Deze is intern zonder hulpstukken aan te passen. Prettig! De vork is bedoeld voor cross-country gebruik en alles wat daarbij in de buurt komt. Echte retro gevoelens ophalen zit er niet in. De vork komt niet in 26 inch beschikbaar. En dat is logisch. Wel komt er een 27,5 en 29 inch versie beschikbaar.

Een complete vork in 29 inch weegt 1648 gram. Zowel het kroonstuk als de onderpoten worden gemaakt van aluminium. Herkenbaar is de boog die beide poten bij elkaar houdt. Deze loopt niet voor-, maar achterlangs. Stijver volgens Manitou. Een merk wat overigens de afgelopen jaren behoorlijk in de achtergrond verzeild is geraakt. Door de stijvere boog kan de vork uitgerust worden met 32 millimeter binnenpoten wat inmiddels smal genoemd mag worden. Zeker nadat de nieuwe Sid is uitgerust met 35 millimeter dikke poten.

Schroeven we de vork open dan vinden we daarin een VTT demper. Niet vélo tout terrain maar Variable Terrain Tune. Een compressiedemper met drie standen. Open, dicht en daar tussen de middenstand. Deze zorgt ervoor dat de vork hoger in zijn demping blijft waardoor er meer marge is bij flinke impact. De open stand heeft minder compressie en is geschikt op normale trails.

Als laatste is er IVA ofwel ‘Incremental Volume Adjust’. Een moeilijke term voor ‘beïnvloedbare veercurve’. Met spacers is de grootte van de luchtkamer aan te passen. Niet veel anders dan bij andere merken vorken, dus.

De nieuwe R7 is nu verkrijgbaar. Kost je net iets meer dan €900 en koop je in 27,5 of 29 inch.

Meer informatie manitou.com

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen