Wellicht is het kledingmerk Isadore nog niet heel bekend in de Benelux. De gebroeders Velits werken nu even hard aan hun eigen kledingmerk dan dat ze destijds deden aan hun professionele carrière als wielrenner. Isadore valt in de hogere prijsklasse, maar is van dusdanig goede kwaliteit dat je ze bijna niet kunt slijten. Voor de koudere dagen test ik 3 lagen bovenkleding en de Ovada Deep winterbroek van Isadore.


Foto’s: Remco Veurink

De kunst van de laagjes
Om lekker warm te blijven in de winter is het kiezen van de onderste laag cruciaal. Te warme kleding en je zult beginnen zweten en zonder een windstopper laag blaast de koude lucht er zo doorheen. De basis is het ondershirt. Mijn onderste laag van Isadore is de 100% Merino wool baselayer long sleeves. De merinowol reguleert je lichaamstemperatuur en houdt je core warm.

Bij het aantrekken moet ik goed opletten of ik hem niet binnenste buiten aantrek. Het labeltje aan de hals zit aan de buitenkant om irritatie te voorkomen. Slim en doordacht. Verder zitten er nergens labels op en voelt het heerlijk zacht aan. Hij is erg warm en daardoor echt enkel geschikt voor de hele koude dagen. De pasvorm is strak en hij is redelijk kort van lengte. Bij de buik kruipt hij omhoog, maar eenmaal voorover gebogen op de fiets levert dat geen probleem op. Heb je liever een meer losse fit dan raadt Isadore een maatje groter aan.

Je kunt je duimen door de mouwen steken. Tijdens het fietsen gebruik ik dit liever niet, maar om een shirt erover aan te trekken zorgt dit ervoor dat het ondershirt niet oprolt en ook volledig over de polsen gaat. Dit ondershirt is een goede basis om te beginnen en op mildere dagen is 1 extra laagje erover meer dan voldoende. Deze onderste laag kleding kost 65 euro is te koop in 5 verschillende kleuren.

2e Laag

Het 2e laagje is het long sleeve jersey in een stijlvolle oker kleur. In dit shirt zit 44% merino wool, dus hier ook warmte is gegarandeerd. De rits is in dezelfde kleur als het shirt en meerdere kleine details maken het kledingstuk af.


Tijdens eens stevige interval training is hij heel fijn, omdat dit materiaal heel makkelijk lucht door laat. Als de motor goed opgewarmd is zul je met dit shirt niet snel overkoken. Ook gelijk nadelig bij een koude wind of nat weer, want dan gaat het er dwars doorheen. Ik raad het shirt aan op een droge dag ergens tussen 8 en 15 graden. Hartje winter ideaal te gebruiken als tussenlaag.
Als alles strak en nauw aan moet sluiten heb je er een minder goede koop aan. Hij valt wat ruim en zeker in race positie valt hij ruim rond de buik. De achterzakjes zijn voorzien van een rits en een ingang voor oordopjes aan de binnenzijde. Extraatje is een binnenzakje aan de borst voor kleingeld.

Het shirt is een lust voor het oog en voelt prettig aan. De stof en de kleur geven het een retro look, maar toch stijlvol. Een ideaal kledingstuk dat je behalve de zomer het hele jaar door kan gebruiken dankzij de goede ventilatie. Als je de oker kleur toch wat oubollig vindt, zijn er meer dan genoeg modieuze kleurenopties bij Isadore. Prijs: 145 euro.

3e Laag: De Medio

Het meest technische jack van Isadore is de Medio. Hij kost een duizelingwekkende 275 euro. Voor al dat geld krijg je een winddicht en waterdicht jack dat geschikt is voor de meest slechte weersomstandigheden.

De binnenkant is overal netjes getapet en ik kan bevestigen dat hij waterdicht is. Het elastiek onderaan houdt alles netjes op zijn plaats en de pasvorm is precies goed.
Met een waterdichte rits sluit je de grootste van 3 achterzakken.  De 2 buitenste achterzakjes zijn iets kleiner dan de grote diepe middelste achterzak.

Meer dan de helft van het oppervlakte is reflecterend en niet te zuinig ook. Als je hem in donker draagt ben je heel goed zichtbaar. Zeker een plus!

Aan de achterkant van de zakjes kun je een extra lange flap los maken. Deze hangt verder over je achterwerk om je te beschermen tegen het spatwater van je achterwiel. Een leuke extra, maar doordat de flap nogal flappert raad ik aan hem enkel naar beneden te doen als het echt nodig is. Bij het testen met alle 3 de lagen kleding over elkaar merk je dat dit Medio jacket gemaakt is om je core temperatuur vast te houden. De 2 lagen merinowol zorgen voor meer dan genoeg warmte en door de winddichtheid en het minder goed ventileren van het Medio jacket zul je de 3 lagen enkel nodig hebben bij vriestemperaturen. Boven het vriespunt kun je dit jasje prima gebruiken direct op je ondershirt.

Ovada winterbroek

Om de set compleet te maken kies ik voor de Ovada deep winter broek. Net als het Medio jacket een zeer technisch kledingstuk. Maar liefst 4 verschillende soorten stof zijn er gebruikt. De highlight is NanoSphere behandeling van de stof, waardoor water en vuil niet aan de broek blijft plakken. De druppels vallen er inderdaad zo af en het vuil van de weg blijft inderdaad niet achter op de broek. De duurzaamheid van zo’n behandeling is altijd afwachten.


Het opbouwen van de 4 stoffen is doordacht. Rond de buik is een comfortabele zachte stof gebruikt voor comfort. Op de scheenbenen is de stof reflecterend en in de knieholtes heel soepel om irritatie tegen te gaan. Aan de buik komt de broek ver tot over je navel wat zorgt voor nog meer warmte. Een zeem is vaak iets persoonlijks. Bij Isadore gebruiken ze een zeem dat van gemiddelde dikte is, met maar weinig demping. Een tamelijk hard zeem. Iets wat mij persoonlijk wel aanstaat.

Door al de verschillende panelen zitten er veel naden in broek, maar deze zijn op plaatsen waar je er geen hinder van hebt. Het aantrekken gaat niet zo vlot, omdat de stof nogal stug is en erg dik. Vooral rond de bovenbenen moet je flink trekken om de broek erover heen te krijgen. Net als de hele set is de broek heerlijk warm en geschikt voor zeer koude omstandigheden. Prijs: 219 euro.

Conclusie

De kleding van Isadore is af. Daar valt niks over te zeggen. Geen irritante labels en alle naden zijn netjes afgewerkt. Na 1500 kilometer is er nog geen slijtage te bespeuren en de broek en het Medio jacket behouden de hoge waterdichtheid. Buiten een paar kleinigheden omtrent de pasvorm, die wellicht persoonlijk zijn, is er niks op aan te merken. Veel lof over deze kwalitatieve set kleding, maar als ik alles bij elkaar optel kost deze set meer dan 700 euro. En dan moet ik toch even slikken.

Meer info: isadore.com