13 januari 2020 | Michael Kerkhof

Alvarado rijdt WK bij de elites, Vos moet passen

Kervers Nederlands kampioen Ceylin del Carmen Alvarado is nog maar 21 jaar, maar is de beloftecategorie allang ontgroeid. Zondag rekende ze in Rucphen af met topveldrijdsters Annemarie Worst en Lucinda Brand, waarmee ze aantoonde dat ze op zaterdag 1 februari dé vrouw is om rekening mee te houden in Dübendorf.

Recht te zetten

Oorspronkelijk zou Alvarado in de Onder 23-categorie van start gaan tijdens de wereldkampioenschappen, maar na haar optreden in Rucphen is het voor de renster van Alpecin-Fenix duidelijk: de wereldtitel bij de elite-vrouwen lonkt. Vorig jaar mikte Alvarado nog op de regenboogtrui in de beloftecategorie, maar kende de Rotterdamse met Dominicaanse roots een totale off-day. Inge van der Heijden profiteerde en pakte de titel. Voor Alvarado zat er niet meer in dan een derde plek. “Ik heb nog wat recht te zetten”, hield Alvarado het hele seizoen vol als er naar haar WK-ambities werd gevraagd. Na haar eerste Nederlandse titel bij de elites leek Alvarado van gedachten te zijn veranderd. “Komende week komt er meer nieuws naar buiten.”

Maandagmiddag bracht de KNWU het verlossende woord naar buiten. “Na mijn prestaties van de afgelopen weken hebben we alles nog eens opnieuw geanalyseerd. Ik denk dat ik als belofte nu een unieke kans krijg om bij de elites mee te dingen voor de regenboogtrui. Die kans wil ik ook met beide handen grijpen. Het idee dat ik de regenboogtrui een jaar mag dragen mocht ik winnen, speelt ook mee. Dat is bij een eventuele beloftetitel ook anders.”

In februari komt Alvarado dus een dag eerder dan gepland in actie. Op zaterdag 1 februari vormt Alvarado samen met Worst, Brand en Yara Kastelijn een ijzersterk blok op het vlakke parcours in Zwitserland. Met een vergrootglas moet ze speuren naar concurrentes die niét in een oranje shirt aan de start verschijnen. Sanne Cant is ondanks een minder seizoen een van de schaduwfavorieten, maar ondanks haar elfde Belgische veldrittitel lijkt titelprolongatie een utopie.

Geen achtste voor Vos

Marianne Vos is er niet bij. Zondagmiddag eindigde haar cross-seizoen met een vijfde plek. Niet het resultaat waar ze op had gehoopt, maar wel een logisch gevolg van een liesaandoening. “Er zit een knik in de liesslagader. Ik wilde zondag nog één keer alles geven en zo fit mogelijk aan de start verschijnen in de wetenschap dat het voorlopig mijn laatste wedstrijd zou zijn”, vertelde ze na afloop. Vos wordt deze week geopereerd en mist daardoor het WK. “Het belangrijkste is nu om fit aan het wegseizoen te beginnen.”

Vos kroonde zich zeven keer tot wereldkampioen in het veld. Haar laatste titel dateert alweer van 2014, waarna ze in 2015 (3de), 2017 (2de) en 2019 (3de) nog wel op het podium stond. Sanne Cant won de voorbije drie wereldkampioenschappen bij de vrouwen. Thalita de Jong zorgde in 2016 voor het laatste Nederlandse succes.

Marianne Vos 2020

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen