6 mei 2020 | Michael Kerkhof

Dit is de nieuwe wielerkalender, maar is het haalbaar?

Dinsdagavond heeft de UCI de nieuwe wielerkalender gepresenteerd. Vanwege het coronavirus zijn alle voorjaarsklassiekers verplaatst naar het najaar en vinden ook de grote rondes op een andere datum plaatst. De nieuwe kalender kent voor- en nadelen. Voordeel? De Amstel Gold Race gaat – als het tegen die tijd mogelijk is van het kabinet – door. Nadeel? De Giro d’Italia vindt gelijktijdig plaats.

Het ‘nieuwe wielerseizoen’ gaat op 1 augustus van start. Dat is logisch, want de UCI maakte eerder al bekend dat alle wedstrijden tot en met juni zijn geschrapt. In juli vinden er nog geen WorldTour-wedstrijden plaats. Op 1 augustus vormt de Strade Bianche bij zowel de mannen als de vrouwen het startpunt van een ongelooflijk druk naseizoen.

In zo’n drie maanden worden alle etappekoersen uit de WorldTour, monumenten, semi-klassiekers en grote rondes erdoorheen gejast. Dat heeft ongetwijfeld voor kopzorgen gezorgd, want overlapping heeft de internationale wielerbond niet kunnen voorkomen. De Tour de France (29 augustus tot en met 20 september) en de Giro d’Italia (3 tot en met 25 oktober) raken elkaar dan wel niet, de Giro en de Vuelta a España (20 oktober tot en met 8 november) doen dat wel. De Vuelta is iets korter dan gepland, omdat de eerste drie etappes op Nederlandse bodem niet verreden worden.

De eerste van vijf monumenten staat voor 8 augustus geprogrammeerd. Na Milaan-San Remo volgen ook Luik-Bastenaken-Luik (4 oktober), de Ronde van Vlaanderen (18 oktober), Parijs-Roubaix (25 oktober) en de Ronde van Lombardije (31 oktober). De Koers van de Vallende Bladeren – zoals we alle klassiekers eenmalig wel kunnen noemen – vormt het sluitstuk van het uitgestelde wielerseizoen. In november wordt er dus niet meer gekoerst.

Vernieuwde wielerkalender 2020 (mannen):

– 1 augustus: Strade Bianche
– 5-9 augustus: Ronde van Polen
– 8 augustus: Milaan-San Remo
– 12-16 augustus: Critérium du Dauphiné
– 16 augustus: Prudential RideLondon-Surrey Classic
– 25 augustus: Bretagne Classic – Ouest-France
– 29 augustus -20 september: Tour de France

– 7-14 September: Tirreno-Adriatico
– 11 september: Grand Prix Cycliste de Québec
– 13 september: Grand Prix Cycliste de Montréal
– 20-27 september: WK wielrennen
– 29 september – 3 oktober: BinckBank Tour
– 30 september: Waalse Pijl

– 3-25 oktober: Giro d’Italia
– 4 oktober: Luik-Bastenaken-Luik
– 10 oktober: Amstel Gold Race
– 11 oktober: Gent-Wevelgem
– 14 oktober: Dwars door Vlaanderen
– 15-20 oktober: Tour of Guangxi
– 18 oktober: Ronde van Vlaanderen
– 20 oktober – 8 november: Vuelta a España
– 21 oktober: Driedaagse Brugge-De Panne
– 25 oktober: Parijs-Roubaix
– 31 oktober: Ronde van Lombardije

Voor de EuroEyes Cyclassics Hamburg en Eschborn-Frankfurt wordt nog een datum gezocht.

Goed nieuws voor Amstel Gold Race
Omdat Gent-Wevelgem op zondag wordt verreden, is de Amstel Gold Race verplaatst naar zaterdag. De mannen en vrouwen rijden op die dag, een dag later gevolgd door de toertocht. “Een Gent-Wevelgem, die nu op 11 oktober staat gepland, kon niet naar de zaterdag. Het lijkt me ook geen probleem dat deze wedstrijden in hetzelfde weekend worden verreden. Ze bijten elkaar niet”, zegt koersorganisator Leo van Vliet. Hij is blij dat de wedstrijd in 2020 alsnog doorgang kan vinden. “Voor ons, maar zeker ook voor de renners die met de kalender weer een doel hebben om naartoe te werken. En dat we een keertje op zaterdag moeten rijden in plaats van op zondag vind ik geen ramp.”

Mathieu van der Poel 2019Van Vliet hoopt dat Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel aan de start verschijnen. Renners twijfelen meestal na de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix om deel te nemen aan de Amstel Gold Race, maar nu zijn de rollen omgedraaid: de Amstel Gold Race vindt voor de twee monumenten plaats. “Renners twijfelen vaak om eerst op de kasseien te rijden en dan naar ons toe te komen. Nu is dat niet nodig”, zegt Van Vliet, die ook hoopt dat Dumoulin meedoet. “Als hij goed uit de Tour en het WK komt, is hij van harte welkom.”

De BinckBank Tour gaat ook van start, maar zal niet in Dokkum beginnen. De organisatie is blij met de nieuwe datum, maar is wel op zoek naar nieuwe start- en finishplaatsen. In 2021 mag Dokkum alsnog de BinckBank Tour verwelkomen.

Vernieuwde vrouwenkalender 2020

De vrouwenkalender is uiteraard ook op de schop gegaan en loopt tot en met november. Geen verrassingen aldaar, of toch… De UCI heeft een nieuwe wedstrijd op de kalender geplaatst: Parijs-Roubaix. Op 25 oktober wordt de eerste editie verreden.

– 1 augustus: Strade Bianche (Italy)
– 8 augustus: Vargarda UCI ploegentijdrit
– 9 augustus: Vargarda wegwedstrijd
– 13-16 augustus:  Ronde van Noorwegen
– 26 augustus: GP de Plouay
– 29 august: La Course by Le Tour de France (France)

– 1-6 september: Boels Ladies Tour
– 11-19 september: Giro Rosa
– 20-27 september: WK wielrennen
– 30 september: Waalse Pijl

– 4 oktober: Luik-Bastenaken-Luik
– 10 oktober: Amstel Gold Race
– 11 oktober: Gent-Wevelgem
– 18 oktober: Ronde van Vlaanderen
– 20 oktober: Tour of Guangxi
– 20 oktober: Driedaagse Brugge-De Panne
– 23-25 oktober: Tour of Chongming Island
– 25 oktober: Parijs-Roubaix

– 6-8 november: Madrid Challenge

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen