31 januari 2020 | Michael Kerkhof

Getest: Garmin Fenix 6, geschikt voor wielrenners?

Veel fietsers maken gebruik van een fietscomputer als hulpmiddel, maar tegenwoordig zie ik steeds vaker wielrenners met een horloge om de pols rijden. Een horloge wordt met de dag ‘slimmer’ en daarom ben ook ik overstag gegaan. Ik heb meerdere sporthorloges getest en stelde mij daarbij de vraag: wat hebben wielrenners hier eigenlijk aan en wat is de toegevoegde waarde ten opzichte van een fietscomputer? In dit artikel licht ik de Garmin Fenix 6 uit.

Inleiding

Ik draag een sporthorloge omdat ik daar alles op kan terugvinden. Alles. Ik wil zoveel mogelijk analyseren en informatie tot mij krijgen, dus vind ik het belangrijk om te weten of ik de ene training beter heb afgewerkt dan de ander en of ik niet te veel (of te weinig) doe. Daarnaast is het een handig hulpmiddel om te checken of ik wel fit ben. ’s Ochtends doe ik altijd even mijn hartslag meten om te zien of ik klaar ben voor een zware training, of om erachter te komen dat het toch verstandiger is om een hersteldagje in te lassen.

Tijdens het wielrennen maak ik gebruik van een sporthorloge én fietscomputer, maar eigenlijk upload ik alleen de gegevens van het horloge naar mijn computer. Een fietscomputer dient bij mij vooral als ‘live-hulpmiddel’: ik wil weten hoe hard ik ga, hoe ver ik al ben of hoe lang ik op de fiets zit. Soms is het ook handig om een goede kaart te hebben en routes te programmeren, want verdwalen is niet mijn hobby. Op een sporthorloge verwacht ik dat ook allemaal, al vind ik het dan vooral belangrijk dat ik weet wat mijn hartslag/vermogen is. Dáár train ik op.

De Garmin Fenix 6 valt onder de categorie ‘multisport’ en haal je voor minstens €599 in huis. Ik kreeg de Sapphire te leen; een horloge van titanium met oranje polsband. Met een gewicht van 72 gram is de titanium-versie 11 gram lichter dan het horloge van staal.

Specificaties

Even in het kort wat extra info: het horloge heeft een behuizing van 47x47x14,4 millimeter, een diameter van 1,30”, kan in de spaarstand tot wel 48 dagen meegaan en heeft een geheugen van 32 GB. Daarnaast heeft het allerlei sensoren (GPS, Glonass, Galileo, polshartslagmeter, barometrische hoogtemeter, kompas, gyroscoop, versnellingsmeter, thermometer en pulse oxymeter) en is het met Bluetooth, ANT+ en WiFi te connecten. Beter gezegd: wat kan de Garmin Fenix 6 eigenlijk nièt?

Specificaties in het kort:
– Titanium behuizing en sierrand
– Lens van saffierkristal
– Horlogeband inbegrepen (oranje)
– Grootte: 47x47x14,4 millimeter
– Schermgrootte: diameter van 1,30”
– Schermresolutie: 260×260 pixels
– Gewicht: 72 gram
– Geheugen: 32 GB
– GPS, Glonass, Galileo
– Polshartslagmeter (ook onder water)
– Bluetooth, ANT+ en WiFi, compatibel met Android en Iphone
– Pace Pro
– Muziekbediening (tot 2000 nummers)
– Batterijduur: smartwatch 14 uur, GPS tot 36 uur
– Portemonnee
– Slaap bijhouden
– Skigebieden en golfbanen ingeladen
– Pulse Ox meter
– Body Battery
– Garmin Coach
– Compatibel met Strava Beacon en Live Segments
– Prijs deze variant: €899,95

De goedkoopste Fenix 6(S) haal je dus voor €599,99 in huis, maar dan zit er bijvoorbeeld geen WiFi, muziek en mappen op. Daarnaast is de kern van het horloge dan 42 millimeter groot in plaats van ‘onze’ 47 millimeter. Ga je voor de uitvoering met Saffierglas en WiFi, kaarten en muziek? Dan ben je dus €749,99 kwijt. De duurste versie is €949,99 (X). Dat is inclusief Power Glass-lenzen waarmee je zonne-energie kunt opwekken.

Hoe werkt het?

We beginnen bij het begin. Toen ik het horloge uit de doos haalde, vond ik ‘m nogal groot ogen. Enkele jaren geleden maakte ik gebruik van de Fenix 3, maar de Fenix 6 is niet heel veel kleiner. Dat vond ik destijds een nadeel, en ook nu vind ik het horloge iets te aanwezig. Ook in mijn omgeving viel het horloge niet echt in de smaak, vooral de oranje polsband moest het ontgelden. Het beginscherm heeft in eerste instantie veel weg van een doolhof met allerlei getallen en letters, maar na een tijdje wen je er wel aan. Het belangrijkste om te weten is hoe het licht aangaat, want het is nogal lastig om het scherm af te lezen als het een beetje donker is. Van de drie knoppen aan de linkerkant (de Fenix 6 heeft geen touchscreen) gebruik je daar de knop linksboven voor.

Door de knop links in het midden kort in te drukken, verschijnt een overzicht van wat gegevens. Je kunt zien hoe laat de zon op en onder gaat, je laatste activiteit bekijken, zien hoeveel stappen je hebt gezet en kijken wat je huidige hartslag is. Het is een soort verzamelpagina, want alles is elders uitgebreider te vinden. Druk je de knop langer in, dan verschijnt het menu. Daar gebeurt eigenlijk alles. Mijn oog valt op het kopje ‘widgets’. Na wat gescroll stuit ik op ‘Dog Track’. Ja, je leest het goed. Hier kun je dus je hond volgen. Door via Bluetooth verbinding te maken met een halsband, is het mogelijk om je hond te volgen en door middel van extern apparatuur zelfs het geblaf te corrigeren. Wat heeft dit met fietsen te maken? Niks, maar het geeft wel aan dat de Fenix 6 héél veel in petto heeft. Misschien wel te veel.

Bizar veel mogelijkheden

Je kunt zo bizar veel doen met de Fenix 6, dat het eigenlijk teveel is om op te schrijven. Contactloos betalen of muziek luisteren via Spotify: je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Ik beperk mij maar tot wat voor de Fiets-lezers het interessantst is: hoe bevalt het horloge tijdens en na het sporten? Om daar achter te komen gaan we naar het knopje rechtsboven om de training te starten. Er verschijnt een scherm met daarop allerlei activiteitsvormen. Klik op ‘voeg toe’ en opnieuw word je bedolven onder van alles en nog wat. Peddelsurfen, kayakken, yoga, parachutespringen, pilates, varen… en dan heb je ook nog indoor fietsen, mountainbiken en ‘gewoon’  fietsen. Als je ‘fietsen’  als favoriete sport toevoegt, hoef je voortaan niet meer te zoeken naar je favoriete bezigheid en moet je alleen maar opnieuw op dat knopje te drukken.


Even GPS zoeken en… gevonden!

Op het standaardscherm (bij het fietsen) vind je vier vakjes met gegevens: de actieve tijd, afstand, snelheid en huidige hartslag. Op het volgende scherm (nadat je op ‘down’ hebt gedrukt) vind je de rondetijden, weer een scherm verder de analoge tijd en op het vierde en laatste scherm de kaart. Alles is helemaal naar jouw smaak aan te passen, want als je in het beginscherm op ‘up’ klikt als het opties-tekentje er is, dan is het mogelijk om zelf de indeling aan te passen. Zo is het dus ook mogelijk om de snelheid te vervangen voor vermogens- of cadansgegevens, zoals bijvoorbeeld met de Vector-vermogensmeters. Handig! Als je met de training wil starten druk je op het knopje rechtsboven, waar ook het play-button staat. Een rondetijd klok je met het knopje rechtsonder en een rit pauzeer of stop je door opnieuw kortstondig rechtsboven het knopje in te drukken. ‘Hervat’, ‘sla op’, ‘hervat later’, ‘ronde’ en ‘ga naar start’ zijn dan de opties. Op de Garmin Fenix 6X zijn er zelfs acht velden beschikbaar, op de S en ‘gewone’ Fenix zijn dat er zes.

Na de training wordt er direct verbinding gemaakt met Garmin Connect, een app die je op je telefoon moet installeren om alles te kunnen uploaden. Binnen no-time staat het op je telefoon en/of computer en is het tijd om alles op je gemak terug te lezen. Heb je de training opgeslagen? Dan krijg je al een korte analyse. Op het scherm staat niet alleen hoe lang je hebt gesport, maar ook de afstand, het gemiddelde en veel meer informatie. Op een duidelijke display is het mogelijk om je hartslagzones te bekijken, je route op een kaart te zien, de rondetijden per 5 kilometer te analyseren of om het effect van de training in te zien.

Meer dan een horloge
Na een periode van ziekte stapte ik weer de fiets op voor een kort en rustig ritje. Het doel van de training was om in een van mijn laagste hartslagzones te blijven, maar dat lukte niet helemaal. Onderweg hoopte ik in de ‘groene’ zone te blijven, maar mijn horloge gaf iets te vaak de cijfers in het ‘geel’ aan, terwijl ik ver onder mijn kunnen reed. Na de training kwam het verdict: ondanks het feit dat ik in een slakkengang reed, trainde ik alsof ik een tempotraining moest afwerken. Eén ding werd mij toen al snel duidelijk: ik ben nog verre van hersteld van mijn griep. Toch handig dat zo’n horloge de bevestiging kan geven wat je eigenlijk al weet. Het advies van Garmin was om het een paar dagen rustig aan te doen.


Het zicht tijdens een rit. Met een beetje slechte lichtval is het lastig aflezen.


Na de training even opslaan, en zie daar het resultaat. Let niet op het gemiddelde. 😉 


Vervolgens krijg je een korte analyse. Samenvattend: te hoge hartslag bij een erg lage snelheid.


De zones. Iets te ver in het rood..


De route op een mooie kaart. Niks mis mee.

Een paar dagen later pakte ik de training weer op. Ik besloot een rondje te hardlopen en daarbij kreeg ik van mijn trainer de opdracht om op een laag tempo te lopen. Met Pace Pro is het mogelijk om een bepaald tempo in te stellen. Tijdens het hardlopen krijg je dan te zien of je op of onder het gewenste schema zit. Ideaal tijdens wedstrijden als je bijvoorbeeld de 10 kilometer in 45 minuten wil lopen. Daarnaast zit er ook variatie in. Wil je harder/zachten starten en langzamer/sneller finishen? Dat kan. Het is mogelijk om een positieve of negatieve split in te stellen. Het enige wat je moet doen is in Garmin Connect alles instellen en daarna verbinding te maken met het horloge. Voor wielrennen is dit systeem helaas niet beschikbaar. Het is best een handig systeem, maar dan moet je dus wel kunnen koppelen met je telefoon. Tussen Garmin Connect en de Fenix 6 ging het daar best wel vaak mis. Synchroniseren ging niet altijd van een leien dakje.

Om terug te komen op de openingsvraag: wat hebben wielrenners aan de Garmin Fenix 6 en wat is de toegevoegde waarde ten opzichte van een fietscomputer? Het is handig dat er veel gadgets op zitten, maar eigenlijk vind ik het niet echt een geschikt horloge voor specifiek fietsers. Stel dat je een manusje van alles bent, dan is de Garmin Fenix 6 al meer voor je geschikt. Er zitten zo ontzettend veel gadgets op het horloge, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste voor ‘ons’ is dat het scherm goed zichtbaar is tijdens het fietsen en je de gegevens al rijdend goed kunt aflezen. Dat is wel het geval. Daarnaast heeft de Fenix 6 een mooie kaart en is het makkelijk om te navigeren, is de hartslagmeting realistisch (ook compatibel met bijvoorbeeld een hartslagband van Polar) en heeft het allerlei handige trainingstools, zoals Garmin Coach (alleen voor hardlopen) en Body Battery (waarbij je ziet hoe ‘opgeladen’ je bent na het slapen en na inspanning). Ook handig: het is mogelijk om een alarm in te stellen, voor het geval je buiten een bepaalde hartslagzone zit.


De display is over het algemeen best duidelijk.

Conclusie
Is het de moeite waard? Ik vind het een lastige vraag. Ik heb een tijdje mogen sporten met de Fenix 6 en betrapte mijzelf erop dat ik het toch fijner vind om een ander sporthorloge te dragen. Heel overzichtelijk vind ik bijvoorbeeld de menu’s niet, en dat stoort mij. Pas na meer dan een maand had ik alles een beetje onder controle. Dat kan aan mij liggen, maar ik denk dat meer mensen daar last van hebben (of zouden krijgen). Al sportend mankeert er weinig aan het horloge. De display is duidelijk, de letters en cijfers groot en onder andere de polshartslag is best nauwkeurig. De GPS heeft soms wat kuren, maar dat gebeurt ook op andere horloges en vind ik geen reden om de Fenix 6 niet aan te schaffen.

Daarnaast is het met allerlei leuke tools mogelijk om gericht naar iets te trainen, al moet je wel uitgebreid de tijd nemen om alles uit te vogelen. Voor fietsers is het mooi dat de kaart duidelijk is (navigeren is een eitje) en dat cadans- en vermogensmeters (FTP test is ook mogelijk) makkelijk aan te sluiten zijn, maar verder zie ik niet heel veel redenen om de Fenix 6 te kopen als je het alleen voor wielrennen wil gebruiken. Wel handig: met een Garmin stuurhouder kun je het horloge op je stuur bevestigen. Dat scheelt weer.

Ik vind €899,95 heel veel geld voor een sporthorloge. Oké: zo’n beetje alles is mogelijk met de Fenix 6, maar wat heb je er eigenlijk aan? Leuk hoor zo’n golfkaart, maar ik golf nooit. Leuk ook dat er honderden zwarte piste’s ingeladen zijn, maar ik ga niet op wintersport. Voor hardlopers is de Fenix 6 al een stuk interessanter, helemaal als je graag je trainingen analyseert en dol bent op cijfertjes. Ook voor triatleten is de Fenix 6 aan te raden, maar puur voor wielrenners? Nee, ik zou ‘m zelf niet kopen. Ook omdat eerdere ervaringen met Garmin niet al te best zijn. In het verleden kwam het regelmatig voor dat er niet gereageerd werd op belletjes en mailtjes, en ook onlangs moest ik meer dan een maand wachten op een reactie. Voor zo’n groot bedrijf is dat niet al te best.

Plus- en minpunten:
+ Duidelijke display
+ Veel ‘gadgets’ om je conditie te meten/verbeteren
+ Leuk voor hardlopers, golfers en triatleten

– Erg duur
– Voor wielrenners niet heel interessant

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

5 reacties op “Getest: Garmin Fenix 6, geschikt voor wielrenners?

  • De Fenix 6 pro serie kun je ook een koers laten berekenen op basis van door jou gekozen afstand, bovendien geeft het horloge je een 3 tal voorbeeld routes (koersen zoals garmin dit noemd) alle fenix 6 pro horloges hebben dezelfde sofware het verschil is de grote van het scherm en de battery duur (en de garmin fenix 6 pro solar deze heeft iets andere software )

  • Ter aanvulling, de Garmin FR245 (adviesprijs 299 euro) heeft ook fietsactiviteiten en is te koppelen aan een cadansmeter. De nog goedkopere FR45 (199 eur0) heeft ook een fietsmodus, maar minder uitgebreid. Maar een Garmin Edge 530 of 830 lijkt nog altijd de beste optie op de fiets (als het een Garmin moet zijn).

  • Goeie review maar ik vind dat je voor de fietsers 1 belangrijk aspect vergeet… nl dat je de garmin jouw een fietsroute kan voorstellen van een door jezelf bepaald aantal kilometer… kan handig zijn als je op locatie bent en niet altijd een goeie weg weet… dan berekent de garmin voor jouw een route op basis van vorige ritten die anderen in de buurt gereden hebben… heb ik al aantal maal kunnen gebruiken om zo nieuwe routes te ontdekken….
    Wanneer je de stuurhouder gebruikt kan je ook een ant+ hartslagband koppelen aan je horloge wat de trainingsgegevens terug completer maakt en de routenavigatie vergemakkelijkt.

  • Ik ben een hardloper en fietser en ik heb altijd al een aparte garmin gehad voor op de fiets. Ook wel eens overwogen om ipv een edge een multisport horloge te nemen maar het grote voordeel van een edge vind ik dat de edge aan het stuur vast zit. Dus ik blijf lekker bij mijn forerunner 645 en mijn 820 (binnenkort 830).
    Er is ook een fenix voor 599 overigens die qua software ( op de wifi na) exact hetzelfde is Een forerunner 945 heeft voor hardlopen en fietsen ook exact dezelfde functies (het verschil in functies is marginaal) met wifi voor 599.
    Als ik zo vrij mag zijn is los van je conclusie (die ik met je deel) . je keuze voor de fenix 899 voor een vergelijk nogal vreemd. De 945 kost 599 en is met wifi en heeft exact dezelfde functies voor hardlopen en fietsen.

Geef een reactie

Inloggen