2 april 2020 | Rob Meeuwessen

Getest: Canyon Neuron AL, veel voor weinig

Ben je een fervent ‘Fiets’ lezer dan heb je in de nieuwe uitgave van april een test gelezen met daarin de Canyon Neuron CF SLX. Een vederlichte trailbike met top afmontage. Na de ‘normale’ carbon Neuron kwam de SLX afgelopen jaar als toegift op de markt. Een opgewaardeerde aluminium versie ontbrak nog. Tot vandaag. Menu van de dag: Duitse engineering en veel voor weinig. En een kidsbike. bruut!

Zet ze naast elkaar en je ziet amper verschil. De aluminium versie van de Neuron lijkt qua vormen haast een één op één kopie van de carbon variant (review). Zowel de maatvoering als het veerconcept zijn dan ook gelijk aan zijn duurdere broer. De Neuron AL is een echte instap trailbike. Een degelijk frame dat kan tegen een stootje. Ook een bewezen veerconcept zoals we dat onder andere kennen van de Lux waar Mathieu van der Poel zijn rondjes op draait. De fiets is opgebouwd met slim gekozen componenten, zodat waar mogelijk kosten kunnen worden bespaard.

Modellen

Een neuron AL bestel je compleet vanaf €1799. Thuis uit de doos haal je dan een AL 6.0 of WMN 6.0 versie. Een fiets met 650B wielen in de maten tot medium. Alles wat groter is krijgt voor hetzelfde geld 29 inch wielen. Er zijn niet veel merken die een volledig geveerde fiets aanbieden voor minder dan tweeduizend euro. Veel verder dan deze Cube of Radon komen we niet. Een top afmontage mogen we dan ook niet verwachten. Een 6.0 weegt ruim 14 kilo en is afgemonteerd met Shimano SLX en Rockshox vering. Een Judy voorvork en Deluxe achterdemper. Ook is er een eigen dropperpost gemonteerd. Lekker compleet voor een goede prijs dus! Leg je €400 extra neer en kies je voor de 7.0 of 7.0 WMN versie (€2199) dan krijg je een Sram NX/GX afmontage in plaats van SLX. De grote upgrade (en meerprijs) komt vooral voort door de montage van een Fox 34 Rhythm vork en Fox Float DPS demper.

Rijtest

Eerlijk is eerlijk. We worden als testredacteur vaak opgezadeld met de meest luxe fietsen op de markt. Leuk, maar eens ‘back to reality’ is ook niet verkeerd. En dus stond er een Neuron AL 7.0 voor mij klaar om mee te rijden. Zoals gezegd is het frame gemaakt van aluminium en zijn geometrie en veerkarakteristieken nagenoeg gelijk aan de carbon versie. De oplettende lezers hebben in het magazine al kunnen opmerken dat Canyon hierbij een behoorlijk conservatieve insteek heeft toegepast. De maatvoering is slim gekozen. Niet te lang, verre van zelfs. Ook geen vooruitstrevende vlakke balhoofdhoek of steile zitbuis. Eigenlijk is alles heel braafjes. Zodoende wordt het een perfecte fiets voor de beginner die een do-it-all bike zoekt. Of de mountainbiker die op zondagochtend met zijn groepje mee wil buffelen en toch extra comfort zoekt. Zonder aanpassingen of extra fiets.

Dat het frame niet hyperspannend is, wil niet zeggen dat het niet mooi of fraai afgewerkt is. Kabels zijn netjes binnendoor getrokken. Het draaipunt boven het bracket is ten opzichte van het carbon frame breder gemaakt, zodat de stijfheid daar toeneemt. Ook heeft het frame allerlei rubberen protectie rondom de achtervork meegekregen waardoor de fiets bijna geruisloos is. Een luxe afwerking!

De horizontale demper wordt aangestuurd door een kleine link met deels weggewerkte lagers. Zowel de vork als demper bieden 130 millimeter veerweg. Even instellen en we kunnen op pad. Eerst omhoog, dan naar beneden. Direct herken ik de karakteristiek van de Rhythm vork, het basismodel van Fox. Deze werkt behoorlijk berg af, maar is nogal gevoelig voor druk ‘van bovenaf’. Oftewel het lichaamsgewichts en trapbewing van de berijder. Klim je graag uit het zadel, dan is het gebruik van de lockout noodzakelijk.

Berg af werkt de vering volledig naar behoren. De korte zit is even wennen en maakt van het geheel een lekker speels fietsje. Lastige passages voelen anderzijds dan wel weer ouderwets spannend aan. Met een kans om over het stuur te worden gelanceerd tot gevolg. Snel achtereenvolgend bochtenwerk verteerd de Neuron prettig, zeker op vlak of glooiend terrein. Even scheef gooien en weer door.  Eigenlijk is de Neuron AL een perfecte instap fiets voor mensen met veel wensen en een beperkt(er) budget. Een fiets met zeer degelijke basis, een goed frame en prima functionerende vering. Waarbij je op het gemak stukje bij beetje de fiets kunt upgraden tot hij volledig naar wens is.

Onderdelen zoals de wielen en vooral banden, remmen en zadel zijn namelijk erg eenvoudig. Het zadel biedt amper steun, de banden zijn stug en geven weinig mee in bochten. Als laatste de remmen. De Shimano stoppers op de 6.0 kosten slechts €20,- per complete rem(!) dan kun je niet de wereld verwachten. Is het hierdoor een slechte fiets? Verre van. Zoals gezegd is de Neuron AL een perfect upgrade-model. Zo’n fiets die je aanschaft, lekker mee gaat knallen. Om vervolgens stukje bij beetje naar wens samen te stellen. Het frame, de demper, vork en schakelonderdelen zijn gewoon deftig.

Neuron kidsbike

Misschien wel de mooiste fiets die Canyon in de Neuron line-up aanbiedt, is de €1499 kostende Young Hero uitvoering. Verkrijgbaar in één maat en kleur. 27,5 inch wielen en specifieke lichte dempertuning passend bij het lage gewicht van kinderen. De Neuron Young hero heeft geen dropperpost zodat de zadelpen makkelijk op lengte kan worden gezaagd en een nog lagere zadelpositie mogelijk wordt. Zo kunnen de kleine shredders er mooi in groeien en hebben ze zo lang mogelijk plezier van de investering.

De perfecte fiets voor kids met ambities!

Neuron AL Young Hero
€1499,-

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen