15 mei 2020 | Menno Grootjans

Review: Felt AR3 Advanced Disc, buitenbeentje op het fietspad

Het Amerikaanse Felt is vrij onbekend in de Benelux. Het richtte zich van oorsprong op triatlons en tijdritten. Wij kennen het vooral van de sponsoring van het Argos team in 2012. Ondertussen maakt Felt deel uit van het Franse Rossignol – waar ook Time onder valt. Dit jaar sponsort Felt het Pro Continentale Rally team.

De introductie van de laatste AR is meer dan zes jaar geleden. Felt ging terug naar de tekentafel voor het nieuwe model. De aero-wedloop gaat door en natuurlijk wordt tegenwoordig alles nieuw geleverd met schijfremmen en bredere banden. Iets wat in eerste instantie niet strookt met aero, maar door slim het een en ander te ontwerpen kun je er voordeel uithalen. Stevige, bijna plat geovaliseerde onderbuis, vierhoekige bovenbuis, platte staande buis met uitsparing en een zeer nauw aansluitende voorvork. Het frame is als het ware gebeeldhouwd…

Felt AR3 Advanced

Er is ruimte voor banden tot 30 millimeter. De zadelpen is ook nieuw; deze is deels in rubber opgehangen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat zo’n plat gedeelte onder je absoluut niet meegeeft. Maar het is vanzelfsprekend nog steeds geen endurance racer.
Compleet weegt de fiets 8,4 kilo. Een Shimano Ultegra 8070-groep met 52/36 voor en 11-30 achter. En hoge Reynolds AR58-wielen met 25 millimeter Continental 5000-banden. De hydraulische schijfremmen zijn uitgerust met 140 en 160 millimeter schijven. De Di2 junction zit in het uiteinde van het stuur, de meeste kabels lopen keurig binnendoor. Dat wil zeggen: door de stuurhelften en dan even naar buiten en dan via de stuurpen en binnendoor het bovenste lager het frame in.

Het stuur kun je gemakkelijk afstellen en als je op het zadel naar voren kijkt, zie je niks zitten. Prima als het eenmaal zit, maar echt makkelijk sleutelen is er nog steeds niet bij. Al bij een beetje zijwind merk je natuurlijk wel dat je met een aero racer op weg bent. De fiets is voor een schijfremracer relatief licht en het rijgedrag zeer actief. Een lichte voorzijde, een standaard zithouding en een nette afwerking maken de AR3 toch een stuk allrounder dan je zou vermoeden. En de Felt is wel een buitenbeentje op het fietspad…

Felt AR3 Advanced Disc


Strak aansluitende voorvork.


Zadelpen opgehangen in rubber.

Felt AR3 Advanced Disc

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

2 reacties op “Review: Felt AR3 Advanced Disc, buitenbeentje op het fietspad

Geef een reactie

Inloggen