9 januari 2020 | Michael Kerkhof

Voorbeschouwing NK veldrijden 2020 in Rucphen

Op zaterdag 11 en zondag 12 januari vinden de Nederlandse kampioenschappen veldrijden plaats. Bij de mannen is het niet de vraag óf Mathieu van der Poel wint, maar met hoeveel voorsprong. De strijd om het rood-wit-blauw belooft bij de vrouwen een stuk spannender te worden. Wij blikken vooruit op de titelstrijd.

Van der Poel jarenlang in rood-wit-blauw

Vijf keer op rij was de renner van Alpecin-Fenix de beste van Nederland. In Veldhoven, Hellendoorn, Sint-Michielsgestel, Surhuisterveen en Huijbergen mocht Van der Poel na een uur ploeteren het zegegebaar maken. Vier keer kreeg hij op het podium gezelschap van zijn broer David, die alleen vorig jaar niet met een medaille richting huiswaarts ging. David kroonde zich in 2013 tot beloftekampioen en Mathieu nam die titel een jaar later over.

Mathieu van der Poel is al sinds 2011 onafgebroken Nederlands kampioen in het veld. Dat jaar zegevierde hij bij de nieuwelingen, gevolgd door zeges bij de junioren (2012 en 2013). Daarna volgden dus de titels bij de beloften (2014) en profs (2015, 2016, 2017, 2018 en 2019). Voor de hegemonie van Van der Poel waren het de Larsjes die de Nederlandse titels opraapten. Lars Boom won onafgebroken van 2007 tot en met 2012 en in 2013 en 2014 zegevierde Lars van der Haar.

Bij de vrouwen is het sinds 1998 (!) Daphny van den Brand (11), Mirjam Melchers (2) of Marianne Vos (6) op het hoogste treetje. De laatste jaren manoeuvreerden zich ook Thalita de Jong en Lucinda Brand op de erelijst. Dit jaar belooft het een spannende strijd te gaan worden tussen Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado, die vorig jaar de titel pakte bij de beloftevrouwen.

Mathieu van der Poel 2012

Marianne Vos 2011
Het podium in 2011, met Daphny van den Brand links.

Programma NK veldrijden 2020

Zaterdag:
– Masters 40+, Amateurs/Sportklasse, ID-renners, nieuweling-meisjes en nieuwelingen

Zondag:
– Junior-vrouwen: 10:00 uur
– Junioren: 11:15 uur
– Beloftevrouwen: 12:30 uur
– Mannen en beloften: 13:45 uur
– Vrouwen: 15:15 uur

Favorieten

In Rucphen wordt er al jaren op internationaal niveau gecrosst. Van der Haar won al vier keer in de Brabantse plaats, maar zal zondag een ander parcours onder zijn kont vinden. Op verzoek van de gemeente Rucphen zitten er wat nieuwe passages in om de atletiekbaan en gloednieuwe sportaccommodatie te promoten. Hoe zwaar of hoe makkelijk ze het parcours ook maken: Van der Poel is onder alle omstandigheden toch wel de topfavoriet. De 24-jarige renner heeft van concurrenten uit eigen land nauwelijks iets te duchten, al maakt Corné van Kessel de laatste weken wel een sterke indruk. Op papier zijn echter een fitte Toon Aerts, Eli Iserbyt en Wout van Aert de enige renners die Van der Poel kunnen verslaan. Zij doen logischerwijs niet mee.

Dus ligt de weg open voor opnieuw een Nederlandse titel. Van Kessel gaat naar alle waarschijnlijkheid wel op het podium eindigen, maar wie pakt de derde en laatste medaille? Van der Haar, David van der Poel en Joris Nieuwenhuis komen daarvoor in aanmerking. Van die drie maakt Van der Haar de constantste indruk. Outsiders voor een podiumplaats zijn Stan Godrie en Sieben Wouters.

Lars van der Haar, Mathieu van der Poel, Corné van Kessel 2019
Het podium van 2019: Van der Haar, Van der Poel en Van Kessel.

Bij de vrouwen is het een stuk lastiger om een topfavoriete aan te wijzen. Natuurlijk steken Worst en Alvarado er iets boven de rest uit, maar ook Yara Kastelijn en zesvoudig kampioene Vos maken kans. Het is overigens maar de vraag of Vos van de partij is, want zondag moest ze de cross in Brussel aan haar voorbij laten gaan door een liesblessure. Daarnaast hebben Worst, Alvarado en Kaptheijns een klein streepje op haar voor. Maar er zijn meer kanshebbers, denk maar aan Shirin van Anrooij (kersverse aanwinst van Telenet), Inge van der Heijden of Manon Bakker. Talent zat.

TV

Het NK veldrijden is niet live op tv te zien, maar wel op een livestream. De Persgroep (moederbedrijf van het AD) doet live-verslag van de mannen- en vrouwenwedstrijd. Let op: de mannen starten al om 13:45 uur. Op AD.nl is alles dus live te volgen met commentaar van Thijs Al en Marc de Maar. Thomas Dekker en Thijs Zonneveld verzorgen de analyses.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen