We mogen nog steeds naar buiten. Een luxe momenteel. En ook al schijnt de zon volop. De temperaturen lopen per dag flink uiteen. Van onder het vriespunt tot korte broekenweer. We maken het allemaal mee in dezelfde week. We hebben enkele shirts en jacks voor je getest. Perfect om te dragen in het voorjaar

BBB Keirin jack

Een jack zoals de Keirin mag eigenlijk niet ontbreken in de fiets garderobe. Licht gevoerd. Gewatteerd en met een normale Hollandse pasvorm. Bruikbaar met een laagje (of 2) eronder, maar ook met een gilet of windjack eronder.

De Keirin jack is te koop in drie kleuren en zes maten. Een Large is gewoon een Large, geen strakke Italiaanse maattabellen. Het jack heeft een weggewerkte rits en drie zakken op de achterkant. Een flinke reflectiestreep moet achterop komend verkeer waarschuwen.

Het keirin jack het prettigst bij temperaturen rond de 10 graden. De stof houd geen wind tegen. Ben je een koukleum dan is een winddicht ondershirt of windjack daarom een aanrader. Gelukkig heeft BBB die ook in het assortiment.

€84,95
bbbcycling.com
+ goede prijs
+ ruime keus in maat
– geen afsluitbare zakken

Komraid Mörk jack

Een aero winterjack. Ja, het bestaat. Een grote waarschuwing onder de ‘bestel nu’ knop bij het Mörk jack. De pasvorm is dusdanig strak dat je nagenoeg altijd een maat groter nodig hebt dan gebruikelijk. Let hier op. Bekijk de maattabel goed voor je besteld.

Het jack zit, wanneer je er in gewurmd komt heerlijk. Netjes voorgevormd en gemaakt om in fietshouding te gebruiken. Korter voorpand, langer aan de achterzijde. Het jack is aan de voorzijde en op de armen winddicht wat het geheel fijn warm maakt. De Mörk is vooral een racey winterjack bruikbaar voor temperaturen rond het vriespunt tot zo’n graad of 10. Opvallende strepen en reflecterende strips zorgen voor zichtbaarheid in de schemering. Flinke boorden aan het uiteinde van de mouwen voorkomen dat wind zijn weg naar binnen weet te vinden.

Het leuke van Komraid is dat je van alle kleding een hele set kunt bestellen. Buiten het jack is er ook een Lätt broek (€100,-) en bijpassende beenstukken (€38,-)

€101
komraid.com
+ heerlijk warm
+ flitsende verschijning
– strakke pasvorm

Stolen Goat Bodyline lange mouw

Dit ‘Zulu’ shirt is het perfecte kledingstuk wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, maar korte mouwen nog te vroeg komen. Die dagen dat je normaal voor een shirt korte mouwen en armstukken zou kiezen. Het shirt heeft geen voering en is strak gesneden. Eigenlijk moet je het zien als een aero fietsshirt met lange mouwen. Racefit, 3 zakken aan de achterkant en nog een extra afsluitbaar zakje als bonus. Verder geen bijzonderheden. De mouwen zijn behoorlijk lang en kruipen niet omhoog.

Het shirt is verkrijgbaar in meerdere kleuren en maar liefst zeven maten. Houdt er rekening mee dat de maatvoering strak is. Lang en smal. De stof heeft een UV protectie, zodat er geen geblokte ruitjes in je huid staan gebrand aan het einde van de rit. Prettig shirt. Ideaal in combinatie met een gilet wanneer je intensieve ritten gaat rijden en je warmte kwijt moet.

€102
stoalengoat.com

prettige stof
super blits
– geen isolerende laag

7mesh Freeflow jack

Hier, probeer maar. En alweer een windjack voor op de stapel. Zo’n thuiskomertje voor na de toertocht. Daar zat ik even mis. Dat 7 Mesh louter luxe producten produceert, daar was ik al achter gekomen bij het testen van deze regenjack. Het Freeflow jack mag dan een flinterdun windjack zijn. Slechts 150 gram zegt de weegschaal. Het jack is in de mouwen, rondom de borst en schouders gevoerd met ‘Polartec® Alpha insulation’ Een stof die voelt alsof je bij de Ikea op een tapijt bent gaan liggen. Heerlijk zacht en warm alsof je onder je dekbed kruipt.

Het is bijzonder dat zo’n dun jack zo makkelijk zoveel warmte kan geven. En daarmee is het direct meer dan enkel een windjack om richting het startpunt van de toertocht te fietsen. Het strak gesneden Freeflow jack met een enkele maar ruime afsluitbare zak is prima draagbaar tijdens de hele rit. Een degelijk ondershirt en dunne basislaag zijn voldoende om met milde ‘winterse’ temperaturen het bos in te duiken. Zelf gebruikte ik het jack gedurende het cross seizoen meer dan geregeld tijdens de warming-up. Of na een training wanneer je het liefst direct uit de koude wind onder de warme douche springt.

De afgelopen week, met vorst aan de grond in de ochtend en zomerse zon in de middag deed het jack perfect dienst als eerste laag voor de koude ochtenduren. 7Mesh, een Canadese fabrikant van technisch zeer fraaie wielerkleding is niet bang om flinke bedragen te vragen voor hun producten. Tot nu toe kan ik enkel onderschrijven dat het enorm veel geld is, maar dat de kwaliteit evenredig mee stijgt tot topniveau.

€200,-
7mesh.com

schapenvacht!
geeft enorm veel warmte
prijs