In Parijs-Roubaix van 2016 ging Ventoso onderuit en sneed zijn been flink open aan een remschijf op de racefiets van een concurrent. Voor die tijd werd er voorzichtig geëxperimenteerd met schijfremmen in het profpeloton, die testfase liep even een deukje op. Ventoso schreef een open brief richting de UCI over die levensgevaarlijke schijven, de rennersvakbond schoot in de stress en de discussie op wielerfora (waaronder het onze) was niet van de lucht.

We zijn een paar jaar verder en die discussie lijkt eigenlijk nogal een stille dood gestorven te zijn. De fabrikanten zijn gewoon stug doorgegaan met het maken van schijfrem racers, de beginnende wielrenners weten niet beter en ook veel ervaren fietsers hebben ondertussen de overstap gemaakt.

De remschijf op de custom Scott van Annemiek van Vleuten.

Wat citaten van toen, uit het ‘schijfremmentopic‘ op ons forum:

Vooral een marketingmiddel om de consument weer een nieuwe fiets door de strot te duwen

Schijven zien er niet uit, althans op een racer

Van mij mag het op de hoop met nutteloze zaken

Jullie mening

We zijn eigenlijk heel benieuwd naar jullie mening. Is die veranderd afgelopen jaren? Ben je zelf ook over? Of vind je het nog steeds niks. Ben je ondertussen wel fan van de werking, maar zie je nog steeds liever een fiets met velgremmen? Of ben je er al zo aan gewend dat je het uiterlijk van een discracer ook wel kunt waarderen?

Als je onderstaande poll in wilt vullen geeft ons dat een idee van de mening van de ‘gemiddelde fietser’, zo die al bestaat. Je kunt zelf ook de resultaten zien, komen die overeen met wat je verwachtte? Je mag maximaal twee antwoorden invullen. Zo kun je laten weten hoe je er over denkt en waar je nu mee rijdt.

Wat vind jij nu, een paar jaar na de introductie, van schijfremmen op de racefiets?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...