17 februari 2020 | Menno Grootjans

Review: Olympia Leader Disc

Het aanbod van het Italiaanse Olympia bestaat uit onder meer vier racefietsen. De Handy Disc Gravel, de Ikon Disc, Boost Disc en deze Leader Disc. De Boost is een scherpe 100 procent aero racer, de Ikon en de Leader zijn een stuk meer allround vormgegeven.

Leader Disc

Je kunt de Leader Disc als los frame kopen en compleet met Ultegra vanaf 3999 euro. Deze met eTap AXS is ruim 1000 euro duurder. Het is een pure allrounder met endurance genen. Het frame is licht – rond 900 gram – en ietwat aerodynamisch. Een mix van composiet (T1000, T800 en M40J), lage aanzet van de achtervork, 12 millimeter steekassen en flat mount-remklauwen, interne kabels, oversized balhoofdbuis met Vision Metron-cockpit. Maar dan wel met een compact stuurbocht. Er passen met gemak banden tot 28 en 30 millimeter in.

In vergelijking met de Boost Disc is de Leader is er in twee meer maten meer. De geometrie zelf heeft relatief steile hoeken (74 graden zithoek en 72,5 graden balhoofdbuis), maar de Leader heeft een vorksprong van 42 millimeter, waardoor de naloop en daarmee de stabiliteit weer toeneemt. Juist. Daar zijn we naar op zoek.

“De Leader is geen criteriumfiets, eerder een gran fondo-racer.”

Het toont ook aan dat het niet eenduidig is om over dé endurance fiets te spreken. Of over een 100 procent wedstrijdfiets. En De Leader is ook geen criteriumfiets, eerder een gran fondo-racer. En in dit soort tochten moet vaak lang en flink worden geklommen. Olympia realiseert zich ook dat veel deelnemers zich coureur voelen, terwijl ze waarschijnlijk niet de flexibiliteit van Nibali en Trentin hebben… Daarnaast speelt de zuidelijke trots een rol.

Maar wat doet dit voor de Olympia? Het is een volbloed racefiets, licht en zeer soepel reagerend op jouw commando’s. Een goed uitgebalanceerde racer. Daarnaast geven het licht gebogen stuur en de 28 millimeter banden extra vertrouwen. Net wat je nodig hebt als je pakweg de Maratona dles Dolomites goed en enigszins comfortabel wilt rijden. Prima. Op naar goud.

Olympia Leader Disc

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen