24 maart 2020 | Rob Meeuwessen

Getest: Alpinestars Tahoe regenkleding

Je kon in februari en de eerste helft van maart de gordijnen niet open doen in de ochtend of het regende. Het leek die weken wel een permanente storm. Niet echt prettig voor mensen die graag in het bos vertoeven. Wel fijn voor de te lage waterstand, en wanneer je een regenjack wilt testen.

Alpinestars kennen we voornamelijk uit de motorsport. Of wanneer je de downhill volgt uit het wereldbekercircuit. Het Italiaanse merk is bijvoorbeeld een trouwe sponsor van Nederlands snelste bikester berg af, Anneke Beerten. Het Tahoe jack en de bijbehorende broek is vooral bedoeld om te gebruiken om de mountainbike. Bij voorkeur wanneer het pijpenstelen regent.

Features en pasvorm

Het jack is met €169,- redelijk betaalbaar voor regenjack-normen. De afwerking is dan ook goed, al zou alles best wat verfijnder kunnen. De gebruikte stof is volledig waterdicht en eenvoudig schoon te spoelen. Het ademend vermogen is beperkt, geen jack om te gebruiken wanneer je veel gaat klimmen.De pasvorm is ruim en los. Makkelijk bruikbaar over je normale kloffie heen, of wanneer je gaat afdalen en rugprotectie draagt bijvoorbeeld. De mouwen zijn lang en rondom de pols afsluitbaar.

Op de schouder zijn siliconen strips aangebracht, zodat een rugzak stevig op zijn plek blijft zitten. De capuchon is groot, ruim genoeg om over je helm te dragen. Dit werkt goed, de capuchon blijft goed zitten en is eenvoudig op en af te zetten. Met diverse hengsels en koortjes is de pasvorm enigszins te beïnvloeden.

Alle ritsen zijn volledig waterdicht en de naden van zowel het jack als de broek zijn getaped. Dit is gebeurd in overvloed met vrij dikke strips. Effectief, de schoonheidsprijs verdient het echter niet.
Trekken we de broek aan dan zien we dat deze redelijk lang is. Tot over de knie wanneer je staat. Prettig want nu beschermd deze de volledige bovenbenen tijdens het rijden. De twee zakken zijn ruim en afsluitbaar, met stevige strips is de broek strak aan te trekken waardoor hij niet te snel afzakt.

Functie en rijervaring

Veel verschillende technieken en een funky uiterlijk. Maar hoe houdt zich dit in de praktijk? Tijdens een eerste rit met de Tahoe combinatie, inmiddels alweer dik een half jaar geleden kwam ik er al snel achter waarom dure regenjacks zo duur zijn. De geteste jack is uitstekend waterdicht en ook winddicht. Vochtregulatie en ademend vermogen zijn echter termen die niet bovenaan de prioriteitenlijst hebben gestaan. Nadeel: Je blaast jezelf bergje op in no-time op en wilt het jack het liefst zo ver mogelijk open ritsen. Het gebruikte materiaal is erg stevig en redelijk dik. Hierdoor voelt het behoorlijk ‘plastic’ aan met het krakende bijgeluid als bonus.

Al met al niet erg hi-tech zou je zeggen. De set werd thuis in de ‘enduro’ bak gedeponeerd en vervolgens enkel nog gebruikt wanneer het met name berg af ging én wanneer het weer echt slecht was. Hier komt de set tot zijn recht. De dikke stof kan tegen een stootje en heeft zo al menig crash overleeft. Iets wat met veel dunnere jassen waarschijnlijk niet was gebeurd. Wanneer de temperatuur winters is, zeg zo’n 5 graden, dan is het mindere ademend vermogen ook niet direct een probleem. De broek is zeer stevig en gemaakt van extra stugge stof rondom het zitvlak. Dit komt de duurzaamheid ten goede wanneer je met je moddergat zit te schuiven op een met drek besmeurt zadel.

Conclusie

Zoek je een stevige set regenkleding voor écht mountainbike gebruik, dan kan de Tahoe kit een aanrader zijn. Wil je met het jack ook cross-country style rijden in Assen, Schoorl of Best dan zou ik een andere jas aanraden met betere vocht en warmte regulatie. De set is niet enkel in hip turquoise /grijs verkrijgbaar. Ook een zwart/grijze versie ligt voor je klaar.

Broek: €99,-
Jack: €169,-

info: alpinestars.com

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen