15 juni 2020 | Menno Grootjans

Review: Emilia Lady Disc Tiagra, fris en helemaal af

Emilia is het zusje van de Sensa Romagna. Die Romagna is er in uitvoering met velgremmen en een uitvoering met schijfremmen. En kijk: ook zus is er met schijfremmen.

Dit is de meest betaalbare uitvoering van de Emilia Disc. Zowel broer als zus hebben een adviesprijs van 1249 euro. Er zijn geen speciale frame voor specifiek mannen of vrouwen: alleen de maatvoering verschilt. De Romagna is er van 51 tot 61 centimeter, de Emilia van 48 tot 56 centimeter. Voor dat geld krijg je een sierlijk uitgevoerd hydroformed 6061 aluminium frame in combinatie met een nauw aansluitende voorvork van carbon met balhoofdbuis van aluminium.

“Zitten, inklikken en trappen maar. Nooit ergens schrik van hoeven hebben.”

De Romagna heeft enkele jaren geleden een update gekregen door interne kabels en iets modernere buisvormen. Het bracket heeft nog ‘gewoon’ schroefdraad. Dat is handiger als je eventueel een stel lagers wilt wisselen; dat kun je heel eenvoudig zelf doen. De staande en liggende vorken zijn bended, de boven- en onderbuis oversized en geovaliseerd. Er past een oversized 31,6 millimeter zadelpen in het frame. Voor en achter steekassen en – alleen achter – spatbordnokjes en goed zichtbaar: stevige lasnaden! Als extra heeft Sensa gekozen voor dikke 28 millimeter Vittoria Zaffiro-banden. Natuurlijk een vrouwenzadel en een korte stuurpen met een iets smaller stuur.

Super degelijk
Licht is-ie niet: de Emilia weegt compleet 10,50 kilogram. De afmontage met eigen Supra-delen is dik in orde. De nieuwe Tiagra doet zo op het eerste gezicht niet onder voor 105. Je kunt flink aanzetten, schakelen en remmen gaat uit de kunst. Het is natuurlijk geen gazelle, maar wel super degelijk, heel erg strak (lees: stijf en stabiel).

Zitten, inklikken en trappen maar. Nooit ergens schrik van hoeven hebben, alleen maar denken: straks is het heerlijk weer en dan kan ik lekker lange tochten maken!

Sensa Emilia Lady Disc Tiagra

Sensa Emilia Lady Disc Tiagra
Nogal wat kabels en leidingen.

Sensa Emilia Lady Disc Tiagra
Dat zit wel goed.

Sensa Emilia Lady Disc Tiagra
Nokjes op de achtervork.

Sensa Emilia Lady Disc Tiagra
Lekker stevige banden.

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen