25 december 2019 | Rob Meeuwessen

De 5 mooiste mountainbike momenten van 2019

Met de komst van Mathieu van der Poel in het mountainbike circuit krijgt de sport nationaal een flinke impuls. Het komt op televisie, er wordt over gepraat en mensen kruipen zelf op een fiets met dikke banden. Nu is Mathieu niet de enige die hard op de pedalen kan duwen. Er is meer gebeurt dit jaar:

5. Milan vader naar podium op EK

Als iemand een missie heeft dan is het Milan Vader wel. Al minstens vijf jaar staat Tokio 2020 met dikke letters genoteerd. Stapje voor stapje is de zeeuw jaar na jaar beter gaan presteren met topprestaties in alle leeftijdscategorieen. Vanaf dit jaar is Vader full pro bij Team KMC / Ekoï / Orbea en ook eerste jaar elite. Voor velen een moeilijke overstap. Milan lijkt het echter goed te verteren en presteert week na week beter met als doel zijn slag te slaan op het EK.


Foto: UEC

Wanneer Tokio realiteit moet worden zal er namelijk eerst gekwalificeerd moeten worden. Van der Poel heeft al aan de eis voldaan. Kwalificeren in een wereldbeker is niet eenvoudig, je kans wagen (je mag twee ‘meetmomenten’ per seizoen aanduiden) is een stuk beter te behappen.

Vader starten zijn wedstrijd goed en deelt deze solide in. Elke ronde pikt hij een paar man op om halfweg ruim binnen de kwalificatielimiet van en top 12 te zitten. Sterker nog. Milan schuift op, haalt Ondrej Cink in. Cink is na een jaar op de weg bij Merida Bahrein volledig terug in het veld. Even later moet ook Vogel er aan geloven. Zo finisht Vader als 3e op een sterk bezet EK en verzilverd daarmee zijn olympische nominatie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

4. Red Bull Rampage

Een jaarlijks hoogtepunt waar ik steevast voor thuis blijf. Ik weet niet wat mooier is, de wedstrijd zelf of de weken in aanloop van het event. De speciale fietsen, de kwalificatierace waar wildcards te verdienen zijn en de talloze videos waar buildcrews dagenlang zand verschuiven om van niets nog iets te maken. Ergen op een cliff in Utah. Red Bull Rampage is de meest absurde mtb contest op aarde en de enige wedstrijd waarbij je zelfs op camera kan zien dat de sprongen belachelijk groot zijn.


Foto: Redbull Contentpool

Wanneer publiek miertjes zijn ergens in de verte en de deelnemers in kwestie nagenoeg in één rechte lijn van start tot finish de afgrond in duikt dan kan ik daar alleen maar met veel respect naar kijken. Niet alleen omdat de deelnemers volledig geschift zijn, vooral omdat ze extreem veel controle hebben over fiets en lichaam. Ze weten exact waarmee ze bezig zijn. Misschien wel de bruutste run van dit jaar. De oh-dit-gaat-mis-of-toch-niet afdaling van Andreu Lacondeguy.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

3. Eerste worldcup winst ooit voor Nederland (bij de dames)

Nog nooit won een Nederlandse een wereldbeker. Anne Tauber leek het in het Tsjechische Nove Mesto te gaan doen tot haar materiaal roet in het eten gooide. Gelukkig is er nog een Anne. Anne Terpstra is de naam. Rijdend voor het Ghost mountainbike team en al een aantal jaar goed op weg. Mooie prestaties in de world cups. Vaak schommelend tussen plek 10 en 20 maar echt strijden om de eindprijzen zat er tot dit jaar niet in.


Foto: Redbull Contentpool

De omslag komt in Andorra, op hoogte waar Terpstra duidelijk goed mee om kan gaan. Ze rijdt een felle wedstrijd, laat er geen gras over groeien en gaat samen met de Zwitserse Jolanda Neff op avontuur. Ze wacht af en demarreert op het juiste moment. Een solo zege voor Terpstra op Spaanse grond.

Het is het begin van een geweldig seizoen voor Anne. Nog 2 podiums zullen volgen alsook een vierde plaats op het wereldkampioenschap in Mont sainte anne.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2. Bruni legt wereldbekerzege in handen van Danny Hart

Het blijft fascinerend om te zien. 60 renners, een voor een om het hardst naar beneden over een parcours vol lastige obstakels, rock gardens en worteltapeiten. Bijna de volledige afdaling kan het continue mis gaan om vervolgens te zien dat de top tien uiteindelijk binnen een handvol seconden finisht. Als het al secondes zijn.
Tijdens de afsluitende wereldbeker in Snowshoe, Amerika mochten we genieten van een thriller van jewelste. Niet alleen werd er gestreden om de dagwinst, ook de overal, het wereldbekerklassement staat op het spel. Wereldkampioen Loic Bruni kan de wereldbeker winnen. Hiervoor moet hij vandaag wel finishen voor landgenoot Amaury Pierron. Doet hij dat niet dan mag er niet meer dan twee plaatsen verschil zijn tussen Pierron en Bruni. Anders gaat Pierron alsnog met de winst lopen.


Foto: Redbull Contentpool

Pierron -als 3e gekwalificeerd- is als eerste aan zet. Hij klokt een belachelijk snelle tijd en staat bovenaan het scorebord. Toch is de renner van Commencal Factory Racing niet overtuigd. Wat kleine foutjes in zijn run geven Bruni marge om nóg beter te doen. Bruni verlengt een week terug nog zijn wereldkampioen status en is op volle snelheid. Neem risico na risico maar Superbruni komt te kort en finisht als 3e. Precies genoeg om de wit-rode leiderstrui te behouden en de eindwinst mee naar huis te nemen.

En dan is er de snelst gekwalificeerde renner van de dag. De Brit Danny Hart staat als laatste achter het starthek en kan zowel de dagwinst en het klassement van Pierron verpesten, of de eindwinst van Bruni. Zelden was een downhill wedstrijd zo spannend. Bij de laatste tussentijd zien we Hart de snelste tijd klokken. De compacte renner geeft de leiding niet meer af en wint in Snowshoe. Bruni neemt zo alsnog de eindwinst mee naar huis en Amaury Pierron blijft met lege handen achter. Ga er nog maar eens goed voor zitten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

1. Mathieu van der Poel wint eerste XC in Nove mesto

Het was een kwestie van tijd. Van der Poel en zijn eerste world cup overwinning. Het kunstje van de shorttrack races had hij van begin af aan onder de knie. Niemand kan zolang zo’n hoog wattage ontwikkelen ‘mid race’. Met een verschroeiende demarrage lukt het de Hollander keer op keer om als eerste binnen te rollen.


Foto: Redbull Contentpool

Een 90 minuten lange wereldbeker is echter een ander paar mouwen. Het kost hem drie seizoenen om in zijn missie te slagen maar in Tsjechië is het prijsschieten. Al snel na de start vormt VDP samen met Schurter en Braziliaan Henrique Avancini een trio. Avancini moet de rol lossen en Schurter en van der Poel blijven over.

Ondrej Cink doet een verwoede poging om als Tsjech in zijn thuiswedstrijd de aansluiting te maken. Tevergeefs. Schurter en van der Poel lopen uit en mogen het samen uitvechten. Berg af geven de twee elkaar geen duimbreed toe. Berg op is het stuivertje wisselen en wordt er om en om een pijl afgeschoten. van der Poel bewaard zijn laatste cartouche tot in de laatste ronde en verrast van achter bij het inrijden van de materiaalzone. Schurter buigt en breekt. Mathieu van der Poel rijdt solo naar de finish en wint zijn eerste wereldbekerwedstrijd op de mountainbike. Na Bart Brentjens de 2e Nederlander die dit lukt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen