27 december 2019 | Michael Kerkhof

Getest: AGU Aero Speed, vizier op scherp

Als je bij AGU een helm aanschaft ben je niet meer dan €120 kwijt. Sterker nog: slechts twee van de zes weghelmen zijn duurder dan acht tientjes. Wij hebben de Aero Speed getest, inclusief een razendsnel ogend vizier.

Aero Speed

AGU heeft dus zes weghelmen in het assortiment. Naast de Aero Speed is de Thorax de enige die meer dan €80 kost. Verder bestaat de helmencollectie uit de Strato, Strato HiVis, Tesero en Cropani. Allemaal helmen voor beginnende wielrenners en toerfietsers die niet met een dichte eierdop willen rijden en geen behoefte hebben aan veel toeters en bellen. Mocht je van AGU toch een aerohelm willen gebruiken, dan biedt de Aero Speed uitkomst.

De helm kost dus €119,99 en daar zit de prijs van het vizier bij inbegrepen. Samen met het BEAT-wegteam is de helm ontwikkeld en zij maken maar al te graag gebruik van de Aero Speed. Piotr Havik en zijn ploeggenoten reden zich afgelopen wielerseizoen aardig in de kijker, en dat deden ze dus met de AGU-helm. AGU is ook verbonden aan Jumbo-Visma, maar levert aan hen alleen kleding.

AGU Aero Speed, BEAT 2019
De Aero Speed wordt ook gebruikt door de BEAT-ploeg.

De Aero Speed bestaat uit zeven ventilatiegaten en zit verder potdicht. Twee van de zeven ventilatiegaten zitten aan de voorzijde en vallen erg op. Als je ‘door de helm’ kijkt, zie je aan de achterkant de vier andere openingen zitten. Het zevende gat zit bovenop de helm en is zo gevormd dat de binnengelaten wind daar de helm weer verlaat. Dat er over de ventilatie is nagedacht, zie je wel terug aan de helm. De vraag is echter: hoe warm wordt het onder het hoofddeksel?

Verder zijn er geen bijzonderheden. Het verstelsysteem werkt gewoon simpel met een kliksluiting en met een draai aan het retentiesysteem maak je de helm losser of strakker. De binnenzijde vier losse stukken padding.

Vizier

Het opvallendste aan heel de helm is natuurlijk het vizier.  Het heeft veel voordelen om met een vizier te rijden, maar ook zo zijn nadelen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat je logischerwijs geen bril hoeft te dragen. Daarnaast biedt een vizier breed zicht, breder dan een bril. Van de wind heb je dus sowieso geen last. Een goed vizier is geïntegreerd in de helm en is makkelijk op en af te doen. Bij de Aero Speed zit het vizier vast door de middel van drie magneetstukken.

Specificaties:
– Aerodynamisch
– In-mold constructie
– Inclusief magnetisch vizier
– Gewicht: 237 gram voor de helm, 48 gram voor het vizier
– Maten: S/M (54-58 cm) en L/XL (58-62)
– Kleuren: zwart
– Adviesprijs: €119,99

Dit is echt een helm voor wedstrijdrijders en criteriumtijgers. Ik heb de helm vaak getest zonder vizier, want wanneer heb je zo’n vizier nou nodig? Eigenlijk alleen als je wedstrijden rijdt of meedoet aan tijdritten. Als ik met vrienden ga fietsen doe ik echt niet zo’n vizier voor mijn gezicht,  want dat is nogal ongezellig en ziet er naar mijn mening ietwat uit de hoogte uit. Tijdens (trainings)wedstrijden is dat echter geen probleem; dan rijd je over het algemeen toch niet om vrienden te maken.

Eerst de helm. Ik vind de Aero Speed op basis van prijs-kwaliteit een goede helm. Je betaalt €119,99 en daar krijg je een echte aerohelm voor terug, waarvan de ventilatie en het comfort redelijk is. Je mag niet verwachten dat zo’n potdichte helm heel veel ventilatie biedt, maar toch viel het mij allemaal mee. Het comfort verdient ook een voldoende, al voelt de binnenschaal bij mij wel wat hard aan.

AGU Aero Speed
De helm zit fijn. De straps voelen niet vervelend aan.

Het gewicht is een flinke meevaller: 237 gram bij maat M. Zelfs met een vizier van 48 gram kom je slechts uit op 285 gram en daar kunnen veel andere helmen nog een puntje aan zuigen. Heeft een vizier dan meerwaarde? Wat mij betreft niet echt. Het zicht is niet optimaal en bij de minste of geringste beweging valt het al uit een van de drie magneetstukken. Als dat eenmaal tijdens het fietsen gebeurt, is het natuurlijk ook niet dusdanig klein dat het makkelijk in een achterzak op te bergen is. Nee, makkelijker is anders.

Ik heb met fijnere helmen gereden, maar ben wel positief gestemd over de Aero Speed. Voor de lage prijs en het lage gewicht hoef je ‘m echt niet te laten liggen!

AGU Aero Speed

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen