6 april 2020 | Menno Grootjans

Review: Giant TCR Advanced Pro 2 Disc KOM

De TCR vormt de basis van wat de Taiwanese fabrikant aan racefietsen voert. En ook in 2020 is er een behoorlijk aanbod aan TCR’s. Van de TCR Advanced tot de Advanced SL Disc.

Dit is de Pro Disc. Die is er in vijf complete racers en een frameset. Deze Advanced Pro 2 heeft als toevoeging KOM. Dat schept verwachtingen, maar die maakt de fiets zeker waar… Compleet weegt de fiets 8,2 kilo. Netjes. Je vindt er een complete Shimano Ultegra 8070-groep met 50/34 voor en 11-34 achter. Dat is fijn als je bergen wilt attaqueren; een tikje rechts en je schakelt zo van de 27 naar de 30, waardoor je in de steile binnenbochten net wat gemakkelijker het verschil kunt maken met je maatjes…

Het in zes maten leverbare frame heeft een smal toelopende bovenbuis die aansluit op een aero zadelpen, een rechte voorvork met twee oversized lagers in de stevig ogende balhoofdbuis en een semi aero staande buis. De hydraulische schijfremmen zijn uitgerust met 140 millimeter schijven. Stuur, stuurpen, zadel, zadelpen, wielen met steekassen en banden zijn van Giant zelf. De meeste kabels lopen netjes binnendoor, de kabel van de voorrem loopt niet door de voorvork, maar is met tiewraps vastgemaakt. Volgens ingewijden komt er trouwens binnenkort een nieuwe ‘aero’ versie van de TCR waar alle kabels binnendoor lopen; sommige coureurs van CCC Team zijn er al mee gespot.

Giant TCR Advanced Pro 2 Disc KOM

Wat is voor ons gewone stervelingen belangrijk? Het rijgevoel. En dat is eigenlijk altijd in orde op en met een TCR. De TCR voelt strak aan en heeft een prettig stuurgedrag. Hij is ook rigide en voldoende comfortabel. Heel fijn: de tubeless banden uit eigen huis in com-binatie met de carbon wielset. Doordat je de banden met een lagere luchtdruk kunt rijden heb je ook meer comfort. En de hoge velgen geven de TCR optisch net wat meer schwung mee. De 140 millimeter schijven zijn ruim voldoende eerlijk gezegd. En helemaal als je dat vergelijkt met velgremmen op carbon velgen…

Heerlijke fiets, op naar een KOM. Of in ieder geval een pr.

Giant TCR Advanced


Rond achterkantje.


Tubeless banden.


Smal Contact SL-zadel.


Eén kleur grijs.


Lage aanzet achtervork.

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Één reactie op “Review: Giant TCR Advanced Pro 2 Disc KOM

Geef een reactie

Inloggen