5 februari 2020 | Janine Nöthlichs

De 20 tofste extreme fietsdoelen in Europa voor 2020

Doe maar gek, dan doe je gewoon genoeg! Een 100 kilometer fietsrit voltooi je zonder blikken of blozen en de Stelvio doet je niet meer wakker liggen?  Je wilt een extremer, toffer fietsdoel om je tanden in te zetten in 2020? Voila, ik heb er 20 voor je op een rijtje gezet, die je in Europa kan doen, zodat je geld en tijd niet als smoes kunt gebruiken – kies maar. Als je nu je zinnen zet op een van deze doelen, heb je zelfs nog genoeg tijd om te trainen!

Race around the Netherlands

Een ‘rondje’ van 1890km rondom Nederland, waarbij je volledig op jezelf bent aangewezen. Je mag niet eens bij iemand anders in het wiel gaan hangen. Een race tegen de klok, niet tegen de andere deelnemers- shrijft de website. Toch is er iemand de Winnaar aan het eind. Fiets berichtte vorig jaar al over dit avontuur. Start in 2020: 1 mei.

Alpe d’HuZes

Het klinkt niet heel extreem, omdat het in Nederland al heel bekend is en breed wordt omarmt. Maar als je echt voor 6 beklimmingen gaat, dan is het toch echt een hele klus. Daar weet de schrijfster van dit artikel alles van. In 2019 stond ik zelf aan de start, lees de avonturen nog even terug! Start in 2020: 4 juni.

Ötztaler Radmarathon

15000 aanmeldingen, maar een schamele 4000 deelnemers worden maar ingeloot voor deze 238km durende trip over meer dan 5000 hoogtemeters in de Oostenrijkse Alpen. Geweldig uitzicht en stevige trek in Spätzle en Strudel gegarandeerd! Start 2020: 30 augustus.

Drenthe 200

Deze extreme marathon op onverharde paden start in Roden en wordt eind december verreden. Ieder jaar opnieuw buig ik stiekem voor de bikkels die door regen, ijs, modder en andere obstakels naar de finish rijden. Kerstkilo’s adieu, goede voornemens heb je dan ook niet meer nodig! Start 2020: december.

Vätternrundan

Weet je wat zo mooi is aan Pippi Langkous? Die doet alles, omdat ze gewoon alles kan! En ze is Zweeds, net als Vätternrundan, een 315 km lange koers lang de oevers van het Vättern meer (links van Linköping en Jonköping). En omdat jij natuurlijk net als Pippi alles kan, kun je dit ook best eens gaan proberen! Start in 2020: 12-13 juni.

Marmotte

Oh ja, we kennen allemaal wel iemand die de Marmotte wel eens heeft gedaan. Maar toch: 174km, meer dan 5000 hoogtemeters: Dat is natuurlijk heel extreem. Deze beroemde tocht gaat over veel beroemde klimmen in La Douce France, zoals de Telegraphe, de Galibier en de Alpe d’Huez. Start 2020: 5 juli.

Rondje Ijsselmeer

Rondje Ijsselmeer (300 km) kun je natuurlijk altijd doen wanneer je zin en tijd hebt, toch zijn er talrijke clubs die deze tocht organiseren voor groepen. Ook kun je hem tijdens de IJsselmeerchallenge doen op 23 Augustus 2020.

The Ride

Van de Stelvio naar de Cauberg in 8 dagen! Ook hier mocht ondergetekende in 2017 al een keer aan proeven. En dit jaar sta ik weer aan de start! 8 landen, 1300 kilometer en 17000 hoogtemeters. En heel veel gezelligheid en slapen in blauwe tentjes. Mag je eigenlijk niet missen! Van 7-14 juni.

Cingles du Mont Ventoux

Wie drie keer de Mont Ventoux beklimt op één dag die kan, mits hij het boekje meeneemt en onderweg de juiste stempels ophaalt, toetreden tot de Club des Cingles du Mont Ventoux. Drie keer staat voor 137 km en 4400 hoogtemeters. Niet crazy genoeg? Dan kun je nog voor de vier (Galeriens) of zes keer (Bicingles) gaan. Dat laatste hebben tot nu officieel 307 mensen behaald. Chapeau! Start: Als je er klaar voor bent!

Everesting (op elke heuvel in je buurt!)

Everesting is eigenlijk op papier best makkelijk: Je zoekt een heuvel uit, en beklimt deze net zo vaak tot je op 8848 hoogtemeters zit- de hoogte van de Mount Everest. In de zomer is het langer licht, dus pick the day wisely! Start: Zeg jij het maar!

Euroroute R1

Een fietspad van Londen tot St Petersburg. 4.500 km Europa beleven: Invullen kun je deze uitdaging helemaal zelf. Starten mag wanneer je klaar bent.

Santiago de Compostela op de mtb, race- of tourfiets.

In 2015 heb ik dit eens gedaan (met een bikepack achterop en 7kg bagage). Heerlijk! Toen reden we ca. 800 km in 10 dagen. Ook hier kun je de tocht naar eigen smaak invullen qua etappes en lengte. Slapen kun je in de beroemde herbergen, in hotels of B&B’s.

24hour Zandvoort

24 uur wielrennen op het circuit van Zandvoort is een unieke beleving. Je moet dan wel een team samenstellen en waarschijnlijk een camper regelen voor de slaapjes tussen de stints. Als je niet genoeg medestanders kunt ronselen of liever iets minder extreem wilt gaan, kun je ook bijvoorbeeld de 6 uur van Zandvoort doen, met een team van 2. In 2018 deed ik dat en dat was hartstikke leuk! Start 2020: 13-14 Juni.

Rad am Ring

Hetzelfde verhaal als in Zandvoort, maar dan met écht veel hoogtemeters. Op de beroemde Nürburgring in Duitsland. Hier bieden ze veelzijdige keuzemogelijkheden voor race en mtb en ook een toertocht met afstanden van 25 km, 75 km en 150 km, alsmede een tijdrit van 22km. Start 2020: 24-26 Juli

Haute Route Alps

Zeven dagen, 800 km, 20.000 hoogtemeters. Een mooie tocht gebaseerd op de traditionele Haute Route van Chamonix naar Zermatt. Vindt plaats van 22- 28 augustus 2020.

Mallorca 312

Hij is al uitverkocht, maar wie weet kun je nog ergens een ticket bemachtigen- of net als ik op de wachtlijst en hopen….Zoals de naam al zegt, 312 kilometers over het prachtige eiland Mallorca en over alle klimmen die er daar te vinden zijn (5000 hoogtemeters). Wie daar geen trek in heeft, kan ook kortere afstanden kiezen. Start 2020: 25 April.

RedBull Time Lapse

Team-uitdaging tegen de klok, die plaats vindt in Londen. Een fun-event met een heel pittig randje! Start 2020: 24- 25 October.

Dragon Devil

Een tocht door het prachtige Wales die van start gaat op 7 juni. De échte Dragon Devil telt 298 km, maar je kan ook kiezen voor drie kortere afstanden: de Macmillan 100: 98km, de Medio Fondo: 161km en de Gran Fondo: 207km.

Transcontinental Race

Eigenlijk het grote, pan-europese broertje of zusje van de Race around the Netherlands. Volledig zelf verzorgend moeten de fietsers in etappes en langs controle punten een 4000 km lange tocht door Europa afleggen. Tussendoor slaap je buiten of in een tent. Start 2020: 24 Juli.

The Über Pretzel

Deze laatste is met een knipoog, want het is een route op Zwift. Deze gigantische Pretzel van 128 km in meer dan 2300 hoogtemeters kun je gewoon in je huiskamer rijden, terwijl je Netflix binget en je lief je cupcakes voert. Maar dit neemt niet weg dat zo’n lange tocht binnen heel erg pittig is. Dus, why not 😁. Start ‘m bij slecht weer en als de cupcakes nog warm zijn.

Gerelateerd

3 reacties op “De 20 tofste extreme fietsdoelen in Europa voor 2020

Geef een reactie

Inloggen