29 mei 2020 | Edwin Haan

Getest: Nieuwe Assos GT Mille bib short en Erlkoenig jersey

Assos heeft de Mille GT lijn helemaal vernieuwd. Ik testte afgelopen tijd de nieuwe bibshort en het bijpassende shirt en maakte met dit zwart-witte ensemble veel nieuwe vrienden onder de koeiengemeenschap buiten mijn stad. Boe! Maar dan positief bedoeld!!

Vol techniek

De broek is uitgevoerd met een regularFit zeem. Deze is gemaakt voor comfort, niet zozeer voor het korte ramwerk in je lokale criterium, maar voor langere ritten langs de weilanden. Die zeem bevalt me prima, zowel qua plaatsing als qua dikte. Wat even wennen was, zijn de bretels. Die komen op de rug al vrij vroeg bij elkaar en gaan over in een vrij smalle strook mesh materiaal die tussen de schouderbladen doorloopt. Die strook is smaller dan bij veel andere broeken, waardoor je bij het voorover bukken daar wat druk voelt. Niet vervelend, maar het viel me op, bij andere broeken heb ik dat niet eerder gevoeld. Voordeel is dat het lekker ademt en je rug grotendeels vrijlaat. Nu het steeds warmer en droger lijkt te worden geen nadeel!

Ik heb idioot lange benen en de pijpen zouden daarom net iets langer mogen. Ze zijn wel heel comfortabel en prima afgewerkt. De anti-slip stripjes doen hun werk prima. De broek zit vol met technische dingetjes, Assos weet daar altijd prachtige namen voor te bedenken. Memory foam in de zeem, 3D Waffle topsheet daar bovenop en een kraterCooler systeem voor verbeterde ademkwaliteiten. Het zal allemaal best, mij interesseert alleen of het werkt. En dat doet het.

Een techniek die nog wel even eigen kudos verdient is zeroWaist. Bij de buik is de broek ‘gewoon’ afgesneden’ en afgewerkt met een superstrakke tape. Dat levert een randje op dat nauwelijks randje mag heten. Zit perfect, comfortabel en ziet er ook nog eens heel gesoigneerd uit als je er een strak shirt overheen draagt. Prima broek dus en voor 130 euro heb je daar een hele tijd plezier van.

Opvallend gecamoufleerd?

Het shirt dat ik mocht testen heet: Erlkoenig short sleeve jersey. Eén van de 4 soorten Limited Edition shirts die Assos dit voorjaar en deze zomer voert. Het kost 115 euro. Daarvoor krijg je een shirt dat is uitgevoerd in een Erlkoenig dazzle camouflage patroon. Ooit bedacht door een Britse kunstenaar en gebruik om oorlogsschepen in de eerste wereldoorlog te camoufleren. Echt onopvallend op de Nederlandse fietspaden is dit shirt bepaald niet. Maar ik kreeg er leuke reacties op. Vooral positieve, je kunt hem ook met blauwe stipjes bestellen.

Het shirt zit lekker comfortabel, is gesneden volgens de regularFit maatvoering. Het hinkt daarmee een beetje op twee gedachtes. Het lijf is niet superstrak, passend bij de broek. Voor lange dagen en comfort. De mouwen daarentegen zijn gesneden en sluiten strak aan, zonder te knellen overigens. Geen naad te bekennen ook. De combi kom je niet vaak tegen.

In eerste instantie leek het me net een maatje te groot, maar door de mouwen denk je weer dat het wel prima is zo. Ik vind het wel wat hebben. Ik houd van dit soort gladde en strakke mouwen, maar een shirt waar je wat bewegingsvrijheid in hebt is ook wel prettig. Net iets strakker was helemaal ideaal geweest. Maar dat blijft natuurlijk persoonlijk. Als ik wat dunnere armen of een dikkere buik had gehad, had ik weer een ander verhaal afgestoken. De drie zakjes zijn goed toegankelijk. Oh, ik zit iedere keer te hannessen om de runner van de rits er op te krijgen. Als die eenmaal zit, ‘runt’ ie verder prima.

Sokken om af te toppen

Om het plaatje compleet te maken draagt uw model bijpassende sokken [Model maakt modieuze draai op de catwalk]. Type Monogram Evo8, kosten 15 euro. Volgens de velominati regels zou ik ze graag wat langer hebben. Verder prima sokken.

Meer info? Even klikken → Sokken, Shirt , Broek

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

3 reacties op “Getest: Nieuwe Assos GT Mille bib short en Erlkoenig jersey

Geef een reactie

Inloggen