10 juni 2020 | Janine Nöthlichs

Ga lekker zitten, vrouw! Over zadelpijn en hoe je dat voorkomt

Zadelpijn bij vrouwen: Een veelvoorkomend, veelbesproken (maar nog niet genoeg!) en moeilijk op te lossen probleem. Natuurlijk ook voor mannen een issue, maar ik laat het liever aan hen over om daar over uit te wijden! Kleine disclaimer: Ik ga heel erg open hierover schrijven. Als je dat vervelend vindt, lees niet verder.

Zitvlakklachten zijn een probleem waar niet één kant en klare oplossing voor bestaat: Vrouwen zijn verschillend in bouw, gewicht, fietsstijl, niveau, spierspanning, geld dat ze willen investeren in materiaal, hoeveelheid uren en intensiteit van hun training, anatomie van hun lichaam, en meer concreet van hun vagina, positie en grootte van hun schaamlippen en clitoris, gevoeligheid van de huid. Voor iedere vrouw kan de oplossing voor ‘haar zadelpijn probleem’ er anders uitzien. Ook de klachten zijn verschillend: Zweren, schuurplekken, drukpijn, gevoelloosheid, open plekjes. Het is belangrijk dat je realiseert dat wat voor de één werkt voor de ander niet per se een goede tip is. Toch zijn er een aantal factoren die je sowieso aan kunt pakken:

Goed op de fiets zitten

Een bikefitting, fietsmeting of anderszins professioneel begeleide assessment van je positie op de fiets kan enorm helpen om wrijving, verkeerde afstelling, ongezonde belasting etc. te voorkomen. Tijdens zo’n proces wordt er aandacht besteed aan het individu en kunnen dus problemen met houding, asymmetrie en dergelijke door goede afstelling worden verholpen. Je zadel iets te hoog kan bijvoorbeeld al zorgen voor ongewenst heen en weer wiebelen. Dat kan op zijn beurt weer resulteren in zadelpijn of schaafplekjes. Goed op je fiets zitten voorkomt dus al voor een groot deel de kans op zadelpijn.

Hygiëne

Was je fietsbroek goed na elk gebruik en zorg dat hij helemaal droog is. Let goed op dat je niet te veel wasmiddel gebruikt en houd er rekening mee als je heftig reageert op bijvoorbeeld wasmiddelen of bepaalde stoffen en materialen. Zweet kan zulke soort irritaties uitvergroten en versterken. Houd ook jezelf goed schoon en droog. Als je onderweg gaat plassen, probeer dan een zakdoekje te gebruiken, zodat er geen extra irritatie door urine kan ontstaan.

Chamois crème

Voor de één is chamois crème een heilig goedje, want het verzacht de huid, voorkomt wrijving, beschermt voor indringend vocht. Persoonlijk krijg ik door crème alleen maar meer last en irritaties. Ik vind het wel fijn om na het fietsen en douchen te gebruiken om de huid extra te ondersteunen. Het is dus een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt.

Broek & zeem

De broek is bij het fietsen heel belangrijk voor een ‘lekkere zit’, maar helaas is het geen exacte wetenschap: Iedereen is verschillend en heeft verschillende voorkeuren. Dikke of dunne zeem, mannen of vrouwen fietsbroek, bretels, geen bretels. Hoe breed is de zeem? Zorg er in ieder geval voor dat je de broek niet te groot koopt zodat het zeem en de naden niet kunnen schuiven en daardoor schuren. Mijn absolute tip: bespaar nooit op de broek. Soms is het een pijnlijk duur grapje (ik heb ooit 2 fietsbroeken gekocht van een bepaald merk, van elk boven de 120 euro, die niet zitten. Ik rijd er maximaal een uurtje mee). Dat is pech, maar kan gebeuren. Bij alle broeken geldt, hoe minder naden, hoe minder kans op schuurplekjes.

Het juiste zadel

Er is gelukkig heel wat onderzoek gedaan over hoe het juiste zadel je kan helpen om pijnvrij te fietsen. Tijden dat ik, zoals in 2017 tijdens The Ride, een goed handje pijnstillers achter mijn kiezen moest gooien om de dag door te komen, zijn voorbij: Dankzij mijn Specialized Power Mimic heb ik de Alpe d’Huzes 6 keer bedwongen zonder ook maar een seconde over mijn zitvlak na te denken. Je wilt niet weten hoeveel blijer ik daardoor op de fiets zit. Ook gevoelloosheid en schuurplekken zijn sinds ik dit zadel heb nooit meer voorgekomen. Hiervoor heb ik wel een speciale zitvlak meting gedaan in het Body Geometry Lab en is er precies het zadel gekozen dat bij mijn derriere en positie past.

Een ander revolutionair zadel is de Infinity, een zadel dat het gewicht naar buiten verdeelt waar van nature meer vetkussen aanwezig is. Zo verzacht het de druk op de zitbotten.
Kajsa Tylen, Guiness Book recordhoudster lange afstanden fietsen, is fan.

Last but not least hebben we de zadels die gemaakt zijn gebaseerd op onderzoek van John Cobb. Hij begon in 1995, na aanleiding van problemen ondervonden door zijn eigen vrouw, met onderzoeken naar de invloed van de geschapenheid van de labia op het soort zitvlakklachten bij vrouwen. Hij kwam met het idee dat er verschillende zadels moeten bestaan voor ‘innies’ (vrouwen met weinig uitgesproken schaamlippen aan de buitenkant) en ‘outies’ (vrouwen bij wie een groter gedeelte van de schaamlippen uitsteekt).

Er zijn vast nog meer opties (zet ze vooral in de comments!). Bij veel fietsenmakers kan je inmiddels tests laten doen en ook een zadel ‘proefrijden’, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Mocht je na een poosje proefrijden toch niet fijn zitten mag je het zadel weer inleveren en krijg je je geld terug.


GIVEAWAY: Speciaal voor jullie mag ik 2 Specialized Power Mimics weggeven!
Wat moet je hiervoor doen? Vertel ons op originele wijze waarom jij zadelpijn zat bent of wat jouw ultieme tip is voor andere dames!
Dit kan via alle socials, vergeet Pedala dan niet te taggen (#pedalamag)! en gebruik in ieder geval de hashtag #zadelpijnisnietfijn.


Core training

Vaak lees je als tip: Ga goed op de achterkant van je zadel zitten. Dat kan helpen, maar helpt vooral als je het structureel gaat doen. Als je buikspieren en core goed getraind zijn en je lichaam op de fiets een goede spierspanning heeft, wordt de belasting op je zitbotten automatisch minder. Core training moet je in deze context vooral zien als een extraatje, iets wat zeker mee gaat helpen aanverbetering, maar niet als enige oplossing.
Als je spierspanning goed is, voorkomen je buikspieren dat je te veel ‘hangt’. Drie keer per week uitgevoerd zullen deze oefeningen al bijdragen tot een betere houding op de fiets:

  • Windshield Wipers (3 x 6)
  • Superman (3 x 1 Minuut 10 sec op/ 10 sec af)
  • Renegade Rows met 4 kg per kant (3 x 12) of planks (10 sec onderarm/10 sec handen) 3 x 1 minuut
  • Abdominal Twist met kettlebell, gewichtje of medicijnbal

Gerelateerd

2 reacties op “Ga lekker zitten, vrouw! Over zadelpijn en hoe je dat voorkomt

  • Met een dynamische zadeldrukmeting kan je precies zien wat er gebeurd op je zadel. Ik zie echt verschil met 2mm zadelhoogte tijdens de bikefits die ik doe. En bij klachten aan de voorzijde op je zadel: kies zeker niet voor een te zacht zadel. Succes. Gr Sander visschers

Geef een reactie

Inloggen