15 januari 2020 | Edwin Haan

Schijfremmen op de racefiets: een paar jaar later, hoe denk je er nu over?

In Parijs-Roubaix van 2016 ging Ventoso onderuit en sneed zijn been flink open aan een remschijf op de racefiets van een concurrent. Voor die tijd werd er voorzichtig geëxperimenteerd met schijfremmen in het profpeloton, die testfase liep even een deukje op. Ventoso schreef een open brief richting de UCI over die levensgevaarlijke schijven, de rennersvakbond schoot in de stress en de discussie op wielerfora (waaronder het onze) was niet van de lucht.

We zijn een paar jaar verder en die discussie lijkt eigenlijk nogal een stille dood gestorven te zijn. De fabrikanten zijn gewoon stug doorgegaan met het maken van schijfrem racers, de beginnende wielrenners weten niet beter en ook veel ervaren fietsers hebben ondertussen de overstap gemaakt.

De remschijf op de custom Scott van Annemiek van Vleuten.

Wat citaten van toen, uit het ‘schijfremmentopic‘ op ons forum:

Vooral een marketingmiddel om de consument weer een nieuwe fiets door de strot te duwen

Schijven zien er niet uit, althans op een racer

Van mij mag het op de hoop met nutteloze zaken

Jullie mening

We zijn eigenlijk heel benieuwd naar jullie mening. Is die veranderd afgelopen jaren? Ben je zelf ook over? Of vind je het nog steeds niks. Ben je ondertussen wel fan van de werking, maar zie je nog steeds liever een fiets met velgremmen? Of ben je er al zo aan gewend dat je het uiterlijk van een discracer ook wel kunt waarderen?

Als je onderstaande poll in wilt vullen geeft ons dat een idee van de mening van de ‘gemiddelde fietser’, zo die al bestaat. Je kunt zelf ook de resultaten zien, komen die overeen met wat je verwachtte? Je mag maximaal twee antwoorden invullen. Zo kun je laten weten hoe je er over denkt en waar je nu mee rijdt.

Wat vind jij nu, een paar jaar na de introductie, van schijfremmen op de racefiets?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

5 reacties op “Schijfremmen op de racefiets: een paar jaar later, hoe denk je er nu over?

  • Ik rij al jaren met remschijven op alle soorten fietsen die ik heb. Remt goed in alle weersomstandigheden (met regen wel iets minder, maar altijd beter dan velgremmen) makkelijk schoonmaken, als je geen valpartijen mee maakt gaan de velgen heel lang mee en je moest er even aan wennen maar ik vindt ze ook mooi staan.

  • Ik vind schijfremmen geweldig, niet om de werking, maar om de ruimte die er nu is voor bredere banden. Mijn vorige fiets had dura-ace velgremmen en met een kwalitatief goede staalkabel remt dat super. Nu heb ik Sram Red schijfremmen en dat werkt natuurlijk ook goed. Maar nu kan ik op 36mm bandjes rijden met 4 bar, toertochten zijn nu veel leuker en op slecht wegdek ben je veel rapper dan met een racer met 25mm bandjes.

Geef een reactie

Inloggen