7 mei 2020 | Hans Becking

Nieuw: Shimano Deore 10, 11 en 12 speed groep

Shimano heeft de bekende Deore groep stevig op de schop genomen. Vanaf juni dit jaar zullen de Deore M6100, M5100 en de M4100 verkrijgbaar zijn. Drie vernieuwde en vooral betaalbare groepen met keuze uit 10, 11 en 12 speed.

M6100

Het grootste nieuws is de M6100 1×12 groepset. De M6100 heeft dezelfde roots als de duurdere XTR, XT en SLX groepen. Veel technologieën van de high end groepen zijn nu ook terug te vinden bij de vernieuwde groep. Dit geeft gelijk de mogelijkheid om verschillende onderdelen van een 12 speed groep met elkaar te mixen.Het crankstel is er in 3 verschillende q-factoren (breedtes) en maakt gebruik van het narrow-wide systeem om de ketting goed te geleiden en ervoor te zorgen dat hij er niet af valt. Je kunt kiezen tussen een 30 en 32 tands tandwiel en 170 of 175 millimeter lange traparmen.

De 12 speed stalen cassette is enkel geschikt voor een de Micro Spline body en heeft een ruim bereik met als zwaarste versnelling 10 tandjes en 51 tanden als lichtste versnelling. Mocht je geen fan zijn van de grote verschillen van tandjes kun je eventueel gaan voor een 10-45 cassette van SLX of XT. Door de Hyperglyde+ technologie kun je tijdens het trappen soepel op en af schakelen. De achterderailleur is ook aangepast om dit bereik aan te kunnen en is door de Shadow RD+ technologie en de 13-tands derailleurwieltjes geoptimaliseerd.

De shifter is ook aangepast en het afschakelen kan van beide kanten dankzij het 2 Way release systeem. I-spec ev zorgt er dan weer voor dat je de remhendel en shifter kunt integreren en in verschillende posities kunt plaatsen. De vernieuwde remmen zijn er in 2 varianten. Een XC versie met 2 zuigers en een enduro versie met 4 cilinders voor het zwaardere werk.

M5100

Om iedereen iets aan te kunnen bieden is Shimano slim genoeg geweest om de Deore groep ook aan te bieden in zowel 10- als 11-speed. De M5100 is de 11-speed groep en heeft de mogelijk om te kiezen tussen een enkel blad of dubbel blad. De dubbel heeft 36-26 tanden vooraan en een 11-42 cassette.

Kies je voor 1 blad dan heb je keuze uit 30 en 32 tanden. De cassette biedt een breder bereik namelijk van 11 tot 51 tanden. Tevens past de cassette op een gewone Shimano body en je hebt geen speciale Micro Spline body nodig. De remmen van de M5100 zijn identiek aan die van de M6100. De shifters van alle groepen bieden mogelijkheden om eventueel een hendel van een dropper mooi te integreren voor een nette cockpit.

M4100

Dan de goedkoopste variant, de 10 speed variant. Ook hier levert Shimano een 30 of 32 tands voorblad als je kiest voor enkel blad versie. Het bereik van de 10 speed cassette is verkleind naar 11-46. Naast dat de M4100 één versnelling minder heeft is ook de rem ietsjes aangepast. Deze hebben namelijk 1 contactpunt meer, waardoor de remhendel stijver moet aanvoelen.

De 2×10 variant is er net zoals de M5100 in een 36-26 vertanding. De cassette heeft een vertanding van 11-42. Een bewuste keuze om grote sprongen tussen de versnellingen te voorkomen. Veel mogelijkheden en vernieuwde technologieën voor de Deore groep. Hieronder een duidelijk overzicht.
|

Wielen

Om de 12 speed helemaal compleet te maken zijn er ook nieuwe wielen met Micro Spline body gemaakt. De nieuwe WH-MT601 zijn er in 29 en 27,5 inch formaat. Een setje van deze aluminium tubeless wielen weegt 2230 gram. Tevens komt Shimano met 2 nieuwe naven op Deore niveau met Micro Spline body in verschillende maten en keuze uit 28, 32 of 36 gaten.

Nog meer nieuws vanuit Japan

Vanaf juli heeft Shimano nog een paar nieuwtjes. Deze zetten we ook gelijk op een rijtje.

157 mm crankstellen

Aangezien de Super boost achternaven 157 millimeter breed zijn, komt Shimano met een aangepaste lijn 12-speed crankstellen om een betere kettinglijn te garanderen. De aangepaste crank heeft een relatieve smalle q factor van 171 millimeter breed. In totaal zullen er 22 nieuwe modellen voor 157 mm naven beschikbaar. 14 1×12 opties en 10 2×12 opties voor XTR, XT, SLX en Deore beschikbaar. Waaronder ook een Deore 2×12 crank voor de vernieuwde M6100 groep.

Flatmount remmen

Om mee te zijn met de tijd krijgen de XTR, XT en SLX remmen een flatmount variant. Deze remmen met 2 zuigers zijn speciaal ontworpen voor de frames met de nieuwste trends. De XTR kan gebruikt worden met 140 en 160 millimeter schijven en de XT en SLX zelfs tot 180 millimeter schijven.

Alivio en Tourney updates

Ten slot verbeterde Shimano nog 2 goedkopere groepen. Bij de Alivio M3100 groep zijn de shifters, derailleurs en kettingbladen vernieuwd. Verschillende technologieën zijn overgewaaid van de duurdere groepsets naar de Alivio, vooral om de soepelheid bij het schakelen te verbeteren. De Tourney zal vanaf juli beschikbaar zijn met vernieuwde shifter en een sportievere uitstraling. 
Meer informatie: shimano.com

 

Gerelateerd

Één reactie op “Nieuw: Shimano Deore 10, 11 en 12 speed groep

Geef een reactie

Inloggen