4 juni 2020 | Rob Meeuwessen

Nieuw en getest: Specialized Power Mirror, een 3D-geprint zadel

Zoals een Phoenix uit de as zou moeten verrijzen. Zo wordt het zadeldek van dit gloednieuwe zadel uit een bak vloeistof omhoog getoverd. Alsof er na het uitgooien van een stukje aas een grote vis wordt binnen gehengeld. Het Power Mirror zadel is de volgende stap in het perfectioneren van de zitpositie als het aan Specialized ligt. Wij gingen er alvast mee op pad.

Al in augustus van 2019 komt Specialized met een persbericht dat er gewerkt wordt aan een 3D geprint zadel. De prototypes ervan worden hierna veelvuldig gespot en kortgeleden kon je ook al een eerste impressie van collega Léon lezen bij zijn test van de Specialized Allez. Vanaf deze week zijn ze te koop. Een 3D geprint zadel, €399,- en beschikbaar in twee breedtematen. Vet! Maar waarom zou je dat willen, en is het beter dan een ‘normaal’ zadel? Na 1000 testkilometers kunnen wij het je nu vertellen.

Kort over de Power. Het zadel waar Specialized de afgelopen jaren de markt mee heeft veranderd. Het merk kwam als eerste met een veel korter zadel dan gebruikelijk. Zo’n 3 centimeter aan ‘neus’ moest eraan geloven. Waarom: Je blijft beter op je plaats zitten, de zitpositie is dus beter te controleren en meer consistent waardoor krachtoverbrenging op de pedalen beter is. Verder is het zadel zo gevormd dat de zitbotten de enige drukpunten op het zadel zijn. Dat dit verhaal klopt en nog steeds stand houdt, lees je deze maand in onze ‘korte zadel’test in het magazine, waar de Specialized Power als testwinnaar uit de bus komt. Vooral door de precieze drukverdeling en stevige ‘vaste’ zitpositie.

Door de jaren heen – de Power draait al even mee – zijn er diverse variaties op het origineel beschikbaar gekomen. De ‘Arch voor mensen met oversized sprinterpoten en de ‘Mimic’ speciaal voor dames. Die laatste is vooral anders dan anders door de zeer zachte voorkant.De normale S-Works links, een dames specifieke ‘Mimic’ in het midden en de Mirror versie rechts.

Bij Specialized geldt ‘innovate or die’ en daarom rijd ik de afgelopen maanden rond op een Specialized Power Mirror zadel. In 143 millimeter breedte. Als basis is een Power S-Works genomen. Een volledig carbon zadeldek en rail. Hier bovenop zien we het 3D geprinte kunstwerk terug. Specialized is niet de eerste met een 3D geprint zadel. Ook Fizik heeft een model in het gamma. De Fizik ANTARES VERSUS EVO 00 ADAPTIVE. Een hele mond vol. We leggen het zadel nog even op de weegschaal. 190 gram om precies te zijn. 30 Gram zwaarder dan de S-Works versie.

Fizik gebruikt voor het maken van het zadeldek machines van de fabrikant ‘Carbon 3d’. Ook Specialized heeft een rits van deze apparaten aangeschaft. Carbon heeft een techniek ontwikkeld om op een zeer bijzondere manier 3D te kunnen printen. Hoe dat precies werkt is nogal ingewikkeld en wordt in onderstaande video uitgelegd. Het komt er op neer dat een vloeibare grondstof in een bad als basis dient voor de uiteindelijke vorm. Het materiaal krijgt zijn ‘shape’ doordat met licht de vloeibare grondstof wordt omgezet in de vooraf bepaalde vorm.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het voordeel van deze techniek is dat zeer complexe vormen zoals dit zadeldek, met talloze openingen en verbindingen in één keer tevoorschijn kunnen worden getoverd. In een beperkte tijd. Ook is het mogelijk meerdere hardheden basismateriaal te gebruiken. Al met al een complexe methode wat meteen verklaard waarom dit zadel bijna vierhonderd euro moet kosten.

Maar waarom een 3D geprint zadel? Het Power zadel is geschikt voor een ongelooflijk grote groep mensen. Van dames, wielertoeristen en mountainbikers. Tot ultra-atleten en toprenners als Chris Froome (die eigenlijk op een heel ander merk zadel hoort te rijden). Niet iedereen vindt het fijn dat de Power je zo sterk op één en dezelfde plek drukt en daarvoor de twee zitbotten gebruikt als een soort anker. Dit zorgt voor twee vrij stevige drukpunten op het zadel. Met het veel zachtere 3D geprinte dek blijft de vorm van het zadel gelijk. Ook het gevoel op het zadel moet ongeveer gelijk voelen. Wel zakken de zitbotten nu ‘in’ het dek, in plaats van dat het ze erop drukken. Dit moet de druk op de zitbotten voor een groot deel wegnemen.

Praktijktest

Wanneer ik de nieuwe Specialized Diverge ophaal is deze uitgerust met de Power Mirror. Fijn, zo’n lekker zacht zadel tijdens het gehobbel over gravelpaden. Nadat de test met de Diverge erop zit schuift het zadel door naar een hardtail mountainbike, Enduro, XC-fully en weer terug naar een gravelbike. Ruim 1000 kilometer, met name offroad, in allerlei verschillende zithoudingen. De normale Power heb ik voor de zadeltest in het magazine uitgebreid getest, een verschil is dan ook goed te maken.


De S-Works en Mirror zadels hebben eenzelfde basis.

De Mirror is aanzienlijk zachter. Het zadel druk je met 1 vinger flink in. De opening in het midden is deels gesloten doordat het ‘geraamte’ hierdoor loopt om stevigheid in het geheel te creëren. Stap je voor het eerst op, dan voelt het zadel grotendeels gelijk aan zoals de normale Power. Wanneer we een uurtje verder zijn merk ik dat het zadel langzaam inzakt. Hoewel het 3D geprinte oppervlak vergelijkbare stevigheid moet geven als bij de normale Power merk je dat de 3D versie beduidend zachter en minder stevig is. Bij lange ritten heb ik dan ook het gevoel dat ik ‘door’ het oppervlak heen zak en de carbon onderkant voel. Op zich dus volledig volgens het praatje van Specialized. Echter heb ik persoonlijk liever dat harde stugge gevoel van de normale Power.

Conclusie

Met de Mirror laat Specialized opnieuw zien niet stil te zitten. Dit is een productie zadel en gewoon te koop. Maar je kunt je voorstellen dat er over een paar jaar mogelijkheden zijn om je eigen zadel qua vorm of drukpunten te laten printen. Merken als GeBiomized hebben dit al, echter gaat dit met 3D printen veel sneller. Hoe mooi zou het zijn wanneer je tijdens een bikefit een ‘kaal’ carbon zadel aanschaft waarop de bikefitter van dienst d.m.v. pressure mapping je ideale vorm print. Of wanneer je kunt kiezen uit verschillende hardheden waardoor het gevoel van de traditionele Power meer wordt benaderd. Voor mij is deze Mirror dan ook vooral een begin van wat komen gaat. Een zeer mooi zadel, maar wel met een paar vraagtekens. Zonder hoge drukreiniger zijn die ieniemienie openingen bijvoorbeeld amper schoon te houden. Een zadel voor mensen die graag wat nieuws willen proberen en daarvoor willen betalen. En vooral, een zadel boordevol innovaties, gecombineerd met jarenlange ervaring aan ‘zitcomfort’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Specialized Power Mirror zadel is te koop in 143 en 155mm versie en is nu verkrijgbaar bij Specialized dealers. Het zadel kost €399,-.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen