11 februari 2020 | Michael Kerkhof

Gelezen: Der Rudy, biografie van Pevenage

Soms zie je passages uit een boek voorbijkomen en denk je: dat moet ik lezen. Toen ik een stukje las over een colablikje met dubbele wand waarin de doping was verstopt, was ik er gelijk van overtuigd dat ik de biografie van Rudy Pevenage moest lezen. Helaas bleef het zo’n beetje bij dat ene spraakmakende stukje.

Der Rudy

Want er valt veel te vertellen. Rudy Pevenage werkte jarenlang nauw samen met Jan Ullrich, en die maakte op sportief en dopingvlak genoeg mee. Inmiddels is er al genoeg geschreven over het epo-tijdperk en voelt zo’n boek een beetje als oude koeien uit de sloot halen, maar Der Rudy – zoals de naam van de biografie luidt – vond ik op voorhand wel de moeite van het lezen waard. Pevenage was namelijk nauw betrokken bij de grootste dopingzaken van de laatste 25 jaar.

Ik heb Pevenage nooit zien koersen, maar voor mensen die dat wel hebben gezien is het een leuk boek. De Belg blikt uitgebreid terug op zijn tijd als prof en behandelt ook meerdere akkefietjes. “Ik vertel in deze biografie veel, heel veel”, staat er in het voorwoord. Over zijn tijd als prof heeft hij het inderdaad uitgebreid en ook over zijn periode als ploegleider bij Telekom en T-Mobile is Pevenage openhartig, maar toch blijf je na het lezen van het boek met een onverzadigd gevoel achter. Pevenage weet welke renners er allemaal een bloedzak hadden hangen bij Eufemiano Fuentes, maar noemt geen namen en rugnummers. Dat siert hem aan de ene kant, maar daardoor neemt de kans weer iets toe dat we nooit weten wie die voetballers en tennissers waren náást de wielrenners.

Ik had iets meer sappige details verwacht, maar het blijft bij de anekdote over het colablikje, verhalen over zijn band met Fuentes, conflicten als ploegleider en een vermoeden dat iemand die héél goed reed in de Giro van 2004 met bloedzakken knoeide. Maar opnieuw: het is gissen naar de renner en dat werkt speculaties in de hand.

Het door John van Ierland geschreven boek leest verder lekker weg en is voor €20 in de boekhandel te koop.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen