21 december 2019 | Rob Meeuwessen

De toekomst van gravel? Evil’s Chamois Hagar

Een maand of twee geleden spotten we hem al tijdens één van de befaamde Grinduro events. Een gravel fiets met een wel erg robuust uiterlijk. Of is het een mountainbike met een krom stuur? Rijden we over enkele jaren met z’n allen op een soort mat-zwarte John Deere met dropperpost? Het ziet er in ieder geval monsterlijk uit.

Dit is de nieuwe Evil Chamois Hagar. Een eerste gravelfiets uit de stal van mountainbikemerk Evil. En direct iets heel bijzonders. Nu is dat voor het Amerikaanse merk niet zo gek, zij staan bekend om hun zeer goed rijdende full suspension fietsen met talloze scharnierpuntjes. Deze Chamois oogt in die zin een stuk eenvoudiger. Maar wat moet je met dat ding?

Evil heeft geprobeerd het gevoel van een full suspension trailbike over te brengen op een gravelbike, en zodoende niet enkel een machine te maken die vooral vooruit wil, maar ook graag de bocht door. Met name door een vrij radicale geometrie toe te passen lijkt dit te lukken. Zo is de bovenbuis en reach vele malen langer dan dat we bij een gravelfiets gewend zijn. Met een korte stuurpen blijft de positie van de hendels eigenlijk gelijk aan een traditionele setup, maar stuurt het geheel wel een stuk directer. Aan de achterzijde zijn de liggende achtervorken dan weer wat langer dan gebruikelijk voor nog meer stabiliteit. Kort door de bocht een mountainbike geometrie gemixt met wat race invloeden.

In het frame passen 29×2.0 banden of 700cx50 millimeter. Kies je voor 650B wielen dan mag je zelfs 2,30 banden monteren en er zodoende alsnog een halve mountainbike van maken. Rondom de brede vork is veel ruimte zodat modder niet ophoopt. De vork zelf met bijbehorend balhoofd zijn een stuk luier in het frame gepositioneerd dan gebruikelijk. Niet alleen om de daaleigenschappen en stabiliteit rechtdoor te verbeteren, ook om toe-overlap te voorkomen.

Op het Chamois frame past geen voorderailleur, wel een dropperpost. Hiervoor is kabelrouting voorzien. Al met al een eigenaardig fietsje waar je op langere tochten met het nodige avontuur nog best eens goed voor de dag kan komen. Een frameset koop je voor €2999,- complete fietsen zijn er vanaf €4,999,-

Meer informatie:
evil-bikes.com

 

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen