26 maart 2020 | Michael Kerkhof

Gaat de Tour de France nog wel door?

Geen Milaan-San Remo, geen Dwars door Vlaanderen, geen Gent-Wevelgem, geen Ronde van Vlaanderen, geen Parijs-Roubaix en ook geen Luik-Bastenaken-Luik. Heel de wielerwereld ligt sinds Parijs-Nice stil, maar voor hoelang? De Giro-organisatie weet dat er in mei niet gekoerst zal worden en ook de Olympische Spelen vinden dit jaar geen doorgang. En de Tour de France? Die gaat hoe dan ook door.

Huh? Ja, je leest het goed: de Tour de France gaat gewoon door. Niemand weet hoe het coronavirus zich de komende weken/maanden zal verspreiden, maar in Frankrijk staat als een paal boven water dat La Grande Boucle ondanks alles ‘gewoon’ doorgaat. De Franse minster van Sport Roxana Maracineanu zegt dat het ‘van groot belang is dat de Tour de France verreden wordt’. Bij de ASO, de organisator, denkt men er exact hetzelfde over. Aan schrappen of uitstellen wordt niet eens gedacht. “Er is wel een optie om de Tour zonder publiek te organiseren.”

Tour zonder toeschouwers

Zonder publiek, net als in Parijs-Nice. De Franse wedstrijd werd in een troosteloos decor afgewerkt. Langs de weg stonden geen toeschouwers, bij de aankomstplaatsen geen fans die op de reclameborden trommelden. Het was oorverdovend stil. De wielerkoersen in de maanden januari en februari worden altijd als voorbereidingswedstrijdjes afgedaan, maar nu snakken we naar een koers als de Ronde van de Algarve of UAE Tour. Laatstgenoemde wedstrijd werd in een vergelijkbare sfeer afgewerkt als Parijs-Nice: geen toeschouwers langs de kant van de weg. Het enige verschil is dat het in de Emiraten onbewust was, in Frankrijk bewust. Als het aan Maracineaunu en de ASO ligt wordt de Tour ook in zo’n ambiance verreden.

“Ik kan mij niet voorstellen dat iemand met een toverstokje zwaait en de coronacrisis dan plots voorbij is.”

Is het wel verantwoord om – terwijl de halve wereld in brand staat – te denken aan de Tour? “Momenteel liggen alle scenario’s nog op tafel”, legt de minister uit. “Op dit moment zijn we in gesprek met de ASO. Het is nog te vroeg om iets naar buiten te brengen, maar een wedstrijd achter gesloten deuren behoort wel tot de mogelijkheden. Iedereen begrijpt op dit moment dat thuisblijven het beste is. De Tour heeft geen inkomsten uit kaartverkoop, wel uit sponsorcontracten en tv-rechten. Supporters zouden de wedstrijd gewoon op tv kunnen volgen. Dat zou niet nadelig zijn.”

De wedstrijd staat gepland van 27 juni tot en met 19 juli. Een sombere 107de editie staat ons dus te wachten. Geen blije kinderen met Franse vlaggetjes in een zonnebloemenveld, geen reclamekaravaan en geen podiumceremonies. “De knoop moet wel snel doorgehakt worden”, vertelde Bernard Hinault onlangs in een Franse krant. “Er moet zoveel geregeld worden.. Ik hoop dat de ASO voor juni laat weten of de wedstrijd doorgaat of niet.”

‘Laat ons verstandig zijn’

Patrick Lefevere van succesploeg Deceuninck-Quick Step ziet het allemaal somber in. Hij verwacht niet dat zijn renners op 27 juni van start gaan in Nice. “Ik ben een optimist, maar ik weet niet of ze het kunnen verantwoorden om in Frankrijk te rijden. Wat met het publiek? Wie mag er Frankrijk in en wie niet? Gaan we de hotels in juli volstoppen met mensen? Ik kan mij niet voorstellen dat iemand met een toverstokjes zwaait en de coronacrisis dan plots voorbij is”, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws. “Laat ons dus verstandig zijn.”

Juni komt dus te vroeg, denkt Lefevere, maar meer opties zijn er niet. Alle (wieler)wedstrijden worden naar oktober verschoven en daardoor raakt de kalender overvol. De Belgische wielerbond heeft het seizoen al verlengd tot het einde van oktober, de Franse wielerbond zelfs tot het einde van november. Er is dus plek, maar is het überhaupt mogelijk? Eendaagse klassiekers zijn makkelijker in te plannen dan drieweekse evenementen. “Een goede zaak dat het seizoen is verlengd, maar ik kan mij niet voorstellen dat de Giro, Tour en Vuelta in een paar maanden tijd worden verreden”, denkt Lefevere. “Kunnen we nu misschien de Waalse klassiekers programmeren voor de wereldkampioenschappen?”

Ronde van Europa

Matteo Trentin kwam deze week met een leuk idee op de proppen: de drie grote rondes samenvoegen tot één grote etappekoers. De renner van CCC stelt voor om in Rome te beginnen en via Madrid naar Parijs te rijden. “Waarom zouden we niet één grote koers organiseren? Dan verzamelen we de beste renners aan de start en kunnen we op een geweldige manier weer iedereen herenigen na een vreselijke tijd”, schreef hij op Twitter. Of het haalbaar is weten we niet, maar zo slecht klinkt het eigenlijk niet.

Vooralsnog houdt het coronavirus ons nog wel even bezig. In Nederland liggen alle koersen tot 1 juni stil en de verwachting is dat in juni – als het virus tenminste op zijn retour is – heus niet alles wordt zoals het was. We moeten geduld hebben. En wat zou het fijn als er straks weer koers wordt uitgezonden. Geen terugblikken, maar live-wedstrijden en de stemmen van Michel Wuyts en José De Cauwer in de huiskamer. “Daar gaat Van Avermaet!”

Zullen we afspreken dat we nooit meer klagen over een saaie, vlakke sprintetappe?

Wat denk jij: gaat de Tour door in juni en juli?

Laden ... Laden ...

Parijs-Nice 2020

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen