Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om in Zuid-Limburg te fietsen, zo heeft de veiligheidsregio bepaald. Dit om te voorkomen dat grote groepen wielrenners bij elkaar komen en zo het coronavirus verder verspreiden.

Met het paasweekend in aankomst kan het wel eens druk worden op de Nederlandse wegen. Afgelopen weekend was het mooi weer, maar viel het met de grote groepen wielrenners wel mee. Toch hamerde president Mark Rutte er dinsdagavond in zijn speech op dat het niƩt is toegestaan dat grote groepen op pad gaan. Het merendeel van de Nederlandse bevolking had zich goed gedragen, maar motorrijders en wielrenners kregen toch een standje.

Strenge controle’s

Om verdere verspreiding te voorkomen neemt de veiligheidsregio Zuid-Limburg dus een drastisch besluit: het populaire wielergebied gaat vanaf donderdag tot en met maandag 13 april op slot. De regel is erop gericht om grote groepen wielrenners, wandelaars en motorrijders niet samen te laten komen. Na maandag wordt er gekeken of een verlenging van de maatregel noodzakelijk is.

Volgens 1Limburg wordt er komende dagen streng opgetreden. Toezichthouders, BOA’s, politiemensen en opsporingsambtenaren worden ingezet om te controleren.

Fietsen mag, maar wel alleen

Eerder liet de KNWU zich al uit over de kwestie. ‘Ride Solo’, adviseert de bond alle wielertoeristen met het oog op een zomers paasweekeinde. “Snuit je neus in een papieren zakdoek en stap daarvoor even veilig af. Verricht geen inspanningen waarvan je twee dagen of langer moet herstellen, om zo het immuunsysteem niet al te zwaar te belasten. En voorkom vooral risicovolle acties. Het medisch personeel heeft het al druk genoeg met alle coronapatiĆ«nten.”

Dan is er ook nog de 1,5 meter-regel. Bij de KNWU weten ze dat anderhalve meter ook helemaal niet voldoende is. Berekeningen laten zien dat bij een snelheid van 20 kilometer per uur een afstand van 7,5 meter pas voldoende is om de kans op besmetting te verminderen.