PEdAL Ed richt zich op de avontuurlijke fietser. Niet voor niets zijn ze sponsor van de Silk Road Mountain Race. Bij PEdAL Ed zie je dus veel technische kleding die zeer geschikt is voor lange dagen in het zadel. Geen dunne lycra pakjes vol logo’s voor Mamils, maar veel combinaties met Merino en slimme zakjes en andere handigheden. Ik testte de Yari collectie.

De doelgroep die een evenement als de Silk Road aandurft is niet zo heel groot, daar kun je als merk niet van leven. Maar gelukkig voor hen is de groep fietsers die niet van strakke wielerpakjes houdt flink groeiende. Dit soort kleding zie ik daarom steeds vaker tijdens graveltochten en bij mtb-toerritjes. En aangezien ik af en toe best iets anders aan wil doen dan onze Fiets Magazine werkkleding van Castelli, stuurden de Japanse Italianen (of is ’t andersom) me wat kleding uit hun nieuwe Jary collectie toe.

PEdAL Ed Jary shorts

PEdAL Ed Jary

Een broek, zonder zeem, met Elastane er in verwerkt. Op een slimme manier. De voorkant is alleen horizontaal elastisch (mono-stretch noemen ze het zelf) waardoor hij lekker meebeweegt met je trapbeweging. En aan de achterkant zit een elastische strook waardoor hij ongeacht hoe diep voorover je zit, altijd mooi blijft aansluiten op je rug. En ik moet toegeven, hij zit heerlijk.


Het zwarte deel met de witte puntjes is elastisch, zo blijft de broek prima aansluiten.

Een zeem zit er dus niet in. In de winter draag ik hem over een winterbroek met zeem en in de zomer zou je er de Jary boxerpad onder aan kunnen trekken. Binnenin vind je twee lusjes waarmee je die vast kunt maken. Aan de linkerzijkant zit een zak met klittenband, waar mijn grote telefoon net in past. Handig, want een beetje hipster (note to self: Baard laten staan 😉) maakt onderweg natuurlijk aardig wat Insta-selfies met zijn smartphone. Aan de rechterkant vind je nog een broekzak die wordt gesloten met een rits.

Het materiaal is lekker dun maar toch erg stevig. Behoorlijk winddicht en supersnel weer droog. Het neemt ook nauwelijks vuil of nattigheid op. Je veegt het er zo af, heel praktisch als je meerdere dagen op pad gaat en niet teveel kleding mee kunt nemen. Deze kleur zou ik zelf niet gekozen hebben, gelukkig is hij er ook in het zwart/grijs.

Knoopjes

De Jary longsleeve is ook een bijzonder geval. Aan de voorkant dicht te maken met drukknoopjes. Gemaakt van 29% wol, 46% Polyester en 25% polyamide. Ontzettend comfortabel materiaal. Maar natuurlijk niet geschikt om zonder iets in onze winter te dragen. Daarom draag ik er een winddicht ondershirt onder. Met die combinatie blijk ik bij temperaturen van rond de 5 graden prima mijn rondjes te kunnen rijden. Het Jary longsleeve shirt zit niet strak, maar sluit wel mooi aan. Geen wapperende stoffen dus tijdens het fietsen. Aan de rechterzijkant zit een ritsje verstopt dat toegang geeft tot een zak. Echt veel kan daar niet in, maar daarvoor hebben ze natuurlijk ook al die mooie backpacking tassen uitgevonden. En voor een Nederlands gravelritje hoef je trouwens ook niet echt veel mee te nemen. Ik heb onderweg vaak een spiegelreflexcamera mee, die stop ik liever in een rugzakje.

PEdAL Ed Jary longsleeve
Een zak achterop, rits aan de zijkant

Dit shirt is er in drie verschillende kleuren. Ik draag de Teal versie, de andere kleuren zijn mustard en charcoal. Volgens PEdAL Ed kleuren die gebaseerd zijn op de Japanse herfst. Er is ook nog een Jary in Jersey uitvoering, met korte mouw. Ik wacht nog even tot het weer wat warmer wordt voor ik die test.


Zit net zo comfortabel als het er uit ziet.

Conclusie

Voor iemand die al bijna 40 jaar in strakke wielerkleding fietst is het even wennen, dit soort ‘ruimzittende’ kleding. Maar het went snel, want ik vind het zowel leuke als erg prettige kleding. Alle PEdAL Ed kleding is supernetjes afgewerkt en gemaakt van fraaie materialen. Dat komt wel met een prijs. De broek kost namelijk 145 euro, niet mis voor een fietsbroek waar geen eens een zeem in zit. De Longsleeve kost ook 145 euro en hetzelfde shirt met korte mouw is twee tientjes goedkoper. Flink aan de prijs dus, maar je krijgt er wel iets moois voor terug dat ook nog eens heerlijk draagt.

Meer info: Pedaled.com