8 januari 2020 | Michael Kerkhof

Het wielerseizoen begint, alle transfers op een rij

Het nieuwe wielerseizoen staat voor de deur. In dit artikel kon je de ‘nieuwe’ shirtjes zien, maar hier behandelen we meer de inhoud van de ploegen. Welke renners vertrokken er en wie zijn er nieuw? Een overzicht van de belangrijkste transfers per ploeg vind je hieronder.

AG2R La Mondiale
Bij het Franse AG2R is er niet veel veranderd. Samuel Dumoulin (al sinds 2004 verbonden aan AG2R) stopte ermee, net als Hubert Dupont en Gediminas Bagdonas. Nico Denz vond in Sunweb een nieuwe werkgever, terwijl Lawrence Naesen (de broer van), Harry Tanfield, Andrea Vendrame en Clément Champoussin werden gecontracteerd. De spannendste contractonderhandelingen vonden hier niet plaats.

Weg: Samuel Dumoulin, Hubert Dupont, Gediminas Bagdonas en Nico Denz
Nieuw: Lawrence Naesen, Harry Tanfield, Andrea Vendrame, Clément Champoussin

Oliver Naesen 2019

Astana
Ook bij Astana bleef het relatief rustig, al werden er wel zeven nieuwe renners gecontracteerd en nam het afscheid van onder andere Pello Bilbao en Magnus Cort. Met Fabio Felline en Alex Aranburu werden er twee rappe mannen aangetrokken. Het is ook uitkijken naar Harold Tejada. De 22-jarige Colombiaan staat te boek als een talentvolle klimmer en won vorig jaar niet voor niets een rit in de Ronde van de Toekomst.

Weg: Dario Cataldo, Magnus Cort, Pello Bilbao, Andrey Zeits, Davide Villella, Jan Hirt, Davide Ballerini
Nieuw: Fabio Felline, Alex Aranburu, Davide Martinelli, Alexandr Vlasov, Vadim Pronskiy, Harold Tejada en Oscar Rodriguez

Magnus Cort Nielsen 2019

Bahrain-McLaren
Hier is wel het een en ander veranderd. Sterker nog: maar liefst 12 renners zijn er nieuw bij de ploeg die tot en met 31 december 2019 door het leven ging als Bahrain-Merida. Een Italiaanse delegatie vertrok – met Vincenzo Nibali als grootste naam – en ook de wereldkampioen tijdrijden vond na een fikse ruzie een nieuwe ploeg. Wout Poels werd als eerste grote naam aangekondigd van Bahrain-McLaren, waarna Mikel Landa en Mark Cavendish volgden. Met Kevin Inkelaar maakte een tweede Nederlander de overstap naar het prestigieuze team. Een team om in de gaten te houden, want ook Marco Haller, Enrico Battaglin en Pello Bilbao zijn niet de minste namen!

Weg: Vincenzo en Antonio Nibali, Valerio Conti, Domenico Pozzovivo, Andrea Garosio, Rohan Dennis, Kristijan Koren en Meiyin Wang
Nieuw: Mark Cavendish, Mikel Landa, Wout Poels, Kevin Inkelaar, Pello Bilbao, Eros Capecchi, Rafael Valls, Marco Haller, Enrico Battaglin, Scott Davies, Alfred Wright en Santiago Buitrago

Mark Cavendish 2019

BORA-hansgrohe
Drie topsprinters in één ploeg gaan niet samen, zo bleek in 2019 bij BORA-hansgrohe. Sam Bennett werd het kind van de rekening en vond in Deceuninck-Quick-Step een nieuwe ploeg. Pascal Ackermann en Peter Sagan krijgen in 2020 gezelschap van onder andere Lennard Kämna, die zich afgelopen Tour de France goed van voren liet zien. Ook Ide Schelling is nieuw bij BORA.

Weg: Sam Bennett, Davide Formolo, Leopold König, Christoph Pfingsten, Shane Archbold en Peter Kennaugh
Nieuw: Lennard Kämna, Ide Schelling, Matteo Fabro, Patrick Gamper en Martin Laas

Pascal Ackermann 2019

CCC
Door het stoppen van Laurens ten Dam rijdt er in 2020 geen Nederlander voor CCC. De Polen hebben wel aardig ingekocht, want Matteo Trentin (de man die wereldkampioen moest worden in Yorkshire) en Ilnur Zakarin werden aangetrokken. Kan Zakarin het nog in een grote ronde? Ook Jan Hirt en Fausto Masnada gaan we ongetwijfeld in een ontsnapping zien.

Weg: Laurens ten Dam, Amaro Antunes, Riccardo Zoidl, Pawel Bernas en Lukasz Owsian
Nieuw: Matteo Trentin, Ilnur Zakarin, Fausto Masnada, Jan Hirt, Pavel Kochetkov, Michal Paluta, Kamil Malecki, Georg Zimmerman en Attila Valter

Matteo Trentin 2019

Cofidis
Door de promotie naar de WorldTour heeft Cofidis ook een kwaliteitsinjectie gekregen. Elia Viviani is de belangrijkste aanwinst van de Fransen, die zijn sprintaantrekker Fabio Sabatini mee heeft genomen. Ook Guillaume Martin, Nathan Haas, Julien Vermote, Piet Allegaert en Simone Consonni hebben aangetoond het hoogste wielerniveau aan te kunnen.

Weg: Nacer Bouhanni, Julien Simon, Darwin Atapuma, Zico Waeytens, Bert Van Lerberghe, Geoffrey Soupe, Hugo Hofstetter, Rayana Bouhanni, Loic Chetout en Filippo Fortin

Nieuw: Elia Viviani, Hugo Hofstetter, Fabio Sabatini, Hugo Hofstetter, Piet Allegaert, Fernando Barcelo, Simone Consonni, Julien Vermote, Nathan Haas, Guillaume Martin

Deceuninck-Quick-Step
De succesvolste ploeg van 2019 heeft afscheid moeten nemen van twee grote namen: Viviani en Gilbert. Ook het rondetalent Enric Mas, lead-outman Maximiliano Richeze en door blessures geplaagde Petr Vakoc hebben een nieuwe ploeg. Belangrijkste aanwinst is Bennett, maar verder zijn er geen ‘grote namen’  aangetrokken. Echter, renners als Mauri Vansevenant, Ian Garrison, Jannick Steimle, Joao Almeida en Andrea Bagioli hebben het wel in zich om uit te groeien tot de nieuwe Remco Evenepoel.

Weg: Philippe Gilbert, Elia Viviani, Maximiliano Richeze, Fabio Sabatini, Enricas Mas, Eros Capecchi, Patr Vakoc en Davide Martinelli
Nieuw: Sam Bennett, Mauri Vansevenant, Ian Garrison, Jannick Steimle, Joao Almeida, Andrea Bagioli, Stijn Steels, Shane Archbold, Davide Ballerini, Bert Van Lerberghe, Mattia Cattanneo

Philippe Gilbert 2019

EF Pro Cycling
Bij EF Pro Cycling mag er iets meer gewonnen worden. Het is maar de vraag of Jens Keukeleire, Kristoffer Halvorsen en Magnus Cort daar voor kunnen zorgen, want zij zijn de bekendste aanwinsten. Bij de rozegekleurde formatie stopten Matti Breschel en Taylor Phinney ermee, en vonden Sacha Modolo, Daniel McLay, Joe Dombrowski en Nathan Brown een nieuwe ploeg. Het is te hopen dat Sergio Higuita of Rigoberto Uran het op zijn Colombiaanse heupen krijgt, want dan mogen we veel van EF in 2020 verwachten. Misschien kunnen Sebastian Langeveld en Sep Vanmarcke in het voorjaar al het goede voorbeeld geven..

Weg: Matti Breschel, Taylor Phinney, Sacha Modolo, Nathan Brown, Joe Dombrowski en Daniel McLay
Nieuw: Magnus Cort, Kristoffer Halvorsen, Jens Keukeleire, Ruben Guerreiro, Neilson Powless, Stefan Bissegger en Jonas Rutsch

Sergio Higuita 2019

Groupama-FDJ
Geen veranderingen bij Groupama-FDJ. Vier renners gingen weg (waaronder de geschorste Georg Preidler) en drie renners kwamen terug. De kern van de ploeg blijft hetzelfde: Arnaud Démare is de grote sprintman en Thibaut Pinot mikt op Tourwinst.

Weg: Georg Preidler, Benoit Vaugrenard, Steve Morabito en Daniel Hoelgaard
Nieuw: Alexsys Brunel, Fabian Lienhard en Simon Guglielmi

Arnaud Démare 2019

Israel Start-Up Nation
De Israëlische ploeg Israel Start-Up Nation is een new kid on the block. Deels, want de ploeg bestond al op een lager niveau onder de naam Israel Cycling Academy. Door de stap naar de WorldTour is de ploeg een stuk groter geworden, net als de ambities. Israel Start-Up Nation heeft de licentie van Katusha-Alpecin overgenomen en daarmee ook een deel van de selectie. Zeven renners kwamen in 2019 uit voor de Zwitserse ploeg. Bekendste nieuwe namen zijn André Greipel en Daniel Martin.

Weg: Dennis van Winden, Ruben Plaza, Kristian Sbaragli, Sondre Holst Enger, Zak Dempster, August Jensen, Riccardo Minali, Nathan Earle, Daniel Turek, Ben Perry, Connor Dunne, Awet Gebremehdin, Hamish Schreurs, Roy Goldstein, Clément Carisey en Edwin Avila.
Nieuw: Daniel Martin, André Greipel, Nils Pollitt, Daniel Navarro, Rory Sutherland, Hugo Hofstetter, Mads Würtz Schmidt, Reto Hollenstein, Patrick Schelling, Travis McCabe, Jenthe Biermans, Norman Vahtra, Alexis Renard en James Piccoli

André Greipel 2019

Lotto-Soudal
Bij Lotto-Soudal is het in het voorjaar vaak net-niet. Natuurlijk heeft de Belgische ploeg sterke renners in de gelederen, maar het ontbreekt aan grote overwinningen. Met de komst van Philippe Gilbert en John Degenkolb is Lotto-Soudal in één klap een ploeg geworden om rekening mee te houden. Slaagt Gilbert er dit jaar al in om zijn laatste monument (Milaan-San Remo) toe te voegen aan zijn ongekende palmares? Victor Campenaerts (NTT) en Tiesj Benoot (Sunweb) helpen hem daar in ieder geval niet bij; zij zijn de belangrijkste ploegverlaters.

Weg: Victor Campenaerts, Tiesj Benoot, Adam Blythe, Maxime Monfort, Jens Keukeleire, Jelle Vanendert, Enzo Wouters en Lawrence Naesen
Nieuw: Philippe Gilbert, John Degenkolb, Steff Crass, Kobe Goossens, Florian Vermeersch, Matthew Holmes, Stefano Oldani en Jonathan Dibben

Mitchelton-Scott
Bij Mitchelton-Scott blijft alles nagenoeg hetzelfde. Matteo Trentin heeft weliswaar in CCC een nieuwe ploeg gevonden en Michal Albasini stopt ermee, maar verder valt er weinig schokkends te melden. Daar helpen de inkomende transfers van Andrey Zeits, Barnabas Peak en Alexander Konychev niet aan mee.

Weg: Michael Albasini (gestopt) en Matteo Trentin (CCC)
Nieuw: Andrey Zeits, Barnabas Peak en Alexander Konychev

Simon Yates 2019

Movistar
Van de grote drie is er nog maar weinig over. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) en Mikel Landa (Bahrain-McLaren) zijn weg, Alejandro Valverde is daardoor de enige kapitein op het telefoonschip. Ook Richard Carapaz, die als enige Movistar-renner voor eindwinst in een grote ronde zorgde, rijdt in 2020 niet voor Movistar. Aan Enric Mas de taak om in 2020 te schitteren in een grote ronde. Hij is ongetwijfeld de bekendste aanwinst en heeft de zware taak om de leegte van Carapaz, Landa en Quintana op te vullen.

Weg: Mikel Landa, Nairo Quintana, Andrey Amador, Daniele Bennati, Richard Carapaz, Carlos Barbero, Jasha Sütterlin, Rafael Valls, Winner Anacona, Ruben Fernandez, Jaime Roson en Jaime Castrillo
Nieuw: Enric Mas, Davide Villella, Dario Cataldo, Mathias Norsgaard, Albert Torres, Sebastian Mora, Juan Diego Alba, Inigo Elosegui, Sergio Samitier, Einer Augusto Rubio, Johan Jacobs, Matteo Jorgenson en Gabriel Cullaigh.

Alejandro Valverde 2019

NTT Pro Cycling
Er werd afscheid genomen van de sprinters Mark Cavendish, Mark Renshaw en Bernhard Eisel. Al jaren reden ze samen voor dezelfde ploegen, maar daar is nu een einde aan gekomen. NTT gooit het over een andere boeg en trok voor elke discipline wel een nieuwe renner aan. Met Victor Campenaerts beschikken ze over zo’n beetje de beste tijdrijder, Domenico Pozzovivo kan op een goede dag met de besten bergop en Max Walscheid heeft de potentie om uit te groeien tot een topsprinter. Maken ze het bij de opvolger van Dimension Data waar?

Weg: Mark Cavendish, Mark Renshaw, Bernhard Eisel, Jacques Janse van Rensburg, Tom-Jelte Slagter, Steve Cummings, Julie Vermote, Jaco Venter, Scott Davies en Lars Bak
Nieuw: Victor Campenaerts, Domenico Pozzovivo, Max Walscheid, Carlos Barbero, Ben Dygall, Michael Gogl, Samuele Battistella, Andreas Stokbro, Matteo Sobrero, Dylan Sunderland en Shotaro Iribe.

Victor Campenaerts 2019

Team Ineos
Wat mogen we van Team Ineos in 2020 verwachten? Veel, want de succesploeg is grotendeels intact gebleven en misschien nog wel sterker geworden. Chris Froome moet het dit jaar doen zonder zijn vriend en meesterknecht Wout Poels, maar heeft er wel de Giro-winnaar Richard Carapaz voor teruggekregen. De komst van tijdritgrootheid Rohan Dennis is iets om naar uit te kijken. Hij kon het jaren op een BMC (zelfs toen hij op een Merida moest rijden), maar kan hij het ook op een Pinarello? Áls Froome heel blijft, staat Ineos met een dreamteam aan het vertrek van de Tour..

Weg: Wout Poels, Kristoffer Halvorsen, Diego Rosa, Kenny Elissonde en David de la Cruz
Nieuw: Rohan Dennis, Richard Carapaz, Carlos Rodriguez, Brandon Rivera en Ethan Hayter

Richard Carapaz 2019

Jumbo-Visma
Hoewel alle aandacht de laatste maanden uitging naar de ploeg, was het eigenlijk best rustig rondom Jumbo-Visma. Natuurlijk werd Tom Dumoulin aangetrokken en ging alle aandacht terecht naar hem uit, maar verder bleef het stil. Logisch, want waarom zou je iets aan de succesformule veranderen? Dylan Groenewegen is misschien wel de beste sprinter van het hele peloton, Wout van Aert kan een klassieker winnen en met Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk beschikt de Nederlandse ploeg over de beste ronderenners van deze generatie. Naast de komst van Dumoulin is het ook uitkijken naar Tobias Foss. De talentvolle Noor won de Ronde van de Toekomst en schijnt een groot talent te zijn.

Weg: Danny van Poppel, Floris De Tier, Daan Olivier en Neilson Powless
Nieuw: Tom Dumoulin, Tobiass Foss, Christoph Pfingsten en Chris Harper

Sunweb
Is Team Sunweb een zinkend schip? Waar de Duits/Nederlandse ploeg in het verleden onaantastbaar leek te zijn, daar ontstaan er de laatste jaren wel scheurtjes in het bolwerk van Iwan Spekenbrink. Het vertrek van kopman Dumoulin kwam natuurlijk hard aan, helemaal omdat hij nog een doorlopend contract had. Echter, Sunweb heeft wel een neusje voor talent en zal ongetwijfeld een paar nieuwe pareltjes uit de hoge hoed toveren. Wat kan net-niet wereldkampioen Nils Eekhoff bijvoorbeeld bij de profs? En kruipt de Italiaanse sprinter Alberto Dainese in het spoor van voorgangers Marcel Kittel en John Degenkolb? De belangrijkste nieuwkomer is Tiesj Benoot, die zich vooral op rondegebied verder hoopt te ontwikkelen.

Weg: Tom Dumoulin, Jan Bakelants, Roy Curvers, Max Walscheid, Johannes Fröhlinger, Lennard Kämna en Louis Vervaeke
Nieuw: Tiesj Benoot, Nils Eekhoff, Jasha Sütterlin, Thymen Arensman, Alberto Dainese, Martin Salmon, Mark Donovan, Nico Denz, Felix Gall en Ilan Van Wilder

Michael Matthews 2019

Trek-Segafredo
De Amerikanen hebben er de laatste jaren een handje van om renners waarbij het vet eigenlijk al van de soep is voor de hoofdprijs te contracteren. Alberto Contador was al in zijn nadagen toen hij bij Trek tekende, Richie Porte heeft ook nooit de verwachtingen waar kunnen maken. Hopelijk kan Vincenzo Nibali het tij keren. De Italiaan heeft zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt en is voor co-sponsor Segafredo een ideaal uithangbord. Nibali richt zich in 2020 op de Giro, waardoor Bauke Mollema alle kansen krijgt om in de Tour een goed klassement te rijden. De Groninger hoopt maar al te graag zijn droomjaar 2019 te evenaren. Ook een naam om in de gaten te houden: Quin Simmons. De 18-jarige Amerikaan werd in Yorkshire wereldkampioen bij de beloften.

Weg: John Degenkolb, Peter Stetina, Jarlinson Pantano (geschorst), Fabio Felline, Markel Irizar, Fumiyuki Beppu, Michael Gogl en Alex Frame
Nieuw: Vincenzo Nibali, Kenny Elissonde, Alexander Kamp, Quinn Simmons, Emils Liepins, Alex Kirsch, Antonio Nibali, Michel Ries, Charlie Quartermann en Juan Pedro Lopez

Vincenzo Nibali 2020

UAE Emirates
De Emiratenploeg bouwt voort op wat ze in 2019 hebben neergezet. Daniel Martin vertrok, maar verder zijn alle grote namen gebleven. De komst van Maximiliano Richeze is daarnaast voor zijn oude ploegmakker Fernando Gaviria en Alexander Kristoff heel goed nieuws, want de Argentijn heeft bij Deceuninck-Quick-Step bewezen dat hij misschien wel de allerbeste lead-outman van het peloton is. Michel Bjerg is een andere grote aanwinst. Grote aanwinst? Ja, de Deen werd in 2017, 2018 en 2019 wereldkampioen tijdrijden bij de beloften en waagt elk jaar wel een poging om het werelduurrecord te verbeteren. Schrijf Bjerg maar alvast op als er een tijdrit gepland staat.

Weg: Daniel Martin, Roberto Ferrari, Manuele Mori, Rory Sutherland, Kristijan Durasek, Simone Consonni en Simone Petilli.
Nieuw: Maximiliano Richeze, Davide Formolo, Mikkel Bjerg, David de la Cruz, Brandon McNulty, Joe Dombrowski, Alessandro Covi en Andrès Ardila

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen