14 mei 2020 | Rob Meeuwessen

Getest: 3 betaalbare mountainbike helmen

Onlangs testen we enkele high-end race helmen. Of dat niet wat betaalbaarder kon? Natuurlijk. We proberen van alles en testen spullen voor een brede doelgroep. Ditmaal helmen voor op de mountainbike. In een vriendelijke prijsklasse.

BBB Dune Mips (BHE-22)

Ongeveer een jaar geleden plaatsten we een review van 11 verschillende mountainbike helmen. BBB stuurde de Ore in. Inmiddels is er de Dune, een gloednieuw model. Inclusief MIPS.
De Dune koop je bij de dealer of online voor €79,90. Te bestellen in meerdere kleuren en drie maten. We testen alle helmen in maat medium. Zo ook deze.
De helm heeft een volledige kunststof buitenschaal. Gevormd rondom een EPS foam basis. Voor zover niet nieuws. Ook heeft de Dune, net als de Scott helm een volledig MIPS-binnenwerk. Direct zichtbaar aan de gele kleur. Mips maakt het mogelijk om bij een val de helm onafhankelijk van de schedel te verdraaien en zo de crash impact te verminderen. Je hebt er geen last van, je voelt het niet. Maar het helpt je wel wanneer het nodig is.

Compleet ziet de helm er netjes en degelijk uit. De klep is te verwijderen en dat werkt met een kliksysteem. Dit werkt er goed en makkelijk. Een duidelijke klik. De klep blijft stevig op zijn plaats zitten zonder speling. Het sluitsysteem sluit niet volledig rondom. Dit doet geen enkele helm in deze test. Dat is één van de verschillen met een duurder exemplaar. De grote knop aan de achterkant is makkelijk te bedienen. Hij heeft wel wat veel speling, en is vrij glad. Ook voel je het niet heel goed wanneer je de knop losser draait Dit had wel iets verfijnder gemogen.

De pasvorm is vrij rond. Hierdoor is hij geschikt voor veel mensen. Let wel op. Passen is aan te raden. Net als bij de eerder geteste Ore zijn de pads aan de binnenzijde van de helm vrij dik waardoor de helm kleiner uitvalt va op papier. De geteste M voelt hierdoor vrij smal aan.
Het is BBB gelukt om voor een degelijke prijs een zeer complete helm te ontwerpen. MIPS, veel mooi afgewerkte details zoals de stevige klep. Die overigens niet verstelbaar is. De helmbandjes ‘verdwijnen’ als een Efteling Sprookje in het foam en de helm pads zijn stevig en zitten met voldoende drukkers vast.
BBB Dune
€79,90

Scott Arx plus

De helm van Nino! Of althans, de betaalbare versie daarvan. De Arx plus is iets duurder dan de BBB en Endura helm, maar vind je online al snel voor hetzelfde bedrag. Deze helm is met 257 gram (nagewogen) wel aanzienlijk lichter dan de andere twee.

De Arx plus ziet er veel luxer uit dan zijn prijs doet vermoeden. Het niveau van afwerking is hoog. Zo is de schaal van de helm tot aan de binnenzijde aan toe afgewerkt en heeft de schaal meerdere kleuren. Om hem mountainbike proof te maken is er gekozen om een klein vizier mee te leveren. Deze is eenvoudig vast te klikken. Helaas blijft het klepje niet al te stevig zitten en die je hem bijna voor iedere rit wel opnieuw vast te zetten. Niet echt handig!

Gelukkig ziet de helm er ook piekfijn uit zonder klep. Dit model is net als de BBB helm uitgerust met een volledige MIPS schaal. Extra veiligheid is nooit weg! De pasvorm is neutraal, wat breder dan de BBB en vergelijkbaar met de Endura helm. Wel voel je direct dat de helm echt lichter is dan de concurrentie in dit vergelijk. Het sluitsysteem voelt degelijk. De ‘klikjes’ van de draaiknop zijn hard en duidelijk. De helm pads zijn redelijk dun en vrij hard. Hierdoor nemen ze minder vocht op en dienen ze vooral om comfort te geven en te beschermen tegen de plastic MIPS schaal. Persoonlijk vind ik dit wel prettig. Het voorkomt dat je een druppende zweet douche word.

De Arx Plus oogt luxer dan de andere twee helmen en voel comfortabeler. Het ieniemienie vizier blijf niet goed zitten en voegt daardoor weinig toe. Hierdoor oogt hij meer XC dan trail.
Scott Arx Plus
€109,90

Endura Singletrack II

In de helmtest van 2019 stond de MT500 helm van Endura. De Singletrack II is het betaalbare broertje van deze helm. In tegenstelling tot de MT500 heeft deze variant geen Koroyd of MIPS zoals de BBB en Scott. De helm loopt wel fors verder door in de nek en heeft een aanzienlijk robuuster uiterlijk. Het is absoluut de meest ‘mountainbike’ ogende helm. Dit komt natuurlijk ook door de vrij forse klep aan de voorkant.

De Singletrack II weegt 307 gram. Is te koop in vijf kleuren en drie maten. Ruime keus dus. Alle kleurstellingen passen mooi bij één van de sets kleding die Endura in het assortiment heeft.

Qua pasvorm is de helm enigszins te vergelijken met de Scott. Wel voel je dat het aan de achterkant lager sluit. De nekband loopt ver door. Prettig wanneer je over de kop gaat in een afdaling! Endura plaatst dunne maar ruime helmpads met aan de voorkant geperforeerde stof voor de gaten. Geen ongewenst bezoek van een bij of tak in je helm dus. Mooi.

Op de bovenkant van de helm zien we een gleuf. Hierin past een gopro-mount. Geschikt om verlichting of action cam stabiel op te monteren. De aanwezige ventilatiegaten zijn groot en bieden veel cooling. Prettig tijdens warme dagen. Het vizier is groot en verstelbaar. Plaats je hem omhoog dan is er ruimte voor een goggle.

Het sluitsysteem van Endura is duidelijk de beste van deze drie helmen. De knop is klein, maar de rubber coating geeft veel grip en de luide klikjes zijn duidelijk. Zowel bij vast als losser draaien. De klemband is in hoogte verstelbaar waardoor de positie van de helm op het hoofd kan worden beïnvloed.

In vergelijking met de duurdere MT500 is de pasvorm bijna hetzelfde. De afwerking is wat eenvoudiger en we missen de extra ‘veiligheids-feature’.
Endura Singletrack II
€79,90

Conclusie

Drie helmen in een vergelijkbare prijsklasse met eenzelfde doel leveren toch drie totaal andere helmen op. De scott is lichter, oogt sneller en draagt zeer comfortabel. Het Mips systeem is inmiddels bijna een must en dat missen we dan ook bij Endura. De helm van Schotse makelij is meer trail-proof met een groter vizier. Lager doorlopende achterkant en geïntegreerde gopro-steun. De BBB helm is degelijk, oogt wat eenvoudig, maar voldoet aan alle functies. Bij geen van alle helmen doe je een miskoop. Het is met name het uiterlijk en de pasvorm waar de verschillen in zitten. Het advies om te passen blijft dan ook gewoon van kracht.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen