27 mei 2020 | Rob Meeuwessen

Woensdag Tooltest! Brackets monteren.

Heb je BB30, of PF92 of BB386evo of … Nou ja, er zijn inmiddels zo veel maten op de markt dat je niet meer weet welk gereedschap je moet aanschaffen om vooruit te kunnen thuis. Koop je een nieuwe fiets, dan heb je ook nieuw gereedschap nodig. Irritant! We zochten een pers om alle mogelijke brackets te monteren. Zonder een hele koffer aan adapters nodig te hebben. En die vonden we!

Wheels Manufacturing, een merk dat gereedschap, zeer goed afgedichte bottom brackets en kleine onderdelen produceert, heeft een compacte vijfdelige pers gemaakt waarmee je letterlijk ieder bracket in je fiets kan persen. Niet zo zeer dat alle brackets ineens in je frame passen, wel dat de twee bijgeleverde bussen verlopen in 7 verschillende maten. Zo hoef je geen hele kist met diversiteit aan bussen mee te nemen, deze twee werken altijd.

De hendels en het schroefdraad zijn zeer stevig en stabiel. Vooral het schroefdraad is behoorlijk oversized en dat zorgt ervoor dat de pers nauwelijks vervormd bij kracht zetten. De maatvoering is zeer nauwkeurig en zo pers je niet snel scheef. Even goed vooraf kijken welke lager je hebt. Even passen en hopatee. De tool is niet bruikbaar voor de meeste lagers van achtervering. Daarvoor is de pers te groot.

Even rekenen, nieuwe lagers monteren. Dat kost bij de fietsenwinkel ongeveer €30,- zonder materiaal. Je kunt dus pas en beet twee keer op en neer naar je fietsenboer voordat je de kosten van de tool eruit hebt. Fiets je veel in de prut, of hobby je er een beetje bij. Dan is het luxe ogende gereedschap de investering waard. Zeker, aangezien je ook je volgende, en daarop volgende fiets er weer mee kunt onderhouden.

Mooi zo’n tool om lager te monteren. Die oude lagers moeten er wel eerst uit kunnen. BBB heeft een eenvoudige tool om de meeste pressfit brackets en losse lagers mee te demonteren. Let op: Niet alle lagers en frames vinden deze methode van demonteren prettig.

De werking is vrij simpel, Crankstel demonteren, Tool door het bracket schuiven tot de 4 ‘lipjes’ achter het lager zitten. Frame fixeren in de werkstandaard en 1, 2, 3 flink meppen met de hamer. Het lager komt vanzelf los. Een betaalbare tool, die veel schade aan je frame kan voorkomen.

De BBB Cupout is verkrijgbaar in 2 maten.
BBB Cupout BTL 113 €22,95
Meer informatie: bbbcycling.com

Wheels mfg Bottom Bracket pers €63,99
Meer informatie: wheelsmfg.com

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen