31 mei 2020 | Michael Kerkhof

Getest: Eurosport Nutrition, lekker natuurlijk

Eurosport, dat is toch die televisiezender? Ja, dat klopt, maar Eurosport is meer dan ‘The Home of Cycling’. Eurosport wil zich aan een breder publiek presenteren en de band met haar kijkers versterken. Eurosport Nutrition moet daarvoor zorgen en komt regelmatig in de reclame’s voorbij.

Eurosport, we hebben het nu over het voedingsmerk, heeft zich inmiddels al verbonden aan wielerploeg CCC-Liv, de ploeg van onder andere Marianne Vos. Wij kregen een pakketje van de wielerploeg opgestuurd om te proberen. Hoewel ik de tel kwijt ben geraakt hoeveel sportvoeding ik in mijn leven al naar binnen heb gewerkt, was ik toch wel benieuwd naar de voeding van Eurosport. Is de voeding dertien in een dozijn of is het daadwerkelijk anders?

Maar wat is er anders? “Bij de sportvoeding van Eurosport nutrition draait het om de uitgekiende 2:1-verhouding tussen glucose en fructose”, staat er op een meegeleverd USB-stickje. “Glucose (ook wel dextrose of druivensuiker genoemd) is de meest belangrijke brandstof van het lichaam. De verhouding luistert nauw. Met normale voeding kan je per uur maximaal ongeveer 60 gram suiker binnenkrijgen. Met de 2:1-verhouding tussen glucose en fructose loopt dat op tot 70 à 80 gram. Je lichaam heeft daardoor aanzienlijk meer energie. Je teert niet in op je reserves.”

Fijne meevaller
Eurosport NutritionTijd om het te proberen. De afgelopen weken heb ik regelmatig lange duurtrainingen afgewerkt waarbij gels en repen absoluut niet mochten ontbreken in mijn achtervakken. Mijn eerste ontmoeting met een reep van Eurosport was ergens in Gouda. Nutteloze informatie, maar wel enigszins relevant: het is mij in tegenstelling tot andere sportvoeding bijgebleven. De smaak vond ik héél erg meevallen. Sterker nog: de reep durf ik gerust ‘lekker’ te noemen. Smaak is subjectief, maar bij mij staat-ie wel in de top vijf van sportrepen.

Eurosport maakt alleen gebruik van natuurlijke ingrediënten, en dat proef je. De reep van appel en kaneel is erg lekker en mijn Eurosport-favoriet. “In de meeste sportvoeding van andere merken zitten die kunstmatige zoetstoffen wél. Zou je tijdens een sportsessie bijvoorbeeld vier repen of gels nemen, dan krijg je soms meer kunstmatige zoetstoffen binnen dan de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) wenselijk acht”, legt Eurosport uit. “Dat heeft effect op onder meer het zenuwstelsel. Bij Eurosport nutrition zijn die nadelige effecten er niet dankzij de keuze voor natuurlijke ingrediënten.”

Eurosport heeft twee soorten repen: een versie gemaakt van havermoutvlokken (voor langdurige energie) en een energiebar (voor een snelle boost). Een laagje chocolade over de repen ontbreekt, want niemand heeft zin om op warme dagen met plakkerige handen het stuur vast te pakken.

Niet zuur
De repen zijn dus lekker en smaken ‘natuurlijk’, maar wat dan met de gels en sportdrank? De sportdrank – wij kregen een pot poeder met aardbeiensmaak opgestuurd  – is goed zoet. “Zo, dat is lekker spul”, zei een vriend van mij terwijl hij zojuist zijn laatste slok van zijn eigen sportdrank had genuttigd en ik hem de helpende hand bood. Toegegeven: na 140 kilometer smaakt alles goed, maar ook ik vind de sportdrank niet tegenvallen. Het is behoorlijk zoet en niet zuur, valt mij op. Achteraf blijkt dat ook qua ingrediënten te kloppen: de zuurgraad in de voeding van Eurosport is erg laag.

“Een hogere zuurgraad remt de maaglediging en kan ook maag-darmproblemen in de hand werken. Daarbij is een hoge zuurgraad slecht voor de tanden. Andersom geldt: hoe minder zuur de drank is, hoe sneller de maag zich ledigt en hoe beter de aanvoer van koolhydraten en water is. Eurosport nutrition kiest om die reden voor een zuurgraad die optimaal in balans is: 3,2 – 3,5.”
 
Een gel en een reep van Eurosport. De gel is langwerpig. 

Langwerpige gels
We kregen ook een boel gels opgestuurd om uit te proberen. De gels zijn langwerpig en voelen waterig aan. Gelukkig geen dikke substantie, zoals bij andere merken. Soms betekent een ‘waterige’ gel dat de inhoud minder koolhydraten bevat, maar dat is hier niet het geval. Toen ik onlangs het persbericht opende en juist las dat Eurosport haar eigen gels ietwat ‘dik’ vindt, moest ik voorzichtig glimlachen. Zo erg is het namelijk niet. Een gelletje levert 26 gram koolhydraten en dat is hartstikke prima. Door de langwerpigheid hoef je ook niet in je achterzakken te grabbelen; het steekt er al voor een gedeelte uit. Hate it or love it.

Kortom, aanrader? Ja, ik vind het zeker niet tegenvallen. De voeding vult goed en smaakt lekker. Vooral dat laatste punt is nogal belangrijk, want je wil tijdens een lange duurtraining absoluut niet met moeite een reep of gel naar binnen werken. Meer informatie over de sportvoeding van Eurosport vind je hier. De verkooppunten staan nog niet op de site, maar zullen binnenkort wel worden toegevoegd. Anders is het mogelijk om online een en ander in te slaan.

Eurosport Nutrition

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen