Outdoor Winkels. Ik kom er geregeld. Al heb ik er niks te zoeken. Ik hike niet, kan niet met mijn blote handen een vis vangen en heb geen muskietennet nodig. Ook ga ik niet bij -20 in een Scandinavisch wak zwemmen en al helemaal niet met een paar wandelstokken door de Himalaya sukkelen. Waarom ik graag verdwaal in dit soort winkels? Vanwege de mooie spulletjes.

Alles wat je in een winkel als deze koopt is bedoeld om 10 jaar of langer mee te gaan. Oerdegelijk, meestal functioneel mooi, en vol talloze details. Of het nu gaat om schoenen, een kompas of regenjack. Nee, echt fashionable ben je meestal niet, en een date ga je ook niet scoren met van die geitenwollen producten. Maar praktisch dat ze zijn! Heel anders gaat het er aan toe in de wielerwereld. Waar kleding juist flitsend is. Strak, vol kleurtjes, patronen en graag met grote logo’s. Rapha was jaren terug het merk dat groot werd door klein te zijn. Klein in design. Rustige ontwerpen, beperkte details en een luxe afwerking.

Wat ook voorop stond bij het merk met roots in het centrum van London is duurzaamheid en degelijkheid. Daar is de prijs dan ook na. Inmiddels zijn er meerdere van dit soort merken op de markt. De ene wat nadrukkelijker aanwezig dan de ander. Één van deze merken komt uit Canada. Heeft een voorgeschiedenis in alles wat met outdoor te maken heeft en ontwerpt hun productlijn in het mekka van het mountainbiken. Squamish BC, Canada. Een van de plaatsen waar ik nog nooit ben geweest en o zo graag mijn koffer voor zou inpakken. We hebben het over 7Mesh.7Mesh is een kleine club met een enorme kennis in huis als het gaat om het ontwerpen van high-end outdoorkleding. De oprichters van het merk hebben allemaal een design achtergrond bij het bekende merk Arc’teryx. Zeg maar het Assos van de klim en klauter wereld. Het Lightweight of Specialized van de buitenslaapmannen. Wil je iets goeds dan koop je Arc-Teryx. Nu, datzelfde geld voor 7Mesh.

Revelation Jacket

We zijn de wintermaanden op pad geweest met het Revelation Jacket. Een do-it-all jack geschikt voor mountainbikers en gravelaars. Op de weg kun je het natuurlijk ook dragen, maar daarvoor wil je waarschijnlijk een iets strakker gesneden jackie. Iets meer aero. Het revelation jack is een perfecte jas voor de wintermaanden. Het jack dat als ‘go-to’ equipment bovenop de stapel ligt bij de meeste bikepackers en avonturiers die 7 Mesh sponsort. En inmiddels ook bij mij. Waarom zal ik je vertellen. Zodra de druppels op de voorruit tikken of er bij weeronline druppels onder de wolkjes zijn getekend zit het jack in mijn tas.

Pasvorm

Het jack is zoals gezegd vooral bedoeld voor off-road gebruik. De pasvorm is redelijk los en specifiek uitgesneden om in de fietshouding te zitten. Korter aan de voorkant, meer lengte aan de achterkant. Wat strakker rondom de borstkas en lekker lange mouwen. Vooral dat laatste kan me wel bekoren. Heb je het jack aan en zit je niet op de fiets dan zit het rondom de schouders en borst redelijk strak. Wanneer je vervolgens een stuur vastpakt, heb je hier totaal geen last meer van. Het jack is ruim genoeg (we testen maat M. Ik ben 1.89cm) om er nog diverse kledingstukken onder te dragen. Wel zit het rondom de romp strak genoeg om niet alle kanten op te flapperen in afdalingen.

Features

Het mooie van outdoor spulletjes zijn de talloze verstopte details en mini gadgets. Dat is bij dit Revelation jack niet anders. Zo heeft het jack twee waterdichte zakken aan de voorzijde en een klein verstopt zakje op de rechter arm. Handig om je liftpas, Id kaart of autosleutel in op te bergen.

 

De kraag is voorzien van een zachte voering en een intern koord aan de onderkant van het jack maakt het mogelijk deze wat strakker aan te snoeren. Twee grote ritsopeningen aan de zijkant geven de mogelijkheid om de airco even aan te zetten wanneer je aan het klimmen bent. En wil je geen capuchon? Deze is met 4 drukknoppen makkelijk te verwijderen. De capuchon is trouwens geschikt om onder in plaats van over je helm te dragen. Een stevige ‘klep’ inclusief.

Waterdichtheid

Het jack is gemaakt van GORE-TEX materiaal. En om precies te zijn van de 3L Pro stof. Het meest high-end en robuust wat Gore op de plank heeft liggen. Een materiaal wat je normaal vooral terug ziet bij dure jassen om de Kilimanjaro mee te beklimmen. Deze stof is dun, zeer ‘flexibel’ buitengewoon waterdicht en erg robuust. De stof is dusdanig soepel dat je hem prettig de hele dag kunt dragen zonder continue het gevoel te hebben dat je een krakende regenjack aan hebt.

Met een waterkolom van 20.000, zeg maar de technische term voor ‘daar komt geen druppel door’ is het jack echt, écht altijd waterdicht. Alle naden zijn getapet met een 8 millimeter breed waterdicht materiaal. Alle ritsen zijn eveneens waterdicht en ook de mouwen zijn makkelijk hermetisch af te sluiten. Na de vele natte, modderige ritten inclusief diverse schuivers kunnen we vaststellen dat je met dit jack prima onder de douche kunt gaan staan. Sterker nog, uit nieuwsgierigheid heb ik dat eens geprobeerd. Geen druppel kwam er door. De stof stretch genoeg om tijdens valpartijen niet direct open te scheuren. Wel zo fijn voor een jack van dit astronomische bedrag.

Ademend vermogen

Het mooie van de 3L pro stof is dat waterdamp (geen druppels) er wel uit kunnen, maar niet naar binnen. Het jack ademt zo goed dat je hem bij nat weer de hele dag probleemloos kunt dragen. Ook wanneer het droog is, maar de temperatuur niet te hoog (lees voorjaar, graadje of 5 en veel wind) is de Revelation jack meer dan ideaal. Ondanks dat het jack niet gevoerd is, geeft het samen met een goed ondershirt veel warmte. Regent het en is de temperatuur zomers hoog dan ontstaat er wel degelijk een klein microklimaat binnen in het jack. De grote ventilatieopeningen aan de zijkant bieden de nodige verkoeling.


Conclusie

In enkele maanden vol wind, water en de nodige modder heeft het 7 Mesh Revelation jack meer dan voldoende uren gemaakt om een antwoord te geven op de vraag of je een jack van dit bedrag als fietser nodig hebt. Het jack kost namelijk €475,- Enorm veel. Korte antwoord: niet persé. Merken als Endura (review) maken jassen met een vergelijkbaar ademend vermogen en dito kekke uitstraling voor de helft. Dit jack kan daarom beter in de outdoorwinkel hangen in plaats van bij de tweewielerspecialist. Met het 7 Mesh jack heb je namelijk nooit meer iets anders nodig. Het is tijdloos, functioneel bijna perfect en kan zonder problemen op 40 graden in de wasmachine. Het is verre van sexy, niet geschikt om de blits mee te maken. Maar ach, blits door de modder. Dat hoeft ook eigenlijk niet.

Het revelation jack is één van de meest high-end kledingstukken in mijn (wieler)kledingkast. Zo presteert het jack ook, en daar hoort een prijs bij.

7 Mesh Revelation jack
€475,-
Voor meer informatie: 7mesh.com