Afgelopen vrijdag is Gijs van Tuyl overleden. De man uit de Bommelerwaard heeft een niet te onderschatten invloed op de racefiets en cyclocross scene gehad.

1980

Van Tuyl begon in 1980 met het importeren van fietsen vanuit Italië. Hij had goede contacten met Pesenti. Eerst waren het louter Italiaanse kaders, later liet hij ook onder de naam Van Tuyl frames maken. Ook in Italië, maar later hij zocht ook het Oostblok op. Na de val van de muur en de Perestrojka ging het richting Nizhny Novgorod. Daar zat toen nogal wat militaire industrie en die gebruikte veel titanium. En dus was Van Tuyl een van de eerste die Russisch titanium frames ging importeren. Hij trok regelmatig die kant op. De eerste kaders waren nogal rudimentair, maar later werden ze verfijnder.

Cyclocross

Naast titanium was er uiteraard staal en aluminium en ook berillium -een extra lichte alu legering. Naast koersfietsen waren er cyclocrossfietsen en MTB’s. Gijs ondersteunde ook veel coureurs. Zo reed Richard Groenendaal op een VT crosser en ook Marianne Vos haalde successen op een VT -ze werd er zelfs WK mee. De zaak groeide goed. Naast nieuwe fietsen had Van Tuyl ook veel handel door zijn contacten in het oostblok- veel oude racers gingen die kant op. Fameus waren ook de kerstshows. Daarnaast nam hij veel materiaal over van profploegen; vooral de fietsen van de Rabobank waren via van Tuyl te koop. In 2004 verkocht Gijs de winkel omdat er plannen waren om naar Zuid-Afrika te trekken -hij was een groot fan van het land en zag er ook mogelijkheden. Echter, dat ging niet door en een paar jaar later was de familie van Tuyl weer terug. Zoon Alan nam het over en zette CC 53-11 op. Gijs werkte gewoon door en zette zich in voor de (eigen) merken Apex, Gilbertson en Quasar. Vorig jaar werd Gijs echter ziek; hij leed aan Creutzveldt-Jakob. Hij werd niet ouder dan 60 jaar.